News

News

Κυριακή
Ιούνιος, 4

Μαχαίρι KM2000 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το KM2000 σήμερα είναι το μαχαίρι των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας (Bundeswehr) αν και το συναντάμε κατά κανόνα κυρίως στο Γερμανικό Στρατό. Είναι ένα απλό και εξαιρετικής ποιότητας μαχαίρι που θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα σε αυτό το άρθρο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης Γερμανία
Τύπος Μάχης και επιβίωσης
Έτος Κατασκευής 2000 ως σήμερα
Μήκος Λεπίδας 17.2 εκατοστά
Συνολικό Μήκος 30.2 εκατοστά
Υλικό Κατασκευής Ανοξείδωτο ατσάλι X105CrMo17 / Böhler N695
Υλικό Λαβής Πλαστικό πολυαμίδη

 

Σύντομη Ιστορία
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγνώρισαν την ανάγκη αλλά και την αξία για ένα μαχαίρι μάχης-επιβίωσης και έτσι ξεκίνησαν να μελετούν τα υπάρχοντα σχέδια αλλά και καινούργια σχέδια. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ήταν το μαχαίρι να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις που ορίζουν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για τα μαχαίρια μάχης. Τελικά, η Γερμανική εταιρία Eickhorn-Solingen που είναι διεθνώς γνωστή ως Original Eickhorn σχεδίασε ένα μαχαίρι που κέρδισε το διαγωνισμό, το μαχαίρι έγινε γνωστό ως KM2000 το οποίο είναι από τη Γερμανική λέξη Kampfmesser που μεταφράζεται ως «Μαχαίρι Μάχης». Σήμερα το μαχαίρι αυτό είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού του Γερμανικού Στρατού αλλά από το 2000 θεωρείται και το επίσημο μαχαίρι των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

maxairi_km2000_02

 
Θήκη
Ξεκινώντας από τη θήκη του βλέπουμε ένα αρκετά περίεργο σχεδιασμό. Η βάση της θήκης αποτελείται από ένα στρατιωτικών προδιαγραφών νάιλον με ανοίγματα και εσοχές ώστε να είναι συμβατή με συστήματα προσάρτησης στρατιωτικού εξοπλισμού MOLLE/PALS. Επιπρόσθετα, η βάση αυτή ασφαλίζει πάνω στη θήκη του μαχαιριού με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει τη μεταφορά του από τη μία πλευρά στην άλλη εύκολα και γρήγορα.

maxairi_km2000_03

Η θήκη στην οποία μπαίνει το μαχαίρι είναι κατασκευασμένη από πολύ ανθεκτικό πολυαμίδη πλαστικό με μεταλλικές ενισχύσεις. Στην άκρη της η θήκη αυτή έχει οπές όπου μπορεί να προσαρμοστεί κορδόνι για την ασφάλιση της αλλά υπάρχει και εσωτερική οπή που επιτρέπει στο νερό να ρέει ώστε να μην παραμένει στο εσωτερικό της θήκης. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το μοντέλο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων που φέρει το αντίστοιχο έμβλημα στο κέντρο της θήκης του μαχαιριού.

maxairi_km2000_04

Αργότερα, λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στις επιχειρήσεις του πολέμου του Αφγανιστάν η εταιρία Eickhorn-Solingen κυκλοφόρησε το ΚΜ2000 και σε απόχρωση ερήμου για να ταιριάζει με τις αντίστοιχες στολές ερήμου του Γερμανικού Στρατού. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της θήκης του ΚΜ2000 ωστόσο, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη νάιλον βάση της. Για να μπορεί να συγκρατεί το μαχαίρι έχει ένα πολύ ανθεκτικό μηχανισμό. Στο επάνω μέρος έχει μία βάση συγκράτησης που τη βλέπετε καλύτερα σε αυτή τη φωτογραφία.

maxairi_km2000_05

Αν αφαιρέσουμε αυτό το μεταλλικό στοιχείο συγκράτησης μπορούμε να βρούμε μέσα στη τη θήκη ένα μεγάλο έλασμα που χρησιμεύει ώστε να συγκρατεί το μαχαίρι εντός της θήκης με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, το έλασμα αυτό έχει στις άκρες του ένα ακόνι από διαμάντι και έτσι η λεπίδα ακονίζεται κάθε φορά που το μαχαίρι μπαίνει και βγαίνει από τη θήκη. Βλέπετε αυτό το έλασμα καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

maxairi_km2000_06

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε έναν Γερμανό αλεξιπτωτιστή που φέρει το μαχαίρι KM2000 που περιγράφουμε εδώ. Για να μάθετε περισσότερα για τα διακριτικά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο «Πουλάδες-Γερμανία» που είχαμε αναρτήσει στο παρελθόν.

maxairi_km2000_07
 
Λαβή
Η λαβή του ΚΜ2000 σχεδιάστηκε ώστε να είναι εργονομική και εύκολα αντικαταστήσιμη. Είναι κατασκευασμένη από πολύ ανθεκτικό πολυαμίδη πλαστικό και ασφαλίζει στη λεπίδα με μία βίδα συγκράτησης στο κέντρο της. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη βίδα συγκράτησης της λαβής.

maxairi_km2000_08

Επίσης, από τη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται ότι η λαβή στη βάση της έχει και μία οπή για κορδόνι αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι έχει άνοιγμα που αφήνει ακάλυπτο το μεταλλικό τμήμα της βάσης της λεπίδας. Αυτό το εκτεθειμένο μεταλλικό τμήμα στη βάση της είναι ένας θραύστης κρυστάλλων σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής του.

maxairi_km2000_09

Ακόμα και αν κάποιος καταστρέψει τη λαβή η αντικατάσταση της είναι εύκολη και γρήγορη καθώς συγκρατείται από μία κεντρική βίδα. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και αυτοσχέδια λαβή εφόσον η λεπίδα που είναι και ο σκελετός παραμένει σε καλή κατάσταση.

maxairi_km2000_10

Τέλος, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της εργονομικής λαβής του ΚΜ2000 είναι ότι έχει ικανού μεγέθους χειροφυλακτήρα ο οποίος στη πλευρά της ράχης έχει χαραγές για πιο σταθερό κράτημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό είναι ορατό και στην επόμενη φωτογραφία.

maxairi_km2000_11

 
Μαχαίρι
Αυτό που αμέσως έκανε αυτό το μαχαίρι να ξεχωρίζει είναι η υιοθέτηση του βασικού σχεδίου των Ιαπωνικών Tantō που σημαίνει «κοντή λεπίδα». Τα μαχαίρια Tantō τα έφεραν οι Ιάπωνες Σαμουράι ως εναλλακτικά όπλα για μάχες σε περιορισμένο χώρο, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου, τα Tantō δεν έχουν ένα σχέδιο λεπίδας αλλά είναι μία ολόκληρη οικογένεια σχεδίων. Το πιο γνωστό, και αυτό που υιοθέτησε το μαχαίρι ΚΜ2000 που βλέπουμε εδώ, είναι το Σινόγκι που στην Ιαπωνία ήταν συνήθως αποτέλεσμα από σπασμένα σπαθιά. Ώστε να μην πεταχτούν, ζύγιζαν το μαχαίρι ξανά και έκαναν μία απότομη μύτη που ήταν παρόμοια με αυτό που βλέπετε παρακάτω στο ΚΜ2000.

maxairi_km2000_12

Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής υπάρχουν δύο γενιές, η πρώτη γενιά που είναι από το 2000 μέχρι το έτος 2008 και η δεύτερη που είναι από το 2008 μέχρι και σήμερα. Και οι δύο έχουν εξαιρετικής ποιότητας υλικά αλλά η νεώτερη, δεύτερη γενιά είναι λίγο καλύτερη. Και οι δύο γενιές είναι κομμένες με λέιζερ και έχουν μαύρη αντιδιαβρωτική επίστρωση Kal-Gard. Εκεί που διαφέρουν είναι στο υλικό κατασκευής, η πρώτη γενιά είναι κατασκευασμένη από σφυρηλατημένο ανοξείδωτο ατσάλι X55CrMo14 τύπου 440A. Αυτό το ανοξείδωτο ατσάλι είναι σχετικά φτηνό αλλά έχει από τις καλύτερες αντιδιαβρωτικές ιδιότητες. Στα μειονεκτήματα του είναι ότι είναι αρκετά σκληρό και έτσι πιο εύκολο να σπάσει.

maxairi_km2000_13

Η δεύτερη γενιά χρησιμοποιεί σφυρηλατημένο ανοξείδωτο ατσάλι X105CrMo17 τύπου 440C (ή αλλιώς Böhler N695). Αυτό το μέταλλο είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει σήμερα η σειρά του 440, έχει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε άνθρακα και είναι ακόμα πιο ανθεκτικό στη διάβρωση με πολύ καλύτερη σκληρότητα και διατήρηση της κόψης.

maxairi_km2000_14

Στο κέντρο της λεπίδας υπάρχει επίσης ένα πριόνι πολλαπλών χρήσεων, μπορείτε να το δείτε καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

maxairi_km2000_15

Η χρήση λεπίδας Ιαπωνικού σχεδιασμού των Τάντο Σινόγκι είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε σύγχρονο τακτικό στρατό και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΜ2000 έχει γίνει πολύ γνωστό. Ακόμα δε γνωρίζουμε κατά πόσο προσφέρει καλύτερες τακτικές δυνατότητες στο πεδίο της μάχης, αλλά σίγουρα όσον αφορά τα υλικά κατασκευής του και το γενικό σχεδιασμό του φαίνεται να είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένο μαχαίρι με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά χωρίς περιττά πράγματα. Κλείνοντας, βλέπετε παρακάτω μία φωτογραφία από ένα αναμνηστικό κάδρο με ένα μπερέ των KSK Kommando Spezialkräfte, δηλαδή των Ειδικών Δυνάμεων Πεζικού του Γερμανικού Στρατού, και από κάτω ένα πολυχρησιμοποιημένο μαχαίρι ΚΜ2000.

maxairi_km2000_16

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #KM2000 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...