News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Μαχαίρι Κούκρι και η Μακεδονική κοπίδα

Στις ημέρες μας ένα από τα πιο άμεσα αναγνωρίσιμα σχέδια μαχαιριών, είναι το Κούκρι (खुकुरी) από το Νεπάλ και την Ινδία. Ένα μαχαίρι που ξεκινάει τουλάχιστον από το 15ο αιώνα και σήμερα αποτελεί συνώνυμο των πολεμιστών του Νεπάλ, και ιδιαιτέρως των στρατιωτών Γκούρκα, οι οποίοι το χρησιμοποιούν και ως σύμβολο της μονάδος τους.

Πηγή: CraigLawrence.co

Για τα μαχαίρια Κούκρι έχουν γραφτεί κυριολεκτικά βιβλία, αλλά εν συντομία η καινοτομία τους βρίσκεται στο σχεδιασμό της λεπίδας τους. Όπως βλέπετε έχει μία περίεργη κλίση στο επάνω μέρος και μία καμπύλη χαμηλότερα. Αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως «τσεκούρι» στο ανώτερο μέρος. Αυτό συμβαίνει διότι έχει μεγαλύτερο όγκο-βάρος, πιο ανθεκτική και παχιά λεπίδα, και η κλίση αυτή του μεταφέρει το κέντρο βάρους πιο μπροστά άρα ακόμα και με λίγη δύναμη πολλαπλασιάζεται περισσότερο από ένα ίσιο μαχαίρι.

Πηγή: NepalKhukuriHouse.com

Το δεύτερο σημαντικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό του είναι στο κάτω μέρος της λεπίδας που είναι προστατευμένο καθώς βρίσκεται πιο μέσα, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεπτοδουλειές όπως καθάρισμα τροφών, σκάλισμα, κτλ. Αυτά τα δύο κάνουν το Κούκρι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για μάχη, όσο και για επιβίωση. Συνδυάζει δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία σε ένα, χωρίς μεγάλη αύξηση βάρους. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες, αλλά αυτά είναι τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν τόσο δημοφιλές έως και σήμερα.

Πηγή: GlobalReplicas.com

Πάμε τώρα στην Αρχαία Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Μακεδονία. Οι Μακεδόνες πολεμιστές της Αρχαίας Ελλάδος στον οπλισμό τους έφεραν και μία σπαθομαχαίρα όπως ονομάζεται επισήμως. Ουσιαστικά αποκαλείται έτσι λόγω του ότι δεν είναι αρκετά μακρύ ώστε να θεωρηθεί σπαθί, αλλά ούτε αρκετά κοντό ώστε να κατηγοριοποιηθεί ως μαχαίρι. Το όνομα του στην Αρχαία Ελλάδα ήταν «κοπίδα» και ένα εξ’αυτών μπορείτε να βρείτε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία μας παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δε γνωρίζουμε εάν ήτο σύμπτωση ή μετεξέλιξη άλλων σχεδίων, αλλά βλέπουμε μία ξεκάθαρη σχεδιαστική ομοιότητα με τα δημοφιλή Κούκρι του Νεπάλ και της Ινδίας αναφορικά με το σχέδιο της λεπίδας. Όπως βλέπετε και μόνοι σας ακολουθεί την ίδια αρχή που περιγράψαμε νωρίτερα για τα Κούκρι, με τη διαφορά ότι μιλάμε για μία σπαθομαχαίρα από τη περίοδο ανάμεσα στο 808 και 168 προ Χριστού. Κυριολεκτικά, παραπάνω από χίλια χρόνια προτού γίνει τόσο δημοφιλές στην Ινδία και το Νεπάλ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από μία σύντομη έρευνα εντοπίσαμε ότι άποψη πως τα μαχαίρια Κούκρι του Νεπάλ και της Ινδίας προέρχονται από τη Μακεδονική κοπίδα έχει εκφραστεί δημοσίως τόσο στο Νεπάλ όσο και στην Ινδία. Ωστόσο, δε καταφέραμε να εντοπίσουμε επιστημονική έρευνα που να μελετάει αυτό το θέμα.

Source link

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #Κούκρι #και #Μακεδονική #κοπίδα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...