News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Μαχαίρι Strider SMF | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το Strider SMF είναι ένα πτυσσόμενο μαχαίρι που χρησιμοποιείται επίσημα από τμήμα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικάνικου στρατού από το 2003. Σήμερα είναι διαθέσιμο και στο ευρύ κοινό αν και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως υπηρεσιακό μαχαίρι για αρκετό καιρό.

 
Τεχνικά Χαρακηριστικά

Χώρα Προέλευσης   : ΗΠΑ
Τύπος                          : Γενικής χρήσης
Έτος Κατασκευής    : 2003 ως σήμερα
Μήκος Λεπίδας        : 10 εκατοστά
Συνολικό Μήκος      : 23 εκατοστά
Υλικό Κατασκευής  : Ανοξείδοτο ατσάλι CPM S30V
Υλικό Λαβής             : Ανοδιωμένο τιτάνιο

 
Σύντομη Ιστορία
Στις ΗΠΑ οι δυνάμεις Πεζοναυτών είναι ανεξάρτητος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν ανήκει στις Ειδικές Δυνάμεις ή πιο συγκεκριμένα στο SOCOM (United States Special Operations Command – Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ). Ωστόσο, το 2003 ξεκίνησε, ως ιδέα τότε, η δημιουργία του MARSOC (United States Marine Corps Forces Special Operations Command – Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων των Δυνάμεων Πεζοναυτών των ΗΠΑ) το οποίο και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2006.

strider_smf_02

Μία από τις πρώτες μονάδες του MARSOC ήταν η MSOR (Marine Special Operations Regiment – Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων Πεζοναυτών) που σήμερα αριθμεί περίπου 850 στελέχη και το έμβλημα του είναι το παρακάτω.

strider_smf_03

Έπειτα από 60 χρόνια, οι Δυνάμεις Πεζοναυτών των ΗΠΑ έπρεπε να επιλέξουν νέο εξοπλισμό. Έπειτα από δοκιμές και έρευνα αυτό ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2003 για το DET-1 (Detachment 1 – Πρώτο Απόσπασμα) του νεοσυνταχθέντα σχηματισμού που πιο ολοκληρωμένα ονομάζεται MCSOCOM DET-1 (Marine Corps Special Operations Command Detachment One – Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων Πεζοναυτών Πρώτο Απόσπασμα) και έχει το έμβλημα που βλέπετε παρακάτω.

strider_smf_04

Επίσης, από τις αρχές του 2014 όλοι οι Αμερικανοί Πεζοναύτες που υπάγονται πλέον στο MARSOC αποκαλούνται «Marine Raiders» ώστε να ξεχωρίζουν από τις μονάδες Πεζοναυτών οι οποίες ακόμα δεν υπάγονται στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Το σήμα που χρησιμοποιούν είναι το ακόλουθο.

strider_smf_05

Όλες τις απαιτήσεις του MCSOCOM DET-1 τις έλαβε υπόψιν η Αμερικανική εταιρία μαχαιριών με έδρα το Σαν Μάρκος της Καλιφόρνια «Strider». Μετά από σχεδιασμό και δοκιμές διάρκειας ενός έτους 2002-2003 οι σχεδιαστές Mick Strider και Duane Dwyer τελειοποίησαν το μαχαίρι που θα εξυπηρετούσε το νέο σχηματισμό στο SOCOM. Αρχικά η Strider παραχώρησε στο MCSOCOM DET-1 300 μαχαίρια αλλά σήμερα αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί αρκετά.

 
Θήκη
Η θήκη του Strider SMF δεν είναι το δυνατό του σημείο καθώς δεν έχει σχεδιαστεί για να φέρετε μέσα στη θήκη του. Είναι μία αρκετά απλή θηκή κατασκευασμένη από ύφασμα Cordura που ασφαλίζει με φερμουάρ.

strider_smf_06

Είναι χακί χρώματος και εξωτερικά φέρει το λογότυπο της εταιρίας Strider. Επίσης, έχει διπλή ισχυρή ραφή που της δίνει εξαιρετική αντοχή. Αυτό φαίνεται στη παραπάνω αλλά και σε αυτή τη φωτογραφία.

strider_smf_07

 
Λαβή
Όλο το πλαίσιο αλλά και η λαβή του μαχαιριού είναι από ανοδιωμένο τιτάνιο, ένα από τα πιο ακριβά μέταλλα που έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να σκουριάσει (όπως και ο χρυσός για παράδειγμα) ενώ παραμένει αρκετά ελαφρύ. Έχει επίσης χάλκινα δαχτυλίδια με εσωτερικό σύστημα λύπανσης που δεν απαιτεί καμία συντήρηση και εξωτερικά είναι όπως το βλέπετε εδώ.

strider_smf_08

Φαίνεται το μεταλλικό κλιπ τσέπης και τα διακριτικά MCSOCOM DET-1 καθώς και ο σειριακός αριθμός C0037, αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι όσα σειριακά νούμερα αρχίζουν με C (Civilian – Για πολίτες) είναι για διάθεση στο κοινό ενώ όσα αρχίζουν με M (Military – Στρατιωτικό) είναι αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση. Παρότι το τιτάνιο προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά, δεν προσφέρει σταθερό κράτημα καθώς είναι πολύ λείο και γλιστράει εύκολα όταν βραχεί. Για αυτό το λόγο οι σχεδιαστές του SMF επένδυσαν τη λαβή με ένα λεπτό ανάγλυφο στρώμα από G10 φάιμπεργκλας το οποίο δεν είναι εύκολα ορατό από τη φωτογραφία αλλά προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα στη λαβή που δεν επηρεάζεται όπως το τιτάνιο όταν βραχεί ή λερωθεί.

strider_smf_09

Εδώ βλέπετε την ασφάλεια του που είναι επίσης κατασκευασμένη από το ίδιο τιτάνιο και αυτό δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να έχουν σχετικά λεπτό πλαίσιο που έχει όμως την ίδια αντοχή με ένα αρκετά πιο βαρύ και σκληρό ατσάλινο πλαίσιο και ταυτόχρονα τη προστασία από διάβρωση για την οποία είναι γνωστό το τιτάνιο.

 
Μαχαίρι
Ώρα για το βασικό μέρος του, τη λεπίδα του μαχαιριού που είναι κατασκευασμένη από το αρκετά ακριβό ανοξείδωτο ατσάλι CPM S30V. Το ατσάλι αυτό είχε ανακαλυφθεί ειδικά για χρήση σε μαχαίρια έχοντας μία σειρά από χαρακτηριστικά όπως μεγάλη αντοχή σε κάθε είδους διάβρωση, μεγαλύτερη σκληρότητα από τα περισσότερα ανοξείδωτα ατσάλια, τη πιο καλή δυνατότητα διατήρησης της κόψης μετά το ακόνισμα που γνωρίζουμε σήμερα και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Πρακτικά όμως, είναι το και πιο ακριβό υλικό κατασκευής μαχαιριών σήμερα και έτσι συνήθως το συναντάμε σε χειροποίητα μαχαίρια υψηλής ποιότητας.

strider_smf_10

Για το σχεδιασμό της λεπίδας χρησιμοποιήθηκε το σχέδιο του σχεδιαστή μαχαιριών Bob Loveless που το ονομάζει «drop point» και έχει το πλεονέκτημα μιας ομοιόμορφης κλίσης της λεπίδας που διευκολύνει την κοπή ενώ ταυτόχρονα η ράχη του μπορεί να είναι αρκετά πλατιά ώστε να έχει τεράστια αντοχή. Επίσης, και η λεπίδα του έχει χρώμα που δεν επιτρέπει τις αντανακλάσεις και έχει εύκολο τρόπο χειρισμού με ένα χέρι.

strider_smf_11

Στη ράχη της η λεπίδα υπάρχουν χαραγές που επιτρέπουν την εύκολη κοπή με αντίσταση του αντίχειρα όπως φαίνεται και καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία από το επάνω μέρος του μαχαιριού.

strider_smf_12

Λόγω της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας του, το μαχαίρι αυτό κυκλοφόρησε και σε αρκετά διαφορετικά μοντέλα όπως για παράδειγμα το παρακάτω που διαθέτει λεπίδα τύπου tanto.

strider_smf_13

Πάρα πολλοί άλλοι κατασκευαστές αντέγραψαν το σχέδιο και κυκλοφόρησαν πολύ πιο φτηνά μοντέλα που όμως δε μπορούν να ανταγωνιστούν την ποιότητα του Strider SMF. Και εδώ είναι και το μεγάλο του μειονέκτημα, είναι ένα εκπληκτικό πτυσσόμενο μαχαίρι γενικής χρήσης, με τα καλύτερα υλικά κατασκευής που γνωρίζουμε σήμερα και αντοχή που σπάνια συναντάμε. Αυτό σημαίνει πως και η τιμή του είναι αντίστοιχη και κυμαίνεται στις τάξεις των αρκετών εκατοντάδων (€500-600) Ευρώ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

strider_smf_14

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #Strider #SMF #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...