News

News

Τετάρτη
Σεπτέμβριος, 27

Κριτικές Όπλων: Υποπολυβόλο Sig Sauer MPX SBR 8″

Αυτό είναι το πρώτο μας άρθρο σε αυτή τη κατηγορία όπου θα δούμε ένα όπλο τύπου SBR (Short-Barreled Rifle, Κοντόκαννο Τυφέκιο). Θα δούμε το MPX που κατασκευάστηκε από σχεδιαστές τις Sig Sauer τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις ΗΠΑ με κάννη μήκους 8″ (20.32 εκατοστά), μία έκδοση που είναι γνωστή ως SBR. Το MPX είναι ένα σύγχρονο υποπολυβόλο που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην αγορά το 2015 και λειτουργεί με το διαμέτρημα 9×19mm Parabellum προσφέροντας ταχυβολία έως και 850 βολές/λεπτό. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: ShootingIllustrated.com

Η προσωπική μας σχέση με το MPX ξεκίνησε από σύμπτωση καθώς έτυχε να συμμετέχουμε σε αρκετές εκπαιδεύσεις με αυτό το όπλο. Πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αφιερώσαμε και αρκετό προσωπικό χρόνο στην εξοικείωση μαζί του, κυρίως ως όπλο για περιβάλλον CQB σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οπότε βάσει των παραπάνω έχουμε σχηματίσει την άποψη που θα παρουσιάσουμε ως κριτική μας σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το MPX είναι ένα σχετικά μικρό όπλο. Ακόμα και με πλήρως ανεπτυγμένο κοντάκιο το μήκος του είναι μόλις 61 εκατοστά. Αντίστοιχα, το βάρος του είναι μόλις 2.1 κιλά. Κάτι πολύ εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του όπλου είναι μεταλλικό όπως και οι ράγες που διαθέτει που είναι από σίδερο.

Πηγή: ArmsList.com

Όλα τα σημεία χειρισμού του όπλου είναι ίδια με τα όπλα τύπου AR-15. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο χειριστής δε χρειάζεται να μάθει νέους χειρισμούς και μπορεί πολύ γρήγορα να εξοικειωθεί με τη νέα πλατφόρμα. Μία βελτίωση σε αυτό είναι ότι όλα τα σημεία χειρισμού είναι διαθέσιμα και από τις δύο πλευρές ώστε το όπλο να είναι το ίδιο εύχρηστο και εργονομικό τόσο σε δεξιόχειρες όσο και σε αριστερόχειρες.

Πηγή: BullsEyeLondon.com

Ο σχεδιασμός του επιτρέπει μεγάλα επίπεδα αξιοπιστίας στη χρήση σιγαστήρα και έχει σχεδιαστεί να βάλλει από κλειστή θέση κλείστρου. Οι λόγοι γι’αυτό ήταν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις που καλύπτει. Δηλαδή, την αξιόπιστη χρήση με σιγαστήρα, την ασφαλή χρήση σε αμφίβιες επιχειρήσεις, και τη χρήση σε περιβάλλοντα με ελάχιστη συντήρηση. Το κλειστό κλείστρο προστατεύει το μηχανισμό του όπλου από βρομιές, εξασφαλίζει σταθερή πίεση σε κάθε βολή, και δεν επιτρέπει σε τίποτα να μπει κατά λάθος στη κάννη.

Πηγή: SigSauer.com

Όσον αφορά τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του, τα δύο τελευταία πράγματα που θέλουμε να τονίσουμε είναι πρώτον ότι διαθέτει κάννη «free-floating» (ελεύθερης ταλάντωσης) που του προσφέρει αυξημένη ευθυβολία. Κάτι πολύ σημαντικό για ένα όπλο με τόσο κοντή κάννη. Και δεύτερον, η λύση-αρμολόγηση του είναι επίσης ίδια με τα τυφέκια τύπου AR-15.

Πηγή: OnTargetMagazine.com

Σήμερα το Sig Sauer MPX SBR με κάννη μήκους 8″ βγαίνει σε δύο εκδόσεις. Στην ημιαυτόματη έκδοση που είναι διαθέσιμη στη λιανική αγορά, και την αυτόματη έκδοση που είναι διαθέσιμη με ειδική άδεια. Το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας μας ήταν με την αυτόματη έκδοση αν και ελάχιστες φορές το χρησιμοποιήσαμε για βολές κατά ριπάς. Ουσιαστικά, η αίσθηση που αφήνει στο χειριστή είναι ίδια με ένα μικρό AR-15 και το μικρό διαμέτρημα των 9 χιλιοστών κάνει τις γρήγορες βολές εύκολες και ελεγχόμενες. Ακόμα και στην αυτόματη βολή το όπλο παραμένει πάρα πολύ σταθερό. Θα λέγαμε ότι μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε υποπολυβόλο έχουμε δοκιμάσει.

Πηγή: Tactical-Life.com

Λόγω των παραπάνω αρκετοί περιγράφουν το MPX ως το πάντρεμα του AR-15 με το MP5. Κάτι που είναι αρκετά ρεαλιστικό και ακριβές κατά τη προσωπική μας άποψη. Όσον αφορά την ημιαυτόματη έκδοση του, κοστίζει περίπου $1700 στα περισσότερα καταστήματα αλλά ίσως να το βρει κανείς και σε λίγο καλύτερη τιμή σε προσφορές. Ωστόσο, εκτός συγκεκριμένων καταστάσεων, δε το θεωρούμε καλή επιλογή ως όπλο αυτοάμυνας.

Πηγή: SigSauer.com

Η προσωπική μας συμβουλή είναι ότι τα υποπολυβόλα μικρού διαμετρήματος έχουν κάποιες πολύ εξειδικευμένες χρήσεις που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δε θα αντιμετωπίσει ποτέ. Για οποιονδήποτε άνθρωπο θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο όπλο αυτοάμυνας από μία ημιαυτόματη αραβίδα τύπου AR-15 ή AK-47. Ωστόσο, εάν σας περισσεύουν αυτά τα χρήματα και θέλετε να έχετε ένα αξιόλογο υποπολυβόλο στα 9 χιλιοστά, τότε το MPX δε θα σας απογοητεύσει. Είναι ένα σύγχρονο όπλο της κατηγορίας του που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό.

Πηγή: Benchau.tumblr.com

το βρήκαμε εδώ

Κριτικές
#Κριτικές #Όπλων #Υποπολυβόλο #Sig #Sauer #MPX #SBR

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...