News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Mauser 1914 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα σχετικά σπάνιο ημιαυτόματο πιστόλι μικρού διαμετρήματος από τη Γερμανική Mauser που παρότι σχεδιάστηκε ειδικά για τις Ηνωμένες Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Wehrmacht) και κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό (Kriegsmarine) αργότερα ξεκίνησε να πωλείται και σε απλούς πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας.

 

Σύντομη Ιστορία
Από το 1893 η Γερμανική βιομηχανία όπλων Mauser σχεδίαζε ένα μικρό-τσέπης ημιαυτόματο πιστόλι. Τελικά, το 1910 ολοκλήρωε το πρώτο μοντέλο, ένα υπηρεσιακό ημιαυτόματο πιστόλι τσέπης στο διαμέτρημα των 6.35 χιλιοστών (γνωστό και ως .25 ACP). Το όπλο αποδείχθηκε αρκετά αξιόπιστο αλλά άφηνε χώρο για βελτιώσεις και επίσης το διαμέτρημα του ήταν αρκετά μικρό ώστε να περιορίζει την αποτελεσματικότητα του. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης του ήταν, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1914 στο μεγαλύτερο διαμέτρημα 7.65 χιλιοστών (ή αλλιώς .32 ACP) που είχε τον ίδιο μηχανισμό αλλά μερικές μικρές βελτιώσεις. Σύντομα το Mauser 1914 υιοθετήθηκε από μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (η γνωστή Wehrmacht) αλλά κυρίως από το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό (Kriegsmarine). Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το 1910 και δείχνει το εργοστάσιο της εταιρίας Mauser.

mauser_1914_02

 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης    : Γερμανία
Χώρα Κατασκευής    : Γερμανία
Έτος Κατασκευής      : 1914
Όνομα Μοντέλου       : 1914
Τύπος Όπλου              : Ημιαυτόματο Πιστόλι Τσέπης
Διαμέτρημα                 : 7.65mm (.32 ACP)
Σχεδιαστής                  : Mauser-Werke
Βάρος                            : 600 γραμμάρια
Μήκος                           : 15.2 εκατοστά
Ταχύτητα Εξόδου       : 348 μέτρα/δευτερόλεπτο
Χωρητικότητα             : 8 σφαίρες
 

Διαφορετικοί Τύποι
Παρότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά διαφορετικά μοντέλα αυτού του όπλου, τα επόμενα χρόνια η Γερμανική Mauser κυκλοφόρησε κάποια νέα ημιαυτόματα πιστόλια τσέπης βασισμένα σε αυτό. Αυτά ήταν τα ακόλουθα.

  • Mauser 1934
    Το 1934 ήταν το ανανεωμένο μοντέλο που κυκλοφόρησε το 1934 και συνέχισε η κατασκευή του ως το 1939. Η μόνη διαφορά του από το αρχικό 1914 ήταν η πιο εργονομική λαβή. Και αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό (Kriegsmarine).
    mauser_1914_03
  •  

  • Mauser WTP I
    Αν και διαφορετικό όπλο, είναι ένας καθαρός απόγονος του 1914. Το όνομα του σημαίνει «Westen Taschen Pistole» ή στα Ελληνικά «Πιστόλι Τσέπης Γιλέκου» και ήταν διαθέσιμο στο διαμέτρημα 6.35mm (.25 ACP) με γεμιστήρα χωρητικότητας 6 σφαιρών και βάρος μόλις 340 γραμμάρια.
    mauser_1914_05
  •  

  • Mauser WTP II
    Η εξέλιξη του WTP I με κατά ένα εκατοστό μικρότερο μήκος και ύψος, πλαστική λαβή και βάρος μόλις 285 γραμμάρια.
    mauser_1914_04
  •  

  • Mauser HSc
    Αυτό είναι το πιο εξελιγμένο μοντέλο βασισμένο στο 1914 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιήθηκε από τις Γερμανικές δυνάμεις στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέχισε να κατασκευάζεται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Λειτουργεί στο διαμέτρημα .32 ACP και έχει τις ίδιες αρχές λειτουργίας με το 1914. Το όνομα του είναι από τις Γερμανικές λέξεις «Hahn Selbstspanner» που σημαίνουν «Αυτο-οπλιζόμενη Σφύρα».
    mauser_1914_06

 
Αρχές Λειτουργίας
Το Mauser 1914 έχει ένα πολύ απλό και αξιόπιστο μηχανισμό λειτουργίας με πίεση αερίων και επανατατικού ελατηρίου. Όπως μπορείτε να δείτε και στη παρακάτω εικόνα, το όπλο έχει σταθερή κάννη και μικρό ολισθήρα που μπορεί εύκολα να μετακινηθεί με τη μικρή πίεση αερίων που παράγει το διαμέτρημα των 7.65mm (.32 ACP).

mauser_1914_07

Ο μηχανισμός της σκανδάλης του είναι εξίσου πολύ απλός στο σχεδιασμό και μπορεί να γίνει γρήγορα κατανοητός παρατηρώντας το επόμενο επεξηγηματικό σχέδιο της.

mauser_1914_08

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι στην αριστερή πλευρά του το πιστόλι διαθέτει το μοχλό πυρός και ασφαλείας και ακριβώς από κάτω του ένα κουμπί για την απασφάλιση του αν έχει τοποθετηθεί στο σημείο ασφαλείας. Αυτά τα βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

mauser_1914_09

Όταν ο μοχλός πυρός και ασφαλείας βρίσκεται σε αυτή τη θέση ένα μεταλλικό μέρος του μπαίνει ανάμεσα στο μηχανισμό της σκανδάλης και σε μία ειδική εσοχή που υπάρχει στο κάτω μέρος του ολισθήρα. Αυτό εμποδίζει τόσο τον οπλισμό του όπλου όσο και τη πυροδότηση του. Βλέπετε την εν λόγω μεταλλική ράβδο με πράσινο χρώμα στην επόμενη εικόνα.

mauser_1914_10

Και αντίστοιχα, εδώ βλέπετε το σημείο στο οποίο κλειδώνει τον ολισθήρα στο εσωτερικό του.

mauser_1914_11

Αυτός είναι σπάνιος μηχανισμός ασφάλειας καθώς οι περισσότεροι επιτρέπουν τον οπλισμό του όπλου και περιορίζουν μόνο τη λειτουργία του μηχανισμού της σκανδάλης. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του που το συναντάμε σε αρκετά μοντέρνα ημιαυτόματα πιστόλια είναι ο επικρουστήρας του.

mauser_1914_13

Στη πίσω πλευρά του έχει μία μικρή μεταλλική προέκταση ώστε όταν είναι συμπισμένο το ελατήριο του (δηλαδή οπλισμένο) να φαίνεται από τη πίσω πλευρά του όπλου. Για παράδειγμα, στη παρακάτω φωτογραφία το βλέπετε αριστερά οπλισμένο και δεξιά χωρίς να είναι οπλισμένο.

mauser_1914_14

Το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γεμιστήρα στο κάτω μέρος της λαβής του όπλου και το συγκρατεί με πίεση ελατηρίου. Είναι το κουμπί που μπορείτε να δείτε εδώ.

mauser_1914_26

Κλείνοντας τη παράγραφο για τις αρχές λειτουργίας του όπλου βλέπετε το σχεδιάγραμμα των εξαρτημάτων του από το αυθεντικό εγχειρίδιο χρήσης του.

mauser_1914_12

 
Συντήρηση
Το λύσιμο-αρμολόγηση του Mauser 1914 είναι μία εύκολη διαδικασία λόγω του μικρού αριθμού εξαρτημάτων από τα οποία αποτελείται. Θα μπορούσαμε χωρίσουμε τη διαδικασία στα ακόλουθα βήματα.

Σε αυτό το σημείο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λυσίματος και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι όπως αυτό που βλέπετε στη συνέχεια.

mauser_1914_22

Η διαδικασία αρμολόγησης είναι τα ίδια βήματα με αντίστροφη σειρά. Επίσης, το όπλο μπορεί να λυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό αλλά αυτό δε θα πρέπει να γίνετε παρά μόνο από εξειδικευμένο οπλουργό. Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο το όποιο δείχνει σε τρισδιάστατη απεικόνιση τόσο όλα τα εξαρτήματα του όπλου όσο και τις αρχές λειτουργίας του.

 
Ρύθμιση Σκοπευτικών
Το Mauser 1914 δεν έχει ρυθμιζόμενο σκοπευτικό σύστημα. Όπως μπορείτε να δείτε και στη παρακάτω φωτογραφία στα κόκκινα πλαίσια, το στόχαστρο είναι ενσωματομένο στη κάννη και το κλισιοσκόπιο μπορεί να αφαιρεθεί για αντικατάσταση αλλά όχι για ρύθμιση.

mauser_1914_23

 
Σκόπευση
Το σκοπευτικό σύστημα του Mauser 1914 έχει ρυθμιστεί εργοστασιακά σε απόσταση 10 μέτρων. Η σκόπευση γίνεται με ευθυγράμμιση του στόχαστρου μέσα από το κλισιοσκόπιο και σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης του τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

mauser_1914_24

 
Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το όπλο αυτό δε χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 
Τέλος, παρά τη παλαιότητα του το Mauser 1914 παραμένει ένα πολύ αγαπημένο όπλο στους συλλέκτες ενώ πολλοί συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ακόμα και σε σκοπευτήρια για ψυχαγωγία.

mauser_1914_25

το βρήκαμε εδώ

Φορητά Όπλα
#Mauser #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...