News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Κλείσιμο κινεζικού προξενείου στις ΗΠΑ για κατασκοπεία

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μία διπλωματική μάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα που είχε να συμβεί κυριολεκτικά από το 1979 με τόσο έντονες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Εν συντομία, οι ΗΠΑ εκδίωξαν και έκλεισαν ένα ολόκληρο προξενείο της Κίνας για μεγάλης κλίμακας οικονομική (γνωστή και ως βιομηχανική) κατασκοπεία, και σε αντίποινα η Κίνα έκανε το ίδιο σε ένα από τα πιο σημαντικά «κέντρα κατασκοπείας» των ΗΠΑ στη Κίνα. Όλα αυτά θα τα δούμε ευθύς αμέσως εις το παρόν άρθρο μας.

Πηγή: StraitsTimes.com

Το ότι τα προξενεία και οι πρεσβείες αποτελούν τις βάσεις κατασκοπευτικών δράσεων δεν είναι κάτι άγνωστο ή μυστικό. Ωστόσο, τη Τρίτη 21 Ιουλίου του 2020 έγινε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Παρακάτω βλέπετε το κτήριο του προξενείου της Κίνας στη πόλη Χιούστον της πολιτείας του Τέξας. Μία πόλη γεμάτη με εταιρείες αμυντικών συστημάτων και νέων τεχνολογιών. Και αυτό δεν είναι ασφαλώς τυχαίο καθώς προσφέρει στη Κίνα ένα στρατηγικό σημείο για στρατολόγηση πρακτόρων σε όλες αυτές τις ιδιωτικές και κρατικές υπηρεσίες για κατασκοπεία.

Πηγή: NYTimes.com

Περίπου 20:00 τοπική ώρα τη Τρίτη 21 Ιουλίου του 2020, πολίτες που ζούσαν κοντά στο προξενείο άρχισαν να καλούν τη πυροσβεστική. Ο λόγος; Δεκάδες υπάλληλοι του προξενείου βρίσκονταν στην αυλή του και έκαιγαν τεράστιο όγκο εγγράφων και ηλεκτρονικών μέσων σε κάδους. Ωστόσο, εξωτερικά δεν ήταν ορατό αυτό παρά μόνο ο καπνός και η μυρωδιά. Ένα βίντεο από αυτό μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

Οι Κινέζοι διπλωμάτες κατέστρεφαν όπως ορίζει το πρωτόκολλο εκκένωσης της υποδομής όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες γιατί μόλις είχαν λάβει τελεσίγραφο από τον κυβερνήτη του Τέξας υπό τη διαταγή του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ ότι έχουν 72 ώρες για να φύγουν από τη χώρα προτού διωχθούν ποινικά για κατασκοπεία. Παρακάτω βλέπετε προσωπικό του προξενείου να βγάζει κρυμμένα σε μαύρες σακούλες υλικά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Γιατί έγινε όμως αυτό; Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Πηγή: HoustonChronicle.com

Το ότι η Κίνα στρατολογούσε Κινέζους εργαζομένους σε αμερικανικές εταιρείες για βιομηχανική κατασκοπεία δεν είναι κάτι νέο. Ακόμα και στη σελίδα μας έχουμε παρουσιάσει αρκετά τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι δράσεις τους έγιναν τόσο επιθετικές που μέχρι και ο ίδιος ο Κινέζος πρόξενος βρέθηκε να διενεργεί κατασκοπευτικές δράσεις. Για παράδειγμα, διαβάζουμε στην εφημερίδα «New York Times» τη παρακάτω δήλωση από τον κύριο Ντέιβιντ Ρ. Στίλγουελ, υπεύθυνο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη πολιτική της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.


«Ο πρόξενος που βρίσκεται στο Χιούστον, ο ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος εκεί, και δύο ακόμα διπλωμάτες καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα για να συνοδεύσουν Κινέζους ταξιδιώτες στη πύλη μίας ιδιωτικής πτήσης στο Διεθνή Αερολιμένα Τζωρτζ Μπους. Το συγκεκριμένο άτομο έχει ιστορικό στη διενέργεια ανατρεπτικών ενεργειών, και αποτελεί το επίκεντρο της κλοπής ερευνών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.»


Πηγή: NYTimes.com

Ταυτόχρονα, ένα δίκτυο κατασκοπείας από Κινέζους πολίτες που χειρίζονταν από το προξενείο του Χιούστον διασπάστηκε σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που έκαναν έρευνα για το εμβόλιο του COVID-19. Δύο άλλα δίκτυα διασπάστηκαν στο ιατρικό σύστημα του πανεπιστημίου A&M του Τέξας, και στο κέντρο ιατρικής έρευνας Άντερσον του Τέξας στη πόλη του Χιούστον. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν διπλωμάτες που μέσω εκβιασμών αποσπούσαν βιομηχανικά μυστικά από ανώτατο ερευνητικό προσωπικό. Και τέλος, εντός του προξενείου είχαν κατασκευαστεί ακόμα και εργαστήρια με ειδικούς επιστήμονες για έλεγχο και εξακρίβωση των υποκλαπέντων πληροφοριών προτού τις προωθήσουν στο Πεκίνο. Για αυτό το γεγονός που συνέβη λίγες ημέρες πριν, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε.


«Κινέζοι πολίτες που εργάζοντο εις βιομηχανίας φαρμάκων συνελήφθησαν επ’αυτοφώρω να κλέβουν βιομηχανικά μυστικά και στην Αμερική και στη Κίνα.»


Πηγή: Fox23.com

Ίσως βέβαια η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση να ήταν από έναν Αμερικανό «κατάσκοπο». Τον Γερουσιαστή κύριο Μάρκο Ρούμπιο, τον επικεφαλή της Επιτροπής Πληροφοριών Γερουσιαστών, που αμέσως μετά την αποκάλυψη αυτή έκανε τη παρακάτω δήλωση.


«Το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον είναι ένα τεράστιο κέντρο κατασκοπείας, το κλείσιμο του έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.»


Πηγή: Twitter.com/marcorubio

Από τη πλευρά των ΗΠΑ, η τελευταία αξιοσημείωτη δήλωση που θα συμπεριλάβουμε στο άρθρο μας είναι εκείνη του Μάικλ ΜακΚόλ, εκπροσώπου του Τέξας στην Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών.


«Η πρόσφατη στοχοποίηση των ερευνών εμβολίου για τον COVID-19 από τη Κίνα υπογραμμίζει την απειλή των κακόβουλων δράσεων αυτού του προξενείου στο Χιούστον, που το ίδιο αποτελεί ένα βιοϊατρικό και τεχνολογικό ερευνητικό κέντρο. Ελπίζω αυτή η ενέργεια μας να προκαλέσει ένα ισχυρό χτύπημα στο κατασκοπευτικό δίκτυο της Κίνας στις ΗΠΑ, και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεγάλης εμβέλειας κατασκοπευτικές δράσεις τους δε θα είναι πλέον ανεξέλεγκτες.»


Πηγή: WashingtonTimes.com

Προφανώς η Κίνα αρνήθηκε κάθε κατηγορία, κατέστρεψε όλα τα έγγραφα και αρχεία καίγοντας τα στο προξενείο, και όλο το προσωπικό και ο ευαίσθητος εξοπλισμός επέστρεψαν αεροπορικώς στη Κίνα. Τη Πέμπτη 23 Ιουλίου του 2020 όμως βγαίνει μία άλλη είδηση στην επιφάνεια. Παρακάτω βλέπετε το προξενείο των ΗΠΑ στη περιοχή Τσενγκντού της Κίνας. Αυτό το προξενείο είναι στρατηγικής σημασίας για τις κατασκοπευτικές δράσεις των ΗΠΑ τόσο για τις σημαντικές πηγές που έχει για τα ζητήματα των εντάσεων στο Θιβέτ, όσο και για το ότι βρίσκεται κοντά σε κάποιες από τις μεγαλύτερες κινεζικές αμυντικές βιομηχανίες.

Πηγή: SCMP.com

Κάπως έτσι, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γουέν-μπιν, έκανε τη Πέμπτη 23 Ιουλίου του 2020 τη παρακάτω δήλωση δίνοντας ένα αντίστοιχο τελεσίγραφο εγκατάλειψης του προξενείου στις ΗΠΑ.


«Ως απάντηση στη παράλογη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κίνα θα πάρει τα απαραίτητα αντίμετρα για να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα. Αναφορικά με τις δηλώσεις των ΗΠΑ περί κατασκοπείας, αποτελούν ανοησίες.»


Πηγή: FT.com

Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, τόσο επιθετικές δράσεις δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά να κάνουν κράτη σε απάντηση κατασκοπευτικών δράσεων. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ,Κίνα
#Κλείσιμο #κινεζικού #προξενείου #στις #ΗΠΑ #για #κατασκοπεία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...