Χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν καθημερινά θύματα από εγκληματίες που προσφέρουν πολύ καλές για να είναι αληθινές υπηρεσίες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το «carding», πως διενεργείται, και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατευτούμε από τέτοιου είδους απάτες και εγκληματικές δραστηριότητες την εποχή του διαδικτύου.
Στην εποχή μας οι κλοπές στοιχείων πιστωτικών καρτών είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους, από ιούς σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, υπολογιστές, ή ακόμα και POS, μέχρι εξαπάτηση των χρηστών μέσω τηλεφώνου, και άλλες μεθόδους. Συνήθως οι εγκληματίες που κλέβουν αυτά τα στοιχεία, τα καταχωρούν σε ιστοσελίδες για πώληση σε άλλους εγκληματίες έναντι μικρών ποσών. Ίσως το πιο γνωστό τέτοιο παράδειγμα είναι το «Joker’s Stash» που εικάζεται ότι συνδέεται με κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και προσφέρει εκατομμύρια κλεμμένες πιστωτικές κάρτες από όλο το κόσμο.
Φυσικά και όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρες εγκληματικές ενέργειες, αλλά δεν είναι αυτό που ονομάζεται «carding». Αυτό ξεκινάει από το πως ένας εγκληματίας που αγοράζει, ή αποκτά, μία κλεμμένη πιστωτική κάρτα τη χρησιμοποιεί προς όφελος του. Με απλά λόγια, το «carding» είναι όταν κάποιος χρησιμοποιεί μία κλεμμένη πιστωτική κάρτα για να κάνει μία συναλλαγή. Πως μπορεί όμως αυτή η απάτη να σας επηρεάσει;
Το προφανές είναι ένα έχετε οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση που δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Εάν λάβετε κάποια πληρωμή από κλεμμένη πιστωτική κάρτα, τότε αργά ή γρήγορα ο κάτοχος της θα ενημερώσει τη τράπεζα του, αυτή θα του επιστρέψει τα χρήματα και θα ακυρώσει τη κάρτα. Και εν συνεχεία, θα ζητήσει από εσάς να πληρώσετε το ποσό καθώς η παράνομη συναλλαγή έγινε στο κατάστημα σας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και μία ακόμα χρέωση για τη διαδικασία ακύρωσης της κάρτας που την επιβαρύνεται η επιχείρηση. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια μεγάλη εταιρία πληρωμών ώστε να έχουν αυτοί την ευθύνη, ή να έχετε κάποιο σύστημα που να κάνει ελέγχους για τυχόν κλεμμένες πιστωτικές κάρτες. Κάτι δύσκολο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά πολύ σύνηθες σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Η απάτη δε σταματάει όμως εκεί. Πολλές φορές οι εγκληματίες προσφέρουν «εκπτώσεις» και άλλες μεγάλες προσφορές. Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε μέσω αυτών σας λένε ότι τους δίνετε μόλις το 20% ή 30% της αξίας του προϊόντος ή υπηρεσίας και αυτοί θα σας το αγοράσουν. Όπως αντιλαμβάνεστε το κάνουν με τη μέθοδο «carding» που συνεπάγεται με πολλά προβλήματα και για εσάς. Πρώτον, συμμετέχετε σε μία εγκληματική ενέργεια. Δεύτερον, δε γνωρίζετε εάν θα λάβετε ποτέ ότι πληρώσατε. Και τρίτον, εάν μιλάμε για υπηρεσία, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως να εντοπισθεί η κλεμμένη πιστωτική κάρτα και να σας ζητηθούν εξηγήσεις, και σχεδόν πάντα, επί τόπου πληρωμή. Οπότε θα το πληρώσετε παραπάνω απ’ότι περιμένατε. Η προστασία για αυτό είναι πολύ απλή. Εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό. Να χρησιμοποιείται πάντα γνωστές εταιρίες και υπηρεσίες που έχουν κύρος και αξιοπιστία.
Καλώς ή κακώς, το συμβατικό έγκλημα έχει συνενωθεί με το διαδίκτυο και έτσι βλέπουμε όλο και συχνότερα απάτες όπως το «carding». Να είστε προσεκτικοί, και να θυμάστε ότι το έγκλημα μας αφορά όλους και ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να σας βοήθησε να το κατανοήσετε αυτό.
Απάτες
#Μέθοδος #απάτης #carding #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα