News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Κρυπτογράφηση Ατμπάς | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ας γνωρίσουμε μία μέθοδο κρυπτογράφησης που είναι τόσο παλιά ώστε να μη γνωρίζουμε ακριβώς το πότε δημιουργήθηκε. Οι περισσότερες αναφορές είναι από την Αγία Γραφή και πιο συγκεκριμένα τον Ιερεμία όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας. Το όνομα είναι εβραϊκό (γράφεται אתבש‎) και βγαίνει από τα δύο πρώτα και τα δύο τελευταία γράμματα του εβραϊκού αλφάβητου. Είναι ένας αρκετά απλός αλγόριθμος και γι’αυτό το θεωρήσαμε καλό παράδειγμα για εισαγωγή σε αυτό τον ιδιαίτερο κόσμο μυστικής επικοινωνίας.

Πηγή: ResearchGate.net

Στον Ιερεμία 25:26 διαβάζουμε το απόσπασμα που βλέπετε στη συνέχεια. Η λέξη «Σησάχ» (בבל bbl στα εβραϊκά) ήταν κρυπτογραφημένη με τον αλγόριθμο Ατμπάς που παρουσιάζουμε εδώ, καθώς εάν την αποκρυπτογραφήσουμε τότε αντιστοιχεί στη λέξη «Βαβυλώνα» (ή στα εβραϊκά ששך ššk).


«Τους βασιλιάδες του Βορρά, τους κοντινούς και τους μακρινούς, τον ένα μετά τον άλλον, όλα της οικουμένης τα βασίλεια. Τέλος πότισα και το βασιλιά της Σησάχ – θα πιει κι αυτός μαζί τους»


Πηγή: SanSimera.gr

Στην Αγία Γραφή θα βρείτε τουλάχιστον δύο ακόμα τέτοια παραδείγματα χρήσης του αλγορίθμου Ατμπάς στον Ιερεμία 51:1 και Ιερεμία 51:41. Τώρα που η προέλευση του αλγορίθμου είναι πιο ξεκάθαρη, πάμε να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί. Όπως αντιλαμβάνεστε το ότι το όνομα του έχει τα δύο πρώτα και δύο τελευταία γράμματα είναι σημαντικό, καθώς είναι μία μοναλφαβητική κρυπτογράφηση. Δηλαδή, κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντικαθίσταται σταθερά με ένα άλλο και το αποτέλεσμα είναι το κρυπτογράφημα. Για την ακρίβεια, απλά έχουμε δύο ανεστραμμένα αλφάβητα αντικατάστασης όπως βλέπετε παρακάτω για το ελληνικό αλφάβητο. Στο επάνω μέρος είναι το κανονικό αλφάβητο, και στο κάτω το ανεστραμμένο.

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Ω Ψ Χ Φ Υ Τ Σ Ρ Π Ο Ξ Ν Μ Λ Κ Ι Θ Η Ζ Ε Δ Γ Β Α

Κατ’επέκταση, η λέξη «ΑΜΥΝΑ», για παράδειγμα, κρυπτογραφημένη με Ατμπάς μετατρέπεται σε «ΩΝΕΜΩ». Υποθέτουμε ότι είναι αρκετά απλό στη κατανόηση και τρόπο λειτουργίας του. Αντίστοιχα, για την αποκρυπτογράφηση αναστρέφουμε τη διαδικασία αντιστοιχίζοντας κάθε γράμματα από το κρυπτογράφημα με αλφάβητο. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά, κάποιοι αναφέρουν ότι για διευκόλυνση κατά τη κρυπτογράφηση χρησιμοποιούνταν δίσκοι παρόμοιοι με αυτόν που βλέπετε εδώ.

Πηγή: Pinterest.com

Από τη κρυπτογραφική μαθηματική πλευρά, αυτός ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι εξίσου απλός στην αναπαράσταση του. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε το ελληνικό αλφάβητο που αποτελείται από 24 γράμματα (ας το πούμε m, δηλαδή m = 24), και έστω ότι θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε το x, τότε η συνάρτηση κρυπτογράφησης με Ατμπάς θα είναι έχει τη παρακάτω αναπαράσταση μαθηματικά (ονομάσαμε τη συνάρτηση Ε από την αγγλική λέξη Encryption που σημαίνει κρυπτογράφηση).

Ε(x) = (-x mod m) – 1

Με απλά λόγια το παραπάνω λέει ότι το κρυπτογραφημένο x είναι ίσο με την αντίστοιχη θέση του x ξεκινώντας ανάποδα εντός του ορίου των γραμμάτων m, και αφαιρούμε ένα γιατί οι μετρήσεις μας ξεκινάνε από το μηδέν, όχι από το ένα. Το βλέπετε αυτό βήμα προς βήμα στην ακόλουθη επεξηγηματική εικόνα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η αποκρυπτογράφηση του είναι επίσης η ίδια μέθοδος ανεστραμμένη, δηλαδή όπως βλέπετε στη συνέχεια. Αναγράφουμε τη συνάρτηση αποκρυπτογράφησης του x ως D από την αγγλική λέξη Decryption, δηλαδή αποκρυπτογράφηση.

D(x) = (-x mod m) – 1

Και ο λόγος που είναι ίδια, είναι γιατί έχουμε μία πολύ απλή μορφή μοναλφαβητικού αλγορίθμου κρυπτογράφησης αντικατάστασης όπως προαναφέραμε. Βλέπετε το αντίστοιχο παράδειγμα της διαδικασίας αποκρυπτογράφησης από τη μαθηματική της πλευρά παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτή ήταν μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες μορφές κρυπτογράφησης της ανθρώπινης ιστορίας και τη θεωρούμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για να ξεκινήσει κανείς τα βήματα του σε αυτό το μαγικό κόσμο μαθηματικών και μυστικών επικοινωνιών.

το βρήκαμε εδώ

Κρυπτογραφία, κρυπτολογία & στεγανογραφία
#Κρυπτογράφηση #Ατμπάς #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...