Μία από τις πιο δημοφιλείς κρυψώνες τόσο σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όσο και σε υπηρεσίες πληροφοριών, για πολλά χρόνια ήταν οι βίδες. Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε μία βίδα-κρυψώνα που χρησιμοποιούσαν στελέχη της βρετανικής SOE (Special Operations Executive, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν ήταν όμως οι μόνοι, τέτοιες κρυψώνες σε βίδες ήταν από τις αγαπημένες κρυψώνες στελεχών της KGB, ή πιο σωστά КГБ (Комитет государственной безопасности, Επιτροπή για τη Κρατική Ασφάλεια), για ανταλλαγή πληροφοριών με τους πράκτορες τους. Με απλά λόγια, ο πράκτορας ή ο αξιωματικός υποθέσεων τοποθετούσαν εκεί ότι ήθελαν να ανταλλάξουν (μηνύματα, φιλμ, κωδικούς, κτλ.) και έδιναν κάποιο σήμα στον άλλο. Έπειτα ο άλλος, πήγαινε και έπαιρνε τη βίδα-κρυψώνα από το προσυμφωνημένο σημείο.
Στο τεχνικό κομμάτι, ώστε να μη προδώσει τη μυστική της αποστολή, το πώμα της βίδας έχει ανάποδο σπείρωμα και στο εσωτερικό του πώματος υπάρχει ένα ελαστικό δαχτυλίδι για μόνωση από την υγρασία.
Δυστυχώς, στο χώρο της κατασκοπείας δεν είναι εύκολη η ιστορική μελέτη λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πληροφοριών. Παρ’όλα αυτά, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών φαίνεται ότι οι πρώτοι που ανέπτυξαν αυτή τη κρυψώνα ήτο οι Βρετανοί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η σοβιετική KGB είναι εκείνη που έμεινε γνωστή λόγω της εκτεταμένης χρήση αυτής της κρυψώνας σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και αργότερα έως και τη δεκαετία του 1990. Παρακάτω βλέπετε μία άλλη παραλλαγή της ίδιας κρυψώνας από τη KGB το 1957 που ανακάλυψε το τμήμα αντικατασκοπείας του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός σοβιετικού κατασκόπου.
Σαφώς, θα έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ακόμη υπηρεσίες αλλά είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε και απαριθμήσουμε όλες. Σίγουρα υπάρχουν αναφορές για χρήση της στη Δυτική Γερμανία πριν τη πτώση του τοίχους του Βερολίνου, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα.
Όπως επίσης και από τη τουρκική MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) η οποία παρότι αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε τις βίδες-κρυψώνες που βλέπετε στη συνέχεια για μυστική ανταλλαγή πληροφοριών, δεν αναφέρει ποια χρονική περίοδο γίνονταν αυτό.
Κλείνοντας, παρότι απλή ως ιδέα για κρυψώνα, το γεγονός ότι για σχεδόν 50 χρόνια αυτή η κρυψώνα χρησιμοποιούνταν από τόσες πολλές υπηρεσίες πληροφοριών ανά το κόσμο δείχνει την αποτελεσματικότητα της. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ήτο η ευκολία κατασκευής της που μπορεί να γίνει οπουδήποτε με πολύ απλά εργαλεία.
Κρυψώνες
#Κρυψώνα #σε #βίδα #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα