News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Κριτικές Όπλων: Αραβίδα HK MR556 A1 10.4″

Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε μία νέα κατηγορία όπου θα κάνουμε κριτικές σε διάφορα όπλα τα οποία είτε έχουμε στη κατοχή μας, είτε είχαμε στη κατοχή μας στο παρελθόν, είτε έχουμε χρησιμοποιήσει εκτενώς. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση τους. Για παρουσιάσεις όπλων μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα μας από τη κατηγορία «Φορητά Όπλα».

Πηγή: AR15.com

Για το πρώτο μας άρθρο επιλέξαμε ένα όπλο το οποίο ερωτευτήκαμε στη πρώτη μας επαφή μαζί του πριν από μερικά χρόνια. Είναι η πολιτική έκδοση του γνωστού Heckler & Koch 416 που χρησιμοποιείται από πολλές δυτικές χώρες σήμερα. Προτού προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μία φτηνή αραβίδα, δε θα το περιγράφαμε ούτε καν ως μεσαίας κατηγορίας, είναι μία ακριβή αραβίδα αλλά αξίζει τα λεφτά της. Ενδεικτικά, η τιμή του σήμερα είναι πάνω από $3000 στα περισσότερα καταστήματα. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το MR556 είναι για διαμέτρημα 5.56×45mm NATO και κατασκευάζεται από τα αμερικανικό εργοστάσιο της HK, ενώ το MR223 είναι για διαμέτρημα .223 Remington και κατασκευάζεται από το γερμανικό εργοστάσιο της HK. Εάν δε γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο διαμετρήματα διαβάστε το άρθρο μας «Διαφορά .223 και 5.56×45».

Πηγή: Quora.com

Μέχρι σήμερα έχουμε ρίξει πολλές χιλιάδες φυσίγγια με αυτή την αραβίδα και ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε δοκιμάσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές της ίδιας αραβίδας από διάφορους ιδιοκτήτες, τόσο στην έκδοση MR223 όσο και στην έκδοση MR556. Κάπως έτσι, το MR556A1 με τη κάννη μήκους 10.4″ (26.42 εκατοστά) έχει γίνει μία από τις αγαπημένες μας αραβίδες για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Πάμε όμως και στα τεχνικά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως είχαμε δει και στο άρθρο μας «Βίντεο: TacTV – Δοκιμή M4», οι «κλασικές» αραβίδες τύπου AR-15 έχουν σύστημα άμεσης τροφοδότησης αερίων. Κάτι που τα κάνει αναξιόπιστα σε αμφίβια περιβάλλοντα αλλά και πιο απαιτητικά σε συχνούς καθαρισμούς και συντήρηση. Ωστόσο, το MR556A1 έχει σύστημα εμβόλου που σημαίνει ότι λύνει όλα τα παραπάνω προβλήματα και επίσης είναι πολύ πιο αξιόπιστο στη χρήση με σιγαστήρα. Η εταιρία HK δε σταμάτησε εκεί όμως, έχει επανασχεδιάσει όλο το μηχανισμό του κλείστρου, διαφορετικό χειροφυλακτήρα (ναι, και τα δύο αυτά δε είναι συμβατά με τα υπόλοιπα AR-15 της αγοράς), καθώς και πολλές μικρότερες λεπτομέρειες όπως διαφορετικό επανατατικό ελατήριο, κτλ.

Πηγή: HK-USA.com

Πρακτικά οι μόνες διαφορές του MR556A1 από τη στρατιωτική του έκδοση, το 416, είναι ότι δε διαθέτει επιλογή για βολές κατά ριπάς, και η κάννη του δεν είναι χρωμιωμένη. Κάτι που από τη μία προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα ευστοχίας καθώς οι ραβδώσεις είναι πιο έντονες και ανθεκτικές, αλλά από την άλλη κάνει τη συντήρηση της αραβίδας πιο απαιτητική.

Πηγή: TeamAR15.us

Στα αρνητικά του, κάτι που προσωπικά δε μας αρέσει με το MR556A1 είναι ο διακόπτης πυρός και ασφαλείας του. Για την ακρίβεια, το γεγονός ότι η ασφάλεια μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και όταν το όπλο δεν είναι οπλισμένο, κάτι που δε γίνεται με τα παραδοσιακά AR-15. Η εταιρία HK το έκανε ώστε να μπορείς να οπλίζεις την αραβίδα έχοντας την ασφάλεια ενεργοποιημένη αλλά έπειτα από τόσες δεκαετίες με τυφέκια και αραβίδες τύπου AR-15 μία τέτοια αλλαγή δημιουργεί μόνο κακές συνήθειες καθώς αυτό λειτουργεί μόνο στο MR556, MR223 και στο 416 απ’όσο γνωρίζουμε.

Πηγή: Zero7One.com

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του που αμέσως το αντιλαμβάνεται κανείς είναι το βάρος του. Ακόμα και μία «μικρή» αραβίδα με κάννη 10.4″ ξεπερνάει τα 3.5 κιλά άδεια! Έπειτα από λίγες ώρες το βάρος της γίνεται έντονα αισθητό. Ειδικά εάν προσθέσουμε σε αυτό ένα γεμάτο γεμιστήρα, διόπτρα, συσκευές νυχτερινής σκόπευσης, κτλ. Από την άλλη, είναι ένα πολύ γερό και στιβαρό όπλο που το νοιώθεις επίσης από τη πρώτη στιγμή.

Πηγή: OnPointSupply.com

Παρά αυτά τα λίγα αρνητικά που έχει αυτή η αραβίδα, όταν τη πιάσει κανείς στα χέρια του αμέσως αντιλαμβάνεται τη ποιότητα κατασκευής. Είναι κυριολεκτικά μία αραβίδα που πήρε ένα μέτριο λειτουργικά αλλά πολύ εργονομικό τυφέκιο/αραβίδα, και το μετάτρεψε σε μία εξαιρετικά αξιόπιστη λειτουργικά αραβίδα που διατηρεί όλη την εργονομία του αρχικού. Εάν είστε διατεθειμένοι να κάνετε μία τόσο μεγάλη επένδυση για την επόμενη αραβίδα σας, και δε σας ενοχλεί το ότι αρκετά εξαρτήματα δε θα είναι συμβατά με τα άλλα σας AR-15, τότε αξίζει να δοκιμάσετε το Heckler & Koch MR556A1. Δε θα σας απογοητεύσει.

Πηγή: GunBroker.com

το βρήκαμε εδώ

Κριτικές
#Κριτικές #Όπλων #Αραβίδα #MR556

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...