Το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας είναι αρκετά παλαιό αλλά σχεδόν ίδιο όπως το γνωρίζουμε σήμερα καθιερώθηκε το 1974 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ’αριθμόν 376 (ή για συντομία Ν.Δ. 376/74) στο Α τεύχος, φύλλο 98 της «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ» (δηλαδή από το ΦΕΚ A 98/1974) όπου μπορείτε να το διαβάσετε και σε ηλεκτρονική μορφή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Είναι μία ηθική ανταμοιβή που θα περιγράψουμε σε αυτό το άρθρο.
Καταρχήν είναι ένα μη πολεμικό μετάλλιο, αυτό σημαίνει ότι απονέμεται το ίδιο τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και σε περιόδους ειρήνης και απονέμεται συγκεκριμένα για τους παρακάτω λόγους.
- Διακεκριμένες πράξεις
- Συνεχείς υπηρεσίες
- Εξαιρετική ικανότητα στη διοίκηση και στην οργάνωση Μονάδας ή Υπηρεσίας
Το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας που περιγράφουμε εδώ διακρίνεται σε τρεις τάξεις ανάλογα με το στρατιωτικό βαθμό του υποψηφίου. Βλέπετε τα μετάλλια και από τις τρεις τάξεις στη παρακάτω εικόνα.
Η απονομή τους γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα δεδομένα:
- Α’ Τάξεως
Σε ανώτατους αξιωματικούς - Β’ Τάξεως
Σε ανώτερους αξιωματικούς - Γ’ Τάξεως
Σε κατώτερους αξιωματικούς
Το μετάλλιο προάγεται αυτομάτως στην επόμενη τάξη ανάλογα με το βαθμό του κατόχου του και τα κριτήρια για την απονομή του είναι:
- Τουλάχιστον 10 έτη υπηρεσίας ως αξιωματικός
- Βαθμός τουλάχιστον Υπολοχαγού ή αντίστοιχου για τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Η μόνη εξαίρεση είναι το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως όπου μπορεί να απονεμηθεί σε κατώτερους αξιωματικούς (Ανθυπολοχαγούς, Ανθυποπλοιάρχους ή Ανθυποσμηναγούς) εφόσον έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 10 έτη συνεχούς υπηρεσίας ως αξιωματικοί. Κατά περιπτώσεις μπορεί να απονεμηθεί και στους παρακάτω.
- Σε μόνιμους έφεδρους έπειτα από δύο έτη ευδόκιμης υπηρεσίας μετά την ανάκληση τους στην υπηρεσία και εφόσον είχαν ήδη συμπληρώσει 8 έτη υπηρεσίας
- Σε αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας
- Σε έφεδρους ή εξ’απονομής αξιωματικούς έπειτα από 5 συνεχή έτη ευδόκιμης υπηρεσίας
Στα χαρακτηριστικά του μεταλλίου τώρα, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας αποτελείται από ένα χάλκινο σώμα σε σχήμα σταυρού που περιβάλλεται από ένα στεφάνι δάφνης. Στο κέντρο του υπάρχει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας που το βλέπετε και σε αυτή την εικόνα.
Το μετάλλιο έχει δύο αρχαιοελληνικά ξίφη χιαστί στο κέντρο του και φέρει στις τέσσερις πλευρές του σταυρού την αρχαία Ελληνική φράση «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» (στα νέα Ελληνικά: Αμυνόμεθα για την πατρίδα) από τη γνωστή φράση του Ομήρου στην Ιλιάδα (Μ’ 243).
Τα χαρακτηριστικά από τα μετάλλια είναι ίδια σε όλες τις τάξεις όπως επίσης και η ταινία τους που αποτελείται από πέντε λωρίδες κίτρινου, μπλέ και λευκού χρώματος αντίστοιχα όπως βλέπετε εδώ.
Η τάξη στην οποία ανήκει το κάθε μετάλλιο ξεχωρίζει από το υλικό κατασκευής του κλαδιού δάφνης που βρίσκεται οριζόντια πάνω στη ταινία του μεταλλίου. Συγκεκριμένα, το χρυσό αντιστοιχεί στη Α’ Τάξη, το αργυρό στη Β’ Τάξη και τέλος το χάλκινο στη Γ’ Τάξη.
Το ίδιο συμβαίνει και με την αντίστοιχη διεμβολή του μεταλλίου όπου μπορείτε να τη δείτε σε όλες τις τάξεις στην επόμενη εικόνα.
Ο κάθε αξιωματικός μπορεί να φέρει μόνο τη διεμβολή ή το μετάλλιο στη στολή του, πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου και μόνο της μέγιστης τάξης που κατέχει κάθε φορά. Προτού κλείσουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι ιστορικά έχουν γίνει κάποιες μεταβολές στο Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας μέχρι σήμερα. Όταν ξεκινήσαμε το άρθρο είπαμε ότι το 1974 καθιερώθηκε το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας όπως το γνωρίζουμε σήμερα αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Παρακάτω βλέπετε το αντίστοιχο μετάλλιο από τη περίοδο 1916-1917. Τόσο τα χρώματα της ταινίας διαφέρουν όσο και το κέντρο του που δεν φέρει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά τον Φοίνιξ.
Ένα άλλο σπάνιο παράδειγμα είναι το ακόλουθο όπου είναι από το 1940 επί της βασιλιάς της Ελλάδας. Επίσης αρκετά διαφορετικό.
Ας δούμε δύο αξιωματικούς που φέρουν το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον Αντιπτέραρχο (Ιπτάμενο) κύριο Χρήστο Χριστοδούλου, Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας. Βλέπετε το δεύτερο (από αριστερά προς τα δεξιά) μετάλλιο που φέρει όπου είναι το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως.
Και στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον Αντισυνταγματάρχη κύριο Νικόλαο Παπαδόπουλο από τη Β’ Μοίρα Καταδρομών όπου φέρει την αντίστοιχη διεμβολή (δεύτερη διεμβολή) καθώς και το διακριτικό του Σχολείου Καταδρομών (περισσότερα στο άρθρο μας «Σχολείο Καταδρομών») πάνω από τη δεξιά του τσέπη όπως επίσης, πάνω από τη διεμβολή που περιγράφουμε εδώ βλέπουμε το διακριτικό των Υποβρυχίων Καταστροφών (λεπτομέρειες στο άρθρο μας «Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ)») και ακριβώς από επάνω του τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστού ελεύθερης πτώσης (σχετική ανάλυση στο άρθρο «Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών (πουλάδες)»).
Σήματα/Διακριτικά
#Μετάλλιο #Στρατιωτικής #Αξίας #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα