News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Μαχαίρι Gerber Crisis Hook | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Έπειτα από μία μικρή έρευνα αγοράς, ο γράφων αγόρασε πρόσφατα αυτό το εργαλείο. Προσωπικά, δε θα το ονομάζαμε «μαχαίρι» αλλά η κατασκευάστρια εταιρία του το ονομάζει έτσι άρα θα το σεβαστούμε. Πρακτικά, είναι ένα εύχρηστο και απλό εργαλείο διάσωσης χωρίς κανονική λεπίδα μαχαιριού. Επίσημα, το όνομα του εργαλείου είναι «Crisis Hook Knife» (Μαχαίρι με άγκιστρο για καταστάσεις κρίσεων) και κατασκευάζεται από την Αμερικανική εταιρία Gerber. Σε αυτό το άρθρο δούμε αυτό το εργαλείο.

Πηγή: GerberGear.com

Η Αμερικανική εταιρία εξοπλισμού Gerber έχει μία ιστορία που ξεκινάει από το 1939 όταν ο Joseph R. Gerber άνοιξε μία εταιρία κατασκευής μαχαιριών με το όνομα Gerber Legendary Blades (Θρυλικές Λεπίδες Gerber). Σήμερα η εταιρία αυτή θεωρείται από τις καλύτερες στο κόσμο και πλέον κατασκευάζει πολύ περισσότερα από μαχαίρια.

Πηγή: GerberGear.com
Πηγή: GerberGear.com

Το πρώτο πράγμα που αμέσως τραβάει τη προσοχή στο εργαλείο αυτό είναι ότι είναι δοκιμασμένο, πιστοποιημένο και προτεινόμενο εργαλείο από το NTOA (National Tactical Officers Association, Εθνική Ομοσπονδία Αξιωματικών Τακτικών Σωμάτων Ασφαλείας) των ΗΠΑ από το 2012. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά τακτικά τμήματα Σωμάτων Ασφαλείας το δοκίμασαν και κάποια από αυτά το υιοθέτησαν.

Πηγή: LockhartTactical.com
Πηγή: LockhartTactical.com

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όνομα Μοντέλου Crisis Hook Knife
Εταιρία Gerber Legendary Blades
Κωδικός Μοντέλου 30-000608
Υλικό Κατασκευής Ανοξείδωτο ατσάλι 420HC
Βάρος 85 γραμμάρια
Μήκος Λάμας 7.37 εκατοστά
Συνολικό Μήκος 20.57 εκατοστά
Τιμή (κατασκευαστή) $39

Πηγή: KnifeCenter.com
Πηγή: KnifeCenter.com

Το εργαλείο αυτό κατασκευάζεται στο Πόρτλαντ του Όρεγκον των ΗΠΑ και είναι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί με ασφάλεια να κόβει ζώνες αυτοκινήτου, ρούχα, κορδόνια, ιμάντες, πλαστικές χειροπέδες, κτλ. Επίσης, έχει και κάποια άλλα εργαλεία διάσωσης όπως θραύστη τζαμιού κ.α. που θα τα δούμε αναλυτικότερα εδώ. Επίσης, έχει εφ’όρου ζωής εγγύηση για τις ΗΠΑ και 25 χρόνια για εκτός των ΗΠΑ. Το εργαλείο έρχεται σε μία πολύ απλή συσκευασία από λεπτό χαρτόνι όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το μόνο ενδιαφέρον σχετικά με τη συσκευασία είναι αυτό που αναγράφει σχετικά με την εγγύηση στο πίσω μέρος του. Βλέπετε παρακάτω το πίσω μέρος της συσκευασίας του και ακριβώς από κάτω είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά το τμήμα που αναφέρεται στην εγγύηση του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο


ΕΦ’ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗ *(Μόνο για Βόρεια Αμερική)
Αυτό το προϊόν καλύπτεται για αστοχίες υλικού και ποιότητας κατασκευής εφόσον ο αρχικός αγοραστής έχει το προϊόν. Κατ’ επιλογή της Gerber Legendary Blades, το ελαττωματικό προϊόν θα επισκευαστεί, αντικατασταθεί, ή ανταλλαχθεί με άλλο προϊόν ίσης αξίας. Για πληροφορίες εγγύησης, καλέστε 800-950-6161 ή επικοινωνήστε με την Gerber Legendary Blades στη διεύθυνση Fiskars Brands Inc. παρακάτω.

Για τα εργαλεία κοπής: Η GERBER LEGENDARY BLADES ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΟΥΣΙΕΣ Η ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ. Κάποιες πολιτείες δεν επιτρέπουν την απόρριψη ή περιορισμό ακούσιων ή εκούσιων ζημιών, άρα το παραπάνω ίσως να μην ισχύει για εσάς.

Αυτή η εγγύηση σας δίνει συγκεκριμένα νομικά δικαιώματα, και ίσως να έχετε και άλλα δικαιώματα που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.

* Η εγγύηση περιορίζεται στα 25 χρόνια εκτός της Βόρειας Αμερικής


Πηγή: DiscountCutlery.net
Πηγή: DiscountCutlery.net

Όπως και με τη συσκευασία εξωτερικά, έτσι και εσωτερικά είναι πολύ απλή. Το εργαλείο με τη θήκη και τα παρελκόμενα του βρίσκεται μέσα σε προστατευτικό πλαστικό όπως βλέπετε παρακάτω. Μέσα βρίσκουμε το εργαλείο με τη θήκη του, ένα μικρό ενημερωτικό δελτίο για τους κινδύνους από αιχμηρά αντικείμενα, και δύο εξαρτήματα της θήκης για προσάρτηση σε διαφορετικά ήδη εξοπλισμού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ας ξεκινήσουμε από τη θήκη του Gerber Crisis Hook. Είναι πολύ απλή και μικρή αλλά εντυπωσιακά καλή στο πόσο γερά ασφαλίζει το εργαλείο. Πρακτικά, το συγκρατεί αποκλειστικά με τη πίεση που του ασκεί αλλά αυτή η πίεση είναι τόσο ισχυρή που θεωρούμε σχεδόν αδύνατο να βγει το εργαλείο χωρίς να το θέλει ο κάτοχος του. Απαιτεί κάποια σχετική δύναμη στο τράβηγμα. Στη κάτω πλευρά της έχει οπή αποστράγγισης και στη πίσω μία υποδοχή για τα εξαρτήματα προσάρτησης της.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και τα δύο εξαρτήματα προσάρτησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασφάλιση επάνω σε σύστημα MOLLE αλλά και σε άλλο εξοπλισμό όπως απλές ζώνες, ιμάντες, κτλ. Το πρώτο κλιπ προσάρτησης είναι αυτό που βλέπετε παρακάτω. Φυσικά, μπορεί να τοποθετηθεί είτε από τη μία είτε από την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με το πως θέλει κάποιος να έχει το εργαλείο αυτό, δηλαδή με τη λαβή προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η θήκη ασφαλίζει τόσο σφιχτά που δε τίθεται θέμα να φύγει το εργαλείο αν είναι ανάποδα ακόμα και με έντονο τρέξιμο και άλματα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το δεύτερο εξάρτημα προσάρτησης είναι και το πιο πρακτικό. Είναι ένα πατενταρισμένο κλιπ MALICE από την εταιρία Tactical Tailor Inc. η οποία έχει τη πατέντα σε αυτό το προϊόν. Αυτά τα κλιπ είναι ευρέως διαδεδομένα σε επαγγελματικό εξοπλισμό και είναι από τις πιο καλές και ανθεκτικές μεθόδους προσάρτησης εξοπλισμού σήμερα. Το κλιπ έχει δύο επιλογές για το μήκος του και τρεις οπές για ασφάλιση με άλλους τρόπους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και πάμε στο εργαλείο. Παρότι ουσιαστικά είναι ένα μονοκόμματο ατσάλινο εργαλείο η λαβή του έχει εντυπωσιακά ανθεκτική αντιολισθητική επένδυση ίδιου χρώματος με τη θήκη. Η λαβή έχει οδηγούς για τα δάχτυλα και προστατευτικό μέρος στο επάνω και στο κάτω μέρος για το χέρι. Στη ράχη έχει χαραγές με ακόμα πιο άγρια αντιολισθητική επένδυση τόσο στο σημείο της παλάμης όσο και στου αντίχειρα. Η λαβή του δείχνει μία πολύ καλομελετημένη δουλειά που με το που το πιάνεις αντιλαμβάνεσαι τη ποιότητα της.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά τα εργαλεία που διαθέτει, στη βάση του έχει θραύστη τζαμιών, στο εσωτερικό από το άγκιστρο μία πάρα πολύ κοφτερή λεπίδα η οποία λειτουργεί και ως οδηγός ώστε να πιάνει και να κόβει πράγματα όπως ζώνες ασφαλείας, ιμάντες, κορδόνια, κτλ. Και τέλος, λειτουργεί και ως κλειδί τύπου O2 για μπουκάλες οξυγόνου.

Πηγή: LockhartTactical.com
Πηγή: LockhartTactical.com

Αν ψάχνετε για ένα εργαλείο διάσωσης τότε το Gerber Crisis Hook Knife είναι σίγουρα μία αξιόλογη επιλογή. Έχει λογική τιμή, είναι εξαιρετικό από τη πλευρά του σχεδιασμού και ποιότητας κατασκευής. Στα αρνητικά του είναι ότι ίσως να είναι μεγάλο για να το έχει κάποιος συνέχεια επάνω του. Αν και δεν είναι μεγάλο για να το έχει κάποιος συνεχώς στο σακίδιο του ή στο όχημα του. Επίσης, ίσως για κάποιους να είναι αρνητικό ότι είναι διαθέσιμο μόνο στο χρώμα ερήμου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Ξιφολόγχη/Μαχαίρι
#Μαχαίρι #Gerber #Crisis #Hook #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...