News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Κλοπή €80 εκατομμυρίων προσποιούμενος Υπουργό Αμύνης

Featured in:

Τον Ιούνιο του 2019 βγήκε στην επιφάνεια μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC μία είδηση για μία σχετικά προηγμένη και ενδιαφέρουσα απάτη η οποία είναι γεμάτη με μαθήματα για τη προστασία ατόμων από απάτες. Η συγκεκριμένη απάτη συγκαταλέγεται στην εγκληματική δραστηριότητα της κλοπής ταυτότητας αλλά ας δούμε τι ακριβώς συνέβη.

Πηγή: ThoughtCo.com

Η απάτη λειτουργούσε ως εξής. Ο απατεώνας εντόπιζε τη γραμματεία ενός ανώτατου στελέχους ιδιωτικού ή κρατικού οργανισμού σχετικού με το χώρο της άμυνας. Έπειτα, γίνονταν μία κλήση και ζητούνταν επικοινωνία εκ μέρους του Υπουργείου Αμύνης της Γαλλίας με την ηγεσία του οργανισμού. Ο απατεώνας προσποιούνταν ότι ήταν ο Ζαν-Κλοντ Μαλέ μιμούμενος τη φωνή και τις ιδιότητες στο τρόπο ομιλίας του. Για όσους δε τον γνωρίζουν, ο Ζαν-Κλοντ Μαλέ είναι ένας Ειδικός Σύμβουλος στο Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης και μέλος του συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω.

Πηγή: LeFigaro.fr

Τα θύματα τον πίστευαν και έτσι ακολουθούσε μία συνομιλία με την ανώτατη διοίκηση του οργανισμού και τον «Υπουργό» του Υπουργείου Αμύνης της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ασφαλώς, στη συνομιλία ο απατεώνας μιμούνταν τον Γάλλο Υπουργό και η συζήτηση ήταν γύρω από μία σημαντική συμφωνία για τη Γαλλία με μεγάλα ποσά για την εκκίνηση της. Βλέπετε μία φωτογραφία του πραγματικού Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, εδώ.

Πηγή: WashingtonPost.com

Ώστε να αυξήσει την εμπιστοσύνη για να εξαπατήσει τους επιχειρηματίες στη μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του, το επόμενο βήμα του ήταν μία βίντεο-κλήση μέσω Skype υπό τη δικαιολογία ότι δεν ευρίσκετο εις τη χώρα εκείνη τη περίοδο. Έτσι, με μία μάσκα του Υπουργού Αμύνης Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κακής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο για να έχει χαμηλή ανάλυση το βίντεο, και ένα ψεύτικο σκηνικό γραφείου, έπειθε τα θύματα του. Βλέπετε ένα στιγμιότυπο από μία τέτοια συνομιλία παρακάτω.

Πηγή: BBC.com

Σύμφωνα με της Γαλλικές αρχές, ο απατεώνας διενεργούσε αυτές τις απάτες από το 2015 με συνολικά κέρδη άνω των €80 εκατομμυρίων. Εκ των €80 εκατομμυρίων, παραπάνω από τα €40 εκατομμύρια ήταν από κάποιον Τούρκο επιχειρηματία, ενώ €18 εξ αυτών ήταν από τον μεγιστάνα Αγά Χαν που τον βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: AKDN.org

Η αιτία εντοπισμού του απατεώνα ήταν ο Πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, ο οποίος ήταν θύμα της ίδιας απάτης αλλά κατά τη συνομιλία μέσω Skype άκουσε κάτι που δε του ταίριαζε στο τρόπο ομιλίας του Γάλλου Υπουργού Αμύνης, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ίσως ο απατεώνας να μη το γνώριζε αλλά ο Πρόεδρος Μάκι Σαλ και ο Υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ήτο καλοί φίλοι (βλέπετε μία σχετική φωτογραφία με τους δύο μαζί στη συνέχεια). Επομένως, δε χρησιμοποιούσαν την επίσημη προσφώνηση πληθυντικού «vous» (εσείς) μεταξύ τους αλλά τον ενικό «tu» (εσύ). Αυτό οδήγησε τον Μάκι Σαλ να ειδοποιήσει τις αρχές και να εκκινήσει η έρευνα πίσω από αυτή τη κλήση που εν συνεχεία οδήγησε στην αποκάλυψη της απάτης και τη σύλληψη ενός υπόπτου.

Πηγή: Sen360.sn

Πολλά μαθήματα και από αυτή την απάτη και παρατηρούμε ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιες θεμελιώδεις αρχές που έχουμε δει και σε άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η χρήση της αίσθησης εξουσίας και άμεση ανάγκη επείγουσας πληρωμής από τα θύματα, περίεργες συμπτώσεις (π.χ. δεν υπάρχει καλή σύνδεση, δεν είναι δυνατή η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, κτλ.)

Source link

Απάτες
#Κλοπή #εκατομμυρίων #προσποιούμενος #Υπουργό #Αμύνης

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...