News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Μαχαίρι Master Cutlery Ράμπο ΙΙΙ

Ακολουθώντας τη σειρά αρθρών μας για τα συλλεκτικά μαχαίρια της εταιρίας Master Cutlery από τις ταινίες Ράμπο, εδώ θα δούμε το μαχαίρι του πρωταγωνιστή από τη τρίτη ταινία που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Ταινία: Ράμπο III (1988)». Ίσως το πιο υπερβολικό μαχαίρι που είχε σχεδιαστεί σε οποιαδήποτε από τις ταινίες και θα μπορούσε να θεωρηθεί «σπαθί» καθώς έχει συνολικό μήκος 45.72 εκατοστά με λεπίδα μήκους 33 εκατοστών!

Πηγή: BlackFive.net

Το μαχαίρι το σχεδίασε ο γνωστός κατασκευαστής χειροποίητων μαχαιριών, και προσωπικός φίλος του κυρίου Σιλβέστερ Σταλόνε, ο κύριος Γκιλ Χίμπεν. Ωστόσο, σε αυτή τη ταινία του 1988 υπήρξε μία μεγάλη διαφορά από τις δύο προηγούμενες. Το μαχαίρι δε βασίζονταν σε κάποιο στρατιωτικό μαχαίρι ή μαχαίρι επιβίωσης, αλλά σε μαχαίρια φαντασίας. Αυτό δε το εμπόδισε να γίνει όμως το πιο γνωστό μαχαίρι της σειράς ταινιών Ράμπο. Παρακάτω βλέπετε τον κύριο Γ. Χίμπεν μαζί με τον κύριο Σ. Σταλόνε το 1987 κατά τη περίοδο ανάπτυξης του μαχαιριού της ταινίας.

Πηγή: HibbenKnives.com

Η ιστορία του έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς ο κύριος Σ. Σταλόνε περιέγραψε στον κατασκευαστή χειροποίητων μαχαιριών Τζίμι Λιλ το μαχαίρι που είχε σκεφτεί για τη τρίτη ταινία, αλλά εκείνος δε κατάφερε να κάνει κάποιο που να θυμίζει αυτό που είχε στο μυαλό του Σ. Σταλόνε. Ως γνωστός συλλέκτης μαχαιριών, ο κύριος Σ. Σταλόνε ζήτησε το ίδιο εν συνεχεία από τον φίλο του Γκιλ Χίμπεν ο οποίος και αυτός το δέχθηκε. Έτσι γεννήθηκε αυτό το περίεργο μαχαίρι βασισμένο στη λεπίδα σχεδιασμού μπόουι.

Πηγή: FrostCutlery.com

Ο ίδιος ο σχεδιαστής του έχει αναφέρει ότι το μαχαίρι αυτό δε σχεδιάστηκε με βάση τη πρακτικότητα αλλά με την εμφάνιση και είναι ξεκάθαρο. Παρ’όλα αυτά, για το αυθεντικό μαχαίρι επιλέχθηκαν εξαιρετικά υλικά όπως ατσάλι 440C, κοπές με λέιζερ, χειροποίητη δερμάτινη θήκη, κτλ.

Πηγή: CarterTown.com

Μετά τη προβολή της ταινίας τρεις εταιρίες άρχισαν να πωλούν περιορισμένα ακριβή αντίγραφα του. Η εταιρία του Γ. Χίμπεν «Hibben Knives» με 350 χειροποίητα αντίγραφα που κόστιζαν περίπου $3000. Έπειτα οι εταιρίες United Cutlery & Master Cutlery έκαναν δέκα χιλιάδες αντίγραφα χαμηλότερης ποιότητας με κόστος αγοράς περίπου $180. Ένα από αυτά τα συλλεκτικά μαχαίρια της Master Cutlery θα δούμε και εμείς στο άρθρο μας εδώ. Παρακάτω βλέπετε τη συσκευασία στην οποία έρχεται.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αντίθεση με το αυθεντικό μαχαίρι, αυτά τα επίσημα αντίγραφα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι 420J2, ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά για κατασκευή μαχαιριών. Η λαβή του μαχαιριού είναι από ξύλο δρυ και το μαχαίρι ζυγίζει 950 γραμμάρια. Η λεπίδα του δεν είναι ιδιαίτερα κοφτερή αλλά προφανώς το μαχαίρι έχει ρόλο συλλεκτικής αξίας. Σίγουρα μπορεί να ακονιστεί για να κόβει σαν ξυράφι με λίγη προσπάθεια, αλλά δε θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία για το συγκεκριμένο μαχαίρι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οι πέντε χαραγές που έχει στη ράχη του το μαχαίρι ήταν ιδέα του κυρίου Σ. Σταλόνε για να περιγράφει τους πέντε φίλους που είχε χάσει ο Ράμπο την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ. Η μεγαλύτερη συμβολίζει τον καλύτερο φίλο του σύμφωνα με το βιβλίο, τον Ντέλμαρ Μπάρι. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ράχη του μαχαιριού είναι 5 χιλιοστά!

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το μαχαίρι είναι τερατώδες και είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Πρέπει να το πιάσει κανείς στα χέρια του για να το αντιληφθεί. Επίσης, αντίστοιχα και με τα προηγούμενα αντίγραφα για τα οποία έχουμε γράψει, στη συσκευασία περιλαμβάνεται και αριθμημένο και υπογεγραμένο πιστοποιητικό γνησιότητας. Η θήκη και το λουράκι που το συνοδεύουν είναι από δέρμα βαμμένο μαύρο με τυπωμένο το όνομα της ταινίας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε λίγο καλύτερα τη πολύ προσεγμένη ξύλινη λαβή του μαχαιριού στην οποία ασφαλίζει η λεπίδα με μία μεγάλη βίδα που βρίσκεται στη βάση της.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γενικότερα, μιλάμε για ένα πολύ προσεγμένο και καλό αντίγραφο που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ακρίβεια. Θεωρούμε ότι δύσκολα θα απογοητεύσει έναν συλλέκτη, και σίγουρα οι διστάσεις του το κάνουν ένα εντυπωσιακό έκθεμμα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, είναι ένα όμορφο συλλεκτικό μαχαίρι που έχει λογική τιμή και αποτελεί ένα ξεχωριστό έκθεμμα. Τώρα από τη πρακτική πλευρά δεν έχει νόημα να γράψουμε κάτι διότι ποτέ το μαχαίρι αυτό δε σχεδιάστηκε με τη πρακτική χρήση κατά νου. Ήταν από το ξεκίνημα του ένα μαχαίρι φαντασίας σχεδιασμένο ώστε να δείχνει εντυπωσιακό σε μία κλασική ταινία δράσης.

Source link

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #Master #Cutlery #Ράμπο #ΙΙΙ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...