News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Κριτικές Όπλων: Περίστροφο Zastava M83/91

Ώρα να δούμε ένα «ξεχασμένο» περίστροφο, το γιουγκοσλάβικο M83 (Μοντέλο 1983 – προέρχεται από το έτος κυκλοφορίας του) της εταιρίας Zastava, κατασκευής του 1991. Για τους αναγνώστες που δε το γνωρίζουν, το περίστροφο αυτό πριν τη κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας (1992) ήταν το επίσημο υπηρεσιακό όπλο των αστυνομικών δυνάμεων υπό την ονομασία P-83. Είναι ένα όπλο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Γιουγκοσλαβία από τη Zastava για το διαμέτρημα .357 Magnum (και σαφώς και για .38 Special. Εάν δε γνωρίζετε τη διαφορά μπορείτε να μελετήσετε το άρθρο μας «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum»). Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: DumDum.rs

Το εξάσφαιρο αυτό όπλο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι γνωστό και ως «Zastava Magnum» λόγω του διαμετρήματος του αλλά και του πόσο δημοφιλές και διαδεδομένο ήταν τη δεκαετία του 1990. Τόσο η εμφάνιση όσο και ο σχεδιασμός του θυμίζουν έντονα Smith & Wesson (αναστολέας μύλου, σχεδιασμός μύλου, πλαίσιο Κ, κτλ.) αλλά έχει κάποια έντονα χαρακτηριστικά όπως οι βίδες με τις χαραγές σαν άστρο, ο εξαερισμός κάννης στο επάνω μέρος, το απλό σκοπευτικό του σύστημα, κ.α.

Πηγή: TaurusArmed.net

Προσωπικά έχουμε πολύ μικρή εμπειρία μαζί του, το δοκιμάσαμε για μόλις 50 βολές πριν από μερικά χρόνια. Είχαμε κρατήσει κάποιες σημειώσεις και βάσει αυτών θα παρουσιάσουμε τη προσωπική μας κριτική για αυτό το περίστροφο. Βλέπετε το συγκεκριμένο περίστροφο με το οποίο έχουμε εμπειρία στη συνέχεια (παρατηρήστε ότι είχε αλλαγμένη ξύλινη λαβή).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το βάρος του είναι περίπου 1 κιλό που για το διαμέτρημα του δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα δε το λες και ελαφρύ πιστόλι. Έχει κάννη μήκους 4″ (10 εκατοστά) και συνολικό μήκος 22.5 εκατοστά. Εκεί που τα πράγματα δε πάνε καλά είναι στη σκανδάλη του. Είναι πολύ σκληρή και κάνει τη σκόπευση αρκετά δύσκολη (ειδικά σε βολές διπλής ενέργειας, δηλαδή χωρίς να είναι οπλισμένη η σφύρα) καθώς απαιτεί αρκετή δύναμη για να πυροδοτήσει το όπλο και δεν έχει εύκολα αναγνωρίσιμα στάδια κατά τη πίεση της.

Πηγή: ArmsList.com

Ένα αρνητικό που ίσως όμως να έχει να κάνει με το συγκεκριμένο περίστροφο που δοκιμάσαμε, και όχι με τη πλειοψηφία τους, είναι ότι είναι ευπαθές σε εμπλοκές. Με μόλις 50 φυσίγγια αντιμετωπίσαμε 3 εμπλοκές! Όλες ήταν γιατί το γρανάζι του μύλου δε μπορούσε να περιστρέψει το μύλο (γλίστραγε στα δοντάκια του μύλου). Κάτι που ίσως να είναι και από απλή φθορά καθώς μιλάμε για ένα όπλο του 1991.

Πηγή: ArmsList.com

Και η απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε πάντα σε αυτά τα άρθρα μας, αξίζει αν το αγοράσει κανείς; Για συλλεκτικούς λόγους, σίγουρα. Για ψυχαγωγία θα λέγαμε όχι γιατί θα σας κουράσει με τις φθορές και τη συντήρηση του. Για οποιαδήποτε πρακτική χρήση όπως αθλητισμό ή αυτοάμυνα η απάντηση μας είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Παρότι μπορεί να το βρει κανείς σήμερα για $300, δε θεωρούμε ότι είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βασιστεί οποιοσδήποτε ώστε να λειτουργήσει αξιόπιστα όταν θα το χρειαστεί, είτε αυτό είναι σε έναν αγώνα, είτε για να προστατέψει τον εαυτό του ή τρίτους.


το βρήκαμε εδώ

Κριτικές
#Κριτικές #Όπλων #Περίστροφο #Zastava #M8391

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...