Η εταιρία ηλεκτρονικών και συστημάτων ασφαλείας Mactron από την Ολλανδία ήταν από τις πιο γνωστές κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών παρακολούθησης (κοριών) για πολλές υπηρεσίες παγκοσμίως. Στο παρόν άρθρο θα δούμε αυτές τις συσκευές καθώς και μία σύντομη ιστορία της Mactron. Παρακάτω ήταν ένα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της εταιρίας που θα το δούμε σε βάθος στη συνέχεια, ο κοριός γραβάτας.
Σύντομη Ιστορία
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Ολλανδική εταιρία Mactron, με έδρα την πόλη Όστερμπεκ, είχε ξεχωρίσει στο χώρο των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, κυρίως από τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζονταν στην Ολλανδία και Γερμανία. Καθώς τα χρόνια περνούσαν η Mactron έγινε μία από τις πρωτοπόρες εταιρίες στο χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης με πολλές συσκευές που έχουν χρησιμοποιηθεί (και κατά περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα) από πολλές κρατικές και μη υπηρεσίες παγκοσμίως. Το 1990 η εταιρία μεταφέρθηκε σε αρκετά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις λόγω της απότομης ανάπτυξης της αλλά περιέργως, το 1992, μόλις δύο χρόνια αργότερα, δήλωσε πτώχευση λόγω κακής εμπορικής συναλλαγής για την οποία δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Η εταιρία ρευστοποιήθηκε και μόνο μερικά από τα σχέδια της πουλήθηκαν σε αντίστοιχες εταιρίες που λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Ο Κοριός Mactron
Αυτός ήταν ο πρώτος κοριός μαζικής παραγωγής που έκανε την εταιρία Mactron γνωστή σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Είναι γνωστή από τις αρχές του 1990 και έχει διαστάσεις μόλις 51x15x17 χιλιοστά ενώ η λειτουργία της βασίζεται σε ένα μικροσκοπικό κρυσταλλικό πομπό με παροχή ρεύματος από μία 9V μπαταρία.
Όπως η πλειοψηφία των αντίστοιχου τύπου κρυστάλλων (scanner crystal), η συχνότητα λειτουργίας του είναι στο εύρος των 140-170MHz (ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή). Για την είσοδο του ήχου χρησιμοποιείται ένα εξωτερικό μικρόφωνο ηλεκτρίτη με αυτόνομο προενισχυτή. Κλείνωντας, η θεωρητική εμβέλεια του είναι 20 χιλιόμετρα ενώ πρακτικά ξεπερνάει τα 10.
Κοριός Mactron Mark II
Η δεύτερη γενιά είχε στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προενίσχυσης που απαιτούσε το αρχικό μοντέλο. Η συσκευή αυτή είχε ενσωματωμένο ενισχυτή δύο βαθμίδων που πλέον της επιτρέπει τη σύνδεση με σχεδόν κάθε τύπου συσκευή εισόδου ήχου πέρα από το μικρόφωνο ηλεκτρίτη.
Όπως φαίνεται και από την παραπάνω φωτογραφία, το Mark II είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και χρησιμοποιεί ένα κρύσταλλο χαλαζία (quartz) για τη μέγιστη ακρίβεια και καθαρότητα των σημάτων ραδιοσυχνοτήτων RF που εκπέμπει. Επίσης, ήταν διαθέσιμη και σε πλαστική θήκη όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω για γενική χρήση και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η πλαστική θήκη περιλαμβάνει τη μπαταρία 9V και το ολοκληρωμένο κύκλωμα του κοριού Mark II μέσα σε εποξική ρητίνη επικάλυψης για την μείωση θορύβου και την βελτίωση της σταθερότητας του κυκλώματος μέσα στην πλαστική συσκευασία. Η πλαστική θήκη διαθέτει επίσης υποδοχή για μικρόφωνο ή άλλη συσκευή εισόδου καθώς και διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της. Στο κάτω μέρος της έχει κεραία σε μορφή καλωδίου. Βλέπετε στη συνέχεια μία φωτογραφία με το Mark II με προσαρμοσμένο μικρόφωνο σώματος στο μοντέλο με την πλαστική θήκη.
Τηλεφωνικός Κοριός Mactron
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ένας μεγάλος πάροχος τηλεφωνίας στην Ολλανδία ξεκίνησε μία εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό των διαρροών εμπιστευτικών πληροφοριών που είχει συμβεί πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έπειτα από έρευνες ειδικών κατέληξαν ότι όλες οι διαρροές προέρχονταν από τηλεφωνικές επικοινωνίες και ήταν τότε που οι τεχνική ομάδα της εντόπισε το παρακάτω ηλεκτρονικό κύκλωμα εγκατεστημένο στο κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας.
Είναι μία κατά-παραγγελία συσκευή παρακολούθησης (καθώς ποτέ δεν βρέθηκε να κατασκευάζεται επισήμως από την εταιρία Mactron παρότι χρησιμοποιεί τα υλικά της) που βασίζεται σε ένα πομπό FM με εμβέλεια μερικών χιλιομέτρων χάρη στη ελικοειδή κεραία του. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα τυπωμένο κύκλωμα χαλκού και δεξιά βρίσκεται ένας μετασχηματιστής ρεύματος ώστε να μην επηρεάζει την παροχή ρεύματος της τηλεφωνικής γράμμής αλλά και ούτε την αντίσταση της. Χάρη σε αυτό δεν υπήρχε καμία επίδραση από τη συσκευή τόσο κατά τη συνομιλία όσο και στις επιδόσεις της τηλεφωνικής γραμμής. Αριστερά φαίνονται οι ακροδέκτες με τους οποίους η συσκευή συνδέεται με την τηλεφωνική γραμμή.
Εδώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο τηλφωνικός κοριός αυτός χρησιμοποιούσε το πρώτο μοντέλο του κοριού Mactron που περιγράψαμε παραπάνω. Τέλος, ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ενεργοποιέιται μόνο κατά τη διάρκεια της κλήσης σε αντίθεση με τις περισσότερες συσκευές παρακολούθησης που εκπέμπουν συνέχεια έπειτα από την τοποθέτηση τους. Αυτό έκανε τον εντοπισμό του ακόμα πιο δύσκολο.
Κοριός Εντοπισμού Mactron
Το μοντέλο Mark II είχε ένα κρύσταλλο ακριβείας και πολύ καθαρό σήμα εκπομπής. Αυτά τα πλεονεκτήματα χρησιμοποιήσε η εταιρία για την κατασκευή ενός νέου κοριού για εντοπισμό (αρκετά χρόνια πρίν το GPS γίνει τόσο διαδεδομένο). Η χρήση του ήταν τόσο σε χρηματαποστολές όσο και σε παρακολούθηση οχημάτων ενώ ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται αντίστοιχες συσκευές διότι δε βασίζονται στη λήψη δορυφορικού σήματος όπως το GPS (που είναι κάτι που δεν είναι διαθέσιμο σε όλους τους χώρους).
Η επεξεργασία συμβαίνει σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα HEF 4010 (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία παραπάνω) που κάνει ένα κύκλο λειτουργίας 1/4. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιεί τον πομπό για ένα δευτερόλεπτο (1 κύκλος) και εν συνεχεία τον απενεργοποιεί για τρία δευτερόλεπτα (2, 3 και 4ος κύκλος λειτουργίας). Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας και μία απλή 9V μπαταρία η συσκευή αυτή μπορεί να εκπέμπει με εμβέλεια δεκάδων χιλιομέτρων για αρκετές εβδομάδες με τη μέγιστη δυνατή ισχύ εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Εδώ φαίνεται στο πάνω μέρος το Mark II και στο κάτω ο κοριός εντοπισμού που περιγράφουμε σε αυτή την παράγραφο. Ο πομπός αυτός έχει ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, για την αποφυγή εντοπισμού του χρησιμοποιεί μία διαμόρφωση που κάνει το φέρον σήμα σχεδόν ανύπαρκτο. Έτσι ο δέκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ευαίσθητο δέκτη με διαμόρφωση SSB (Single Side Band) και με μικρή απόκλιση από το κανάλι εκπομπής ο δέκτης παράγει ένα ρυθμικό ήχο. Η ένταση του ήχου υποδεικνύει την ισχύ του σήματος εκπομπής από το οποίο μπορεί να γίνει ο εντοπισμός της θέσης του πομπού.
Κοριός Γραβάτας
Το πιο προηγμένο μοντέλο που κυκλοφόρησε ποτέ η εταιρία ήταν ο κοριός γραβάτας που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μυστικές υπηρεσίες και ως βασικός εξοπλισμός των Ολλανδικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να έχει εντοπιστεί και αυτό τον κάνει έναν από τους πιο αξιόπιστους κοριούς. Ο πομπός του τοποθετείται μέσα στο κόμπο της γραβάτας και ένα λεπτό καλώδιο μέσα από τη γραβάτα λειτουργεί ως κεραία. Έτσι ακόμα και με σωματικό έλεγχο δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός του.
Οι διαστάσεις του πομπού είναι 3.7×3.7 εκατοστά με βάθος μόλις 4 χιλιοστά και είναι κατασκευασμένος από λεπτό μέταλλο. Χρησιμοποιεί μπαταρία λιθίου CR2430 (κουμπί) 3V που του προσφέρει αυτονομία για 8 ώρες συνεχούς εκπομπής και η κεραία του δίνει εμβέλεια πάνω από ένα χιλιόμετρο.
Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται καθαρά τόσο η μπαταρία, το ενσωματομένο μικρόφωνο ηλεκτρίτη (κάτω αριστερά) καθώς και ο κρύσταλλος τρίτης αρμονικής (πάνω αριστερά) που είναι και αυτός πάνω στον οποίο βασίζεται η συχνότητα εκπομπής του. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει την επιγραφή 51.350 που δείχνει τη συχνότητα του αλλά καθώς είναι κρύσταλλος τρίτης αρμονικής σημαίνει ότι εκπέμπει στα 51.350 x 3 = 154.050MHz.
Ο κοριός αυτός χρησιμοποιήθηκε από την Ολλανδική αστυνομία σε πολλές υποθέσεις που κατέληξαν στη σύλληψη εγκληματιών αλλά και από άλλες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Τεχνολογία
#Κοριοί #Mactron #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα