News

News

Σάββατο
Σεπτέμβριος, 30

Καπνογόνο WP Μ15 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το καπνογόνο WP (WP – White Phosphorus, Λευκός Φώσφορος) Μ15 χρησιμοποιείται στην κάλυψη μικρών μονάδων με βάση τον καπνό αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική χρήση. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκστρατείας «Ελαφρά Όπλα Πεζικού» (ΕΕ 7-200) χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η καπνογόνα βομβίδα λευκού φωσφόρου WP Μ15 περιέχει λευκό φώσφορο (WP – White Phosphorus) που όταν έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα αναφλέγεται και παράγει έντονο λευκό καπνό. Εμφανισιακά ξεχωρίζει από το χρώμα (γκρι με μία κίτρινη γραμμή) του διαρρηκτικού πυροσωλήνα και τις στρογγυλεμένες γωνίες του. Υπό συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική ή/και εμπρηστική χρήση.

 
Λειτουργία του WP Μ15
Ο κατασκευασμένος από λαμαρίνα διαρρηκτικός πυροσωλήνας της καπνογόνας βομβίδας λευκού φωσφόρου WP Μ15 περιέχει 425 γραμμάρια λευκού φωσφόρου αν και το συνολικό βάρος της βομβίδας είναι 879 γραμμάρια. Το εσωτερικό της είναι περιγράφεται από το παρακάτω σχέδιο.

wp_m15_03

Ο πυροδοτικός μηχανισμός λειτουργεί ως εναυστήρας για ένα βραδύκαυστο φυτίλι που καίει για 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει στο εμπρηστικό γέμισμα που εκκινεί τη διαδικασία καύσης του λευκού φωσφώρου. Μετά την πυροδότηση του ο λευκός φώσφορος καίει για περίπου 60 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 2760°C παράγωντας πυκνό λευκό καπνό και φλεγόμενα θραύσματα λευκού φωσφόρου σε κοντινές αποστάσεις.

wp_m15_04

 

Κίνδυνοι – Πρώτες Βοήθειες
Η χρήση της καπνογόνας βομβίδας λευκού φωσφόρου WP Μ15 απαιτεί προσοχή καθώς σε ακτίνα 17 μέτρων από το σημείο που θα γίνει η πυροδότηση της τα υπολείμματα φλεγόμενου λευκού φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

wp_m15_05

Ο λευκός φώσφορος είναι επικίνδυνος μόνο όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται κάποια βασικά βήματα πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τη συγκεκριμένη καπνογόνα βομβίδα.

  • Ρίχνουμε νερό ή βρεγμένα ρούχα στο σημείο που βρίσκεται ο λευκός φώσφορος πάνω στο θύμα για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του.
  • Αφαιρούμε τα υπολείμματα λευκού φωσφόρου όσο είναι βρεγμένα.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι διάλυμα θειικού χαλκού (γνωστό και ως γαλαζόπετρα, μπλέ βιτριόλι ή ρωμαϊκό βιτριόλι) σταματάει την καύση του λευκού φωσφόρου.

Προσοχή! Αν δεν ακολουθηθούν τα παραπάνω βήματα όταν ο λευκός φώσφορος είναι στεγνός (ή στεγνώσει) και έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα θα αναφλεχθεί σε θερμοκρασία 2760°C όπου θα συνεχίσει να καίει μέχρι να τελειώσει η καύσιμη ύλη του. Για αυτό είναι σημαντικό να αφαιρεθεί από το θύμα άμεσα όταν έχει πέσει η θερμοκρασία του.

το βρήκαμε εδώ

Χειροβομβίδες
#Καπνογόνο #Μ15 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...