News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 10

Κρυπτοσύστημα Enigma A | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στα προηγούμενα άρθρα αυτής της κατηγορίας άρθρων είδαμε την εξέλιξη των μηχανικών κρυπτοσυστημάτων από τους Νταμ, Χάγκελιν, και Νόμπελ στη Σουηδία. Ωστόσο, το ίδιο περίπου διάστημα ένας ακόμη επιστήμων είχε αρχίσει να μπαίνει σταδιακά σε αυτό το χώρο. Ήταν ο Γερμανός ηλεκτρολόγος μηχανικός Δρ. Άρθουρ Σέρμπιους από τη πόλη της Φρανκφούρτης που τον βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Wikipedia.org

Ο Δρ. Ά. Σέρμπιους, όπως και ο Σουηδός Άρβιντ Τζερχάρντ Νταμ που είδαμε σε προηγούμενα άρθρα μας σε αυτή τη σειρά, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είδε τη σπουδαιότητα της προστασίας επικοινωνιών στον εμπορικό τομέα. Έτσι, αναζήτησε έναν χρηματοδότη για να το παρουσιάσει τις ιδέες του και να τον βοηθήσει να ξεκινήσουν μία εταιρία πώλησης κρυπτοσυστημάτων με αγοραστικό κοινό κυρίως επιφανείς επιχειρηματίες και τράπεζες. Το άτομο που βρήκε ήταν ο Γερμανός επιχειρηματίας Ερνστ Ρίτσαρντ Ρίτερ και μαζί άνοιξαν την εταιρεία «Scherbius & Ritter» το 1920 βάσει μίας αίτησης πατέντας που είχε καταθέσει ο Δρ. Άρθουρ Σέρμπιους to 1918.

Πηγή: Wikipedia.org

Το νέο αυτό κρυπτοσύστημα είχε το ίδιο μυστικό συστατικό με εκείνο που είδαμε εις το άρθρο μας «Κρυπτοσύστημα κυλίνδρων του Χιούγκο Κοχ». Τους κυλίνδρους που αλλάζουν τις αντιστοιχίες γραμμάτων. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό εάν ο ένας γνώριζε για τον άλλον, αλλά και οι δύο ανακάλυψαν την ίδια αρχή. Πρακτικά, είναι ένας κύλινδρος που έχει τα 26 γράμματα του γερμανικού αλφαβήτου τα οποία μέσω μικρών καλωδίων εντός του κυλίνδρου βγαίνουν σε άλλες θέσεις. Βλέπετε παρακάτω αριστερά ένα πραγματικό κύλινδρο από αυτή τη συσκευή του Σέρμπιους και δεξιά το πως είναι στο εσωτερικό της.

Πηγή: Wikipedia.org & Pinterest.com

Ως επιστήμων, και άρα λάτρης της Ελλάδος, ο Δρ. Άρθουρ Σέρμπιους επέλεξε ένα αρχαίο ελληνικό όνομα για αυτή του την εφεύρεση. Το όνομα ήταν «Αίνιγμα» ή στα Αγγλικά «Enigma», και καθώς αυτό ήταν το πρώτο του μοντέλο ήταν το «Enigma Model A», ή πιο απλά «Enigma A», που προσπάθησαν με την εταιρεία «Scherbius & Ritter» να το προωθήσουν ως «Die kleine Militärmaschine» (Η μικρή στρατιωτική μηχανή). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα Enigma A στο κόσμο και είναι άγνωστο το πόσα κατασκευάστηκαν. Μία σπάνια απεικόνιση από ένα Enigma A από το 1923 βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: KartenGruppe.it

Το Enigma A λειτουργούσε με μία μπαταρία των 4.5 Volt και μία σειρά από δύο λυχνίες. Η αρχή του ήταν απλή και αξιόπιστη. Όταν ο χειριστής πατούσε ένα πλήκτρο, τότε το ρεύμα περνούσε από τη μπαταρία στο πρώτο κύλινδρο ο οποίος όπως είδαμε ανακατεύθυνε την έξοδο του, έπειτα ένας δεύτερος κύλινδρος επαναλάμβανε το ίδιο, και ούτω καθεξής για όσους κυλίνδρους είχε η συσκευή. Επίσης, με κάθε πάτημα πλήκτρου μέσω των γραναζιών γίνονταν σταδιακή περιστροφή των κυλίνδρων. Δηλαδή, αρχικά ο πρώτος με ένα κλικ κάθε φορά και όταν έφτανε στα 26, δηλαδή ένα πλήρη κύκλο, οδηγούσε το δεύτερο κύλινδρο σε ένα κλικ περιστροφής και ούτω καθεξής. Το Enigma A διέθετε τέσσερις τέτοιους κυλίνδρους και η θέση τους φαίνονταν από το άνοιγμα που βλέπετε εδώ στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Στο τελευταίο στάδιο ενεργοποιούσε ένα βραχίονα ο οποίος χτυπούσε-τύπωνε σε ένα χαρτί το αποτέλεσμα, με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό που είχαν οι γραφομηχανές της εποχής. Το μόνο που χρειάζονταν για να επικοινωνήσει με ασφάλεια κανείς ήταν να έχει δύο Enigma A με την ίδια σειρά κυλίνδρων, και αυτό ρυθμίζονταν περιστρέφοντας του κυλίνδρους με αυτό που βλέπετε στη συνέχεια εντός του κόκκινου πλαισίου.

Πηγή: Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Ασφαλώς, η πρόσθεση ενός τέτοιου κρυπτοσυστήματος επάνω σε μία γραφομηχανή δεν ήτο ούτε εύκολο για την εποχή, αλλά ούτε και πρακτικό. Το Enigma A ζύγιζε παραπάνω από 50 κιλά με διαστάσεις 65×45×38 εκατοστά. Τη κατασκευή του είχε αναλάβει η εταιρεία ChiMaAG (Chiffriermaschinen AG, Εταιρεία Κρυπτοσυστημάτων) με έδρα στο Βερολίνο.

Πηγή: Pinterest.com

Το Enigma A κατασκευάστηκε για λιγότερο από ένα χρόνο το διάστημα 1923-1924. Ο λόγος ήταν ότι το ενδιάμεσο διάστημα βελτιώθηκε και άρχισε να κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του. Παρότι η αρχή ενός από των πιο ισχυρών κρυπτοσυστημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πρώτη του έκδοση δε κάλυπτε τις ανάγκες κρατικής ασφαλείας και δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε το πως εξελίχθηκε έως το τέλος του.

το βρήκαμε εδώ

Κρυπτογραφία, κρυπτολογία & στεγανογραφία
#Κρυπτοσύστημα #Enigma #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...