News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Κατασκοπεία: 5° από τη πραγματικότητα

Σε κάθε είδους κατασκοπευτική δράση, αλλά και σε ειδικές επιχειρήσεις πλέον, συχνά τα στελέχη υποχρεούνται να δρουν κάτω από μία κάλυψη. Μία ψεύτικη ιστορία όπου προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο απ’ότι είναι στη πραγματικότητα. Η κατασκευή της ιστορίας κάλυψης είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδεύσεως στας υπηρεσίας πληροφοριών διότι εάν ο εχθρός αντιληφθεί το ψέμα μπορεί να οδηγήσει έως και στο θάνατο του στελέχους, ανάλογα με τη χώρα στην οποία επιχειρεί. Εδώ έρχεται η αρχή που θα παρουσιάσουμε εις το παρόν άρθρο μας.

Πηγή: WHP580.iheart.com

Εις το κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων κατασκόπων της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), την αποκαλούμενη «Φάρμα», οι εκπαιδευόμενοι σχεδόν επί καθημερινής βάσεως εκπαιδεύονται στη δημιουργία ιστοριών κάλυψης και εξάσκηση για το πόσο καλά μπορούν να παίξουν αυτούς τους ρόλους. Εκεί, μία από τις πιο θεμελιώδεις αρχές που διδάσκεται πάρα πολύ συχνά είναι ότι η κάλυψη δε πρέπει να είναι πάνω από 5° από τη πραγματικότητα. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Πηγή: Pinterest.com

Όταν συνομιλεί κανείς για τις εμπειρίες και το ιστορικό του είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει που θα τον οδηγήσει αυτός ο διάλογος. Έτσι, όσο καλά και αν έχει μελετήσει και σκεφτεί τη κάλυψη του, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε κάτι που δε το έχει σκεφτεί που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη ότι όλα όσα έλεγε ήτο ψέματα. Ακόμα και το να «κολλήσει» σε μία απλή ερώτηση μπορεί να οδηγήσει σε υποψίες από την άλλη πλευρά. Έτσι δε πρέπει να λέει ψέματα που να διαφέρουν δραματικά από τη πραγματική του ζωή.

Πηγή: Tes.com

Για παράδειγμα, αν είναι ερασιτέχνης μηχανικός αυτοκινήτων μπορεί να έχει ως κάλυψη ότι είναι επαγγελματίας μηχανικός αυτοκινήτων. Αν έχει ζήσει για χρόνια σε ένα μέρος μπορεί να πει ψέματα ότι εκεί γεννήθηκε. Αν μιλάει σπαστά μία γλώσσα γιατί τη μάθαινε από μικρό παιδί, μπορεί να πει ότι ο ένας γονιός του ήταν από εκεί, και ούτω καθεξής. Αυτό είναι η αρχή του 5° από τη πραγματικότητα. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τη κάλυψη του γιατί θα μιλάει για πραγματικές του εμπειρίες και γνώσεις, όχι φανταστικές ιστορίες. Ωστόσο, όλες θα έχουν αυτή τη μικρή, πέντε μοιρών, απόκλιση από τη πραγματικότητα που συνολικά αποκρύπτουν πλήρως τη πραγματική του ταυτότητα και αποστολή.

Πηγή: RT.com

Ενδεικτικά, μερικά γνωστά έμπρακτα παραδείγματα αυτής της αρχής. Όταν ο κύριος Έντουαρντ Σνόουντεν εργάζονταν ως κατάσκοπος τεχνικών πληροφοριών στη CIA εις την Ευρώπη δήλωνε σε όσους γνώριζε ότι ήταν ο τεχνικός υπολογιστών της πρεσβείας των ΗΠΑ. Όταν οι Ρώσοι κατάσκοποι που είδαμε εις το άρθρο μας «Ρωσία: Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Α. Εντέλγκιριεβ στη Τουρκία» έφτασαν στη Τουρκία προσποιούνταν τους Ρώσους επιχειρηματίες, κάτι λογικό γιατί είχαν πράγματι δικές τους ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών εις τη Ρωσία. Παρομοίως, ένας πρώην πιλότος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που είχε γεννηθεί στη Πολωνία και εργάζονταν στη Μοσάντ, προσποιούνταν τον Πολωνό πιλότο όπως είχαμε δει στο άρθρο μας «Μοσάντ: Η επιχείρηση διαμάντι».

Πηγή: Null-Byte.WonderHowTo.com

Η κατασκευή και υποστήριξη καλύμματος αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος σε κάθε κεκαλυμμένη επιχείρηση. Είτε αυτό είναι από υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομικές αρχές, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ή οτιδήποτε άλλο. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αρχή που περιγράψαμε είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτό το αντικείμενο, αλλά ιδιαιτέρως σπουδαίο, και ισχύει όχι μόνο στο φυσικό κόσμο αλλά και στα εικονικά προφίλ όπως είχαμε παρουσιάσει για παράδειγμα εις το άρθρο μας «MSS: Υπόθεση Κέβιν Μάλορι».

Source link

Κατασκοπεία
#Κατασκοπεία #από #τη #πραγματικότητα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...