News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Μαχαίρι Okapi | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πρόσφατα εντοπίσαμε αυτό το πολύ ξεχωριστό αφρικανικό μαχαίρι που έχει μία μεγάλη ιστορία. Παρότι δε το βρίσκουμε πολύ πρακτικό για καθημερινή χρήση, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και έναν ακόμα πιο ενδιαφέρον σχεδιασμό. Αυτό θα παρουσιάσουμε και σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: BotswanaUnplugged.com

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, το όνομα του (Okapi) το πήρε από το το αντίστοιχο ζώο της κεντρικής Αφρικής. Το ζώο αυτό είναι χαραγμένο σε όλα τα αυθεντικά μαχαίρια Okapi. Βλέπετε πως είναι το okapi παρακάτω. Αυτό ήδη δίνει μία ιδέα για τα σχέδια που έχει επάνω του αυτό το περίεργο μαχαίρι.

Πηγή: DisneyParks.disney.go.com

Το πρώτο Okapi μαχαίρι κατασκευάστηκε το 1902 στη Γερμανία για εξαγωγή στις Γερμανικές αποικίες της Αφρικής. Ωστόσο, από το 1988 μέχρι και σήμερα όλα κατασκευάζονται στη Νότια Αφρική από όπου και εξάγονται σε όλο το κόσμο. Από το πρώτο μαχαίρι το 1902 μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια αργότερα η αποστολή του δεν άλλαξε. Είχε σχεδιαστεί ως ένα φτηνό αλλά όμορφο μαχαίρι γενικής χρήσης. Σχεδιαστικά, το μυστικό του βρίσκεται στο έλασμα που βλέπετε στη ράχη του, το έλασμα αυτό κλειδώνει τη λεπίδα με τις εγκοπές που έχει στη βάση της η λεπίδα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για να το απασφαλίσει κανείς μπορεί να τραβήξει ελαφρώς το κρίκο που έχει επάνω του το έλασμα και να μετακινήσει τη λεπίδα. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η λεπίδα είναι από ανθρακούχο ατσάλι 1055. Αυτό σημαίνει ότι έχει εντυπωσιακά καλή κόψη αλλά δεν είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση. Η λαβή του είναι παραδοσιακά φτιαγμένη με ξύλο κερασιάς, και στη μία του πλευρά έχει κολλημένο ένα μεταλλικό σχέδιο για αισθητικούς λόγους.

Πηγή: Foto-basa.com

Το μαχαίρι αυτό με τη μεγάλη ιστορία αποτελείται από μόλις έξι εξαρτήματα. Τη λεπίδα, το έλασμα, τη λαβή, το κρίκο, και δύο πριτσίνια που συγκρατούν το έλασμα και τη λεπίδα αντίστοιχα. Όλα τα μαχαίρια Okapi κατασκευάζονται χειροποίητα και αυτό είναι εμφανές με λίγη προσεκτική παρατήρηση. Δείτε για παράδειγμα παρακάτω τα σημάδια από το χτύπημα στο πριτσίνι της λεπίδας. Μικρές ατέλειες που το κάνουν μοναδικό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δυστυχώς, δεν είναι όλα όμορφα στην ιστορία του Okapi. Λόγω του πολύ ιδιαίτερου σχεδιασμού του για ένα διάστημα έγινε χαρακτηριστικό όπλων συμμοριών στη Νότια Αφρική και αργότερα και στη Τζαμάικα σε μικρότερο βαθμό. Παρ’όλα αυτά, στη Νότια Αφρική παραμένουν πολύ δημοφιλή σε όλους τους ανθρώπους λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους σε συνδυασμό με τη ποιότητα και εμφάνιση τους.

Πηγή: Pinterest.com

Παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο για το πως το χρησιμοποιούν κάποιοι νέοι στη Νότια Αφρική σήμερα. Στο βίντεο βλέπετε επίσης και μερικούς διαφορετικούς τρόπους ανοίγματος και διαφόρων κόλπων με το κρίκο και το περίεργο μηχανισμό του.

Παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο που δείχνει έναν από τους τρόπους γρήγορου ανοίγματος λίγο καλύτερα.

Τέλος, για ακόμα πιο εντυπωσιακά κόλπα δείτε το ακόλουθο βίντεο. Σε κάθε περίπτωση το Okapi είναι ένα πολύ ξεχωριστό μαχαίρι με μεγάλη ιστορία και πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό. Ένα σύνολο που το κάνει χωρίς καμία αμφιβολία το κάνει ένα μαχαίρι άξιο αναφοράς.

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #Okapi #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...