News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Mosin-Nagant wz. 44

Το σοβιετικό τυφέκιο Mosin-Nagant έχει μία θρυλική ιστορία. Άλλωστε το γεγονός ότι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1891 και συνεχίζει η παραγωγή του σε κάποιες χώρες έως και σήμερα είναι ακράδαντο στοιχείο για τη σπουδαιότητα του. Παραπάνω από 37 εκατομμύρια τέτοια τυφέκια έχουν κατασκευαστεί έως σήμερα, και εμείς εδώ θα παρουσιάσουμε ένα πολωνικής κατασκευής από το 1953, το wz. 44. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Bombatyka.com

Επίσημα το όνομα αυτών των τυφεκίων ήταν αρχικά M1891 και μετέπειτα νεώτερα μοντέλα όπως τα M38 και M44. Ωστόσο, οι περισσότεροι τα αναφέρουν ως Mosin-Nagant από τα ονόματα των σχεδιαστών του, αν και υπάρχει και εκεί ένα νομικό ζήτημα λόγω των δικαιωμάτων της πατέντας και σχεδιασμού του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δύο άνθρωποι που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της σειράς τυφεκίων ήταν οι Σεργκέι Μόζιν και Εμίλ Ναγκάντ.

Πηγή: Optolov.ru

Το 1944, κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναπτύχθηκε το M44 από τη Σοβιετική Ένωση και αρκετές χώρες του Ανατολικού Μπλοκ με ισχυρή βιομηχανία πήραν άδεια παραγωγής του. Μία από αυτές ήταν και η Πολωνία μέσω του εργοστασίου 11 στο Ραντόμ που μετέπειτα έγινε η γνωστή βιομηχανία όπλων FB Radom. Γι’αυτό, όλα τα Mosin-Nagant από τη Πολωνία έχουν χαραγμένο το νούμερο 11 όπως βλέπετε παρακάτω. Η Πολωνία είχε δώσει τη κωδική ονομασία wz. 44 σε αυτά τα τυφέκια.

Πηγή: MyViMu.com

Το διαμέτρημα που χρησιμοποιεί το τυφέκιο είναι το σοβιετικό 7.62×54mmR. Το γράμμα R στο όνομα του είναι από τη λέξη «Rimmed» που δηλώνει ότι ο κάλυκας έχει χείλος στη βάση του. Το διαμέτρημα αυτό έχει μία ιστορία που ξεκινά από το 1891 και για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πολύ ισχυρό. Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε στα αριστερά ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62×54mmR δίπλα από ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 5.56×45mm NATO (στα δεξιά) που χρησιμοποιούν οι περισσότερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ σήμερα.

Πηγή: Pinterest.com

Το εργοστάσιο 11 της Πολωνίας κατασκεύαζε τα wz. 44 από το 1951 έως το 1955 και η μεγαλύτερη παραγωγή της ήταν το 1953-1954. Πολλά από αυτά τα τυφέκια δε βγήκαν ποτέ από τις αποθήκες οπλισμού και μετέπειτα πωλήθηκαν σε ιδιώτες, ειδικά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Μέχρι και σήμερα, τα wz. 44 θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά Mosin-Nagant M44 τόσο αναφορικά με τη ποιότητα υλικών όσο και τη ποιότητα επεξεργασίας και κατασκευής τους.

Πηγή: iCollector.com

Προσωπικά, έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά διαφορετικά τέτοια τυφέκια κατά καιρούς σε περιβάλλοντα σκοπευτηρίων, αλλά θεωρήσαμε σωστό να γράψουμε δύο λόγια το wz. 44 γιατί πράγματι είναι από τα πιο ποιοτικά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Από απλά πράγματα όπως η ποιότητα των ξύλινων μερών του, έως το πόσο ομαλά και τέλεια ταιριάζουν όλα τα μεταλλικά του μέρη, το όπλο αυτό είναι εξαιρετικό δεδομένου της ηλικίας του. Βλέπετε μία φωτογραφία από πρόσφατη επίσκεψη μας σε σκοπευτήριο με αυτό το τυφέκιο παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το wz. 44 δεν έχει κάποια ουσιαστική σχεδιαστική διαφορά από το σοβιετικό M44, απλώς έχει κάνει μία υλοποίηση που είναι ίσως και καλύτερη από εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης. Σίγουρα λειτουργεί αποτελεσματικά, έχει ένα πολύ ισχυρό διαμέτρημα που προσφέρει μεγάλο δραστικό βεληνεκές, και η όλη αίσθηση του (σκανδάλη, μηχανισμός κλείστρου, κτλ.) είναι ιδιαιτέρως ποιοτικά. Παρ’όλα αυτά όμως, δε θεωρούμε ότι αυτό το όπλο έχει σήμερα κάποια αξία πέραν της συλλεκτικής ή ψυχαγωγικής. Ίσως να έχει μία μικρή θέση για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, αλλά και πάλι είναι ένα όπλο βάρους 4.1 κιλών (άδειο), με πολύ σπάνια και ακριβά πυρομαχικά, και ακριβή συντήρηση.


το βρήκαμε εδώ

Κριτικές
#Κριτικές #Όπλων #Τυφέκιο #MosinNagant

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...