News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Ιστορίες: Τι δε λένε οι εκπαιδευτές όπλων (EJ Owens)

Τον Ιούλιο του 2014 ο κύριος EJ Owens είχε δημοσιεύσει ένα απόσπασμα από μία ομιλία του σε μία εκπαίδευση του με κάποια πράγματα που δεν τα ακούμε συχνά από εκπαιδευτές φορητών όπλων και τακτικών ένοπλης μάχης. Είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία από έναν πολύ έμπειρο μαχητή με μεγάλη πρακτική εμπειρία στα σύγχρονα πεδία μάχης. Εδώ θα παραθέσουμε τόσο το αυθεντικό βίντεο όσο και την ομιλία μεταφρασμένη στα Ελληνικά για του φίλους που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την ομιλία στα Αγγλικά.

Πηγή: TheEJOwensShow.com

Προτού το κάνουμε αυτό, δύο λόγια για τον κύριο EJ Owens. Για 14 χρόνια ο κύριος EJ Owens υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Πεζικό του Στρατού Ξηράς και στην Εθνοφυλακή όπου είχε συμμετάσχει σε αρκετές επιχειρήσεις προστασίας υψηλών προσώπων σε διάφορες χώρες. Από το Στρατό Ξηράς πιστοποιήθηκε ως Εκπαιδευτής Μάχης Σώμα-με-Σώμα ενώ αργότερα εργάστηκε ως συμβασιούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε διακλαδικό ειδικό απόσπασμα στο Αφγανιστάν. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένος από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ για παροχή πρώτων βοηθειών, πυρόσβεση και εκπαίδευση καταρρίχησης. Τέλος, είναι πιστοποιημένος οπλουργός της Glock και πρωταθλητής στους αγώνες πρακτικής σκοποβολής του Μισισίπι για το έτος 2009.

Πηγή: TacticalPhotographer.com
Πηγή: TacticalPhotographer.com

Το 2007 συνεργάστηκε και πάλι ως συμβασιούχος εκπαιδευτής με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε πάνω από 300 ώρες εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων σε τακτική χρήση φορητών όπλων. Οι μονάδες που εκπαίδευσε σε αυτό το συμβόλαιο περιλαμβάνουν Navy SEAL του Πολεμικού Ναυτικού, Πεζοναύτες, Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και Ειδικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Πέρα από αυτά διατηρεί και ιδιωτικά σχολεία εκπαίδευσης όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν.

Πηγή: LegallyConcealed.org
Πηγή: LegallyConcealed.org

Αυτή η ομιλία ήταν από μία τέτοια εκπαίδευση σε πολίτες και έχει ένα στόχο σπάνιο. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές συγκεντρώνονται αποκλειστικά στις τακτικές, σωστές και λάθος πρακτικές, βελτίωση της τεχνικής των μαθητών, κτλ. Εδώ ο κύριος EJ Owens έκανε κάτι πολύ διαφορετικό. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στα Αγγλικά από το παρακάτω βίντεο ή να την διαβάσετε μεταφρασμένη στα Ελληνικά ακριβώς από κάτω από το βίντεο.


Θέλω παιδιά να ξέρετε, θα πούμε κάτι πολύ πολύ σοβαρό. Την ενεργεία του… Ξέρεις, όταν σηκώνεις αυτό το τυφέκιο ή το πιστόλι και γυρνάς τον επιλογέα στη θέση που σκοτώνει. Θα σου αλλάξει τη ζωή. Αν πυροβολήσεις κάποιον εδώ θα κερδίσεις μια δωρεάν διαδρομή με τα λεφτά των φορολογούμενων στο κελί μαζί με κάτι ωραία βραχιόλια, προσωρινά τουλάχιστον. Και πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου σε αυτό, είτε δωμάτιο ανάκρισης είτε κελί, γνωρίζοντας ότι έκανες αυτό που έπρεπε να κάνεις.

Όταν κάτι συμβαίνει κάνουμε κάτι που το ονομάζουμε, είτε στις ομάδες έκτακτης ανάγκης είτε στο στρατό, απενημέρωση πίεσης κρίσιμου περιστατικού. Όποτε σου συμβαίνει κάποια τραυματική εμπειρία πρέπει να μιλήσεις για αυτή, δε μπορείς να την αφήσεις στην άκρη. Τώρα μερικοί θέλουν να τη βάλουν στην άκρη και λένε «το ‘χω, το ‘χω, το ‘χω»… Και μια μέρα δεν αντέχουν και κλωτσάνε το σκυλί ή κάνουν κάτι ηλίθιο, τρακάρουν το αυτοκίνητο, φωνάζουν στη γυναίκα τους χωρίς λόγο, εντάξει; Αυτό είναι τρέλα. Πρέπει να έχεις μερικούς φίλους, κάποια παρέα, παρέα από ανθρώπους που ξέρουν από όπλα με τους οποίους μπορείς να μιλάς.

Στη συνέχεια έχουμε τις τακτικές, πως κάνουμε ότι κάνουμε. Θα πάμε αριστερά; Θα πάμε δεξιά; Θα χτυπήσουμε από το πλάι; Θα αλλάξουμε θέσεις; Θα ψάξουμε για κάλυψη; Τι πρέπει να κάνουμε για να χαλάσουμε τον κύκλο OODA (Παρατήρηση, Ευθυγράμμιση, Απόφαση, Ενέργεια) του επιτιθέμενου; Για όποιον δε γνωρίζει τον κύκλο OODA. Ο Σμήναρχος Τζων Μπόιντ ήταν στη Πολεμική Αεροπορία και τον έστειλαν να βοηθήσει τους Βρετανούς στις αρχές του πολέμου με τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί πιλότοι είχαν ξεσκίσει τους Βρετανούς πιλότους, τους είχαν σφάξει. Και πήγε εκεί και είδε τι συνέβαινε και ανέπτυξε ένα σύστημα που το αποκαλούμε κύκλος OODA. Είναι ο τρόπος σκέψης μας. Παρατηρούμε, έπειτα ευθυγραμμίζουμε τον εαυτό μας με την απειλή, μετά αποφασίζουμε τι θα κάνουμε και στη συνέχεια κάνουμε αυτή την ενέργεια.

Όταν κάποιος βγάλει το όπλο του και σε σημαδεύει σε τι φάση βρίσκεται; Κάνει κάποια ενέργεια, σωστά; Τώρα, τι κάνεις εσύ; Εσύ παρατηρείς και λες από μέσα σου «σκατά, τι θα κάνω τώρα» και μετά κάνεις κάποιου είδους ενέργεια. Όταν μετακινήστε από τη γραμμή βολής του, βλέπετε σε όλες τις εκπαιδεύσεις όπλων λένε μετακινήστε πρώτα από την γραμμή βολής και μετά τραβήξτε το όπλο σας, λοιπόν, αυτή η μετακίνηση είναι μία ενέργεια και τώρα παρατηρεί αυτός. Έτσι αυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι σκάκι. Άλλαξα τη θέση του σε παρατηρητή και τώρα κάνω εγώ την ενέργεια.

Λοιπόν, ικανότητες. Αυτά είναι πράγματα όπως έλεγχος της σκανδάλης, ευθυγράμμιση των σκοπευτικών, πως πιάνουμε το όπλο, πως βγάζουμε το όπλο από τη θήκη και το γυρνάμε 90 μοίρες για να συναντήσει και τα δύο χέρια και σπρώχνουμε προς τα έξω. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτές τις ικανότητες τις εκτελούμε τέλεια και σωστά κάθε φορά.

Και μετά έχουμε τον εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός σας θα χαλάσει, τελικά θα χαλάσει. Αν δείτε το γιλέκο μάχης μου και τα πράγματα μου έχω κολλημένα κλιπ με ταινία, έχω σφίξει παραπάνω διάφορα μέρη, έχω μετακινήσει διάφορες θήκες… Όταν θα κάνετε αρκετές τέτοιες εκπαιδεύσεις θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι το σωστό μέρος για αυτή τη θήκη και θέλω να τη βάλω λίγο πιο αριστερά ή χρειάζομαι το πιστόλι μου σε άλλο σημείο για να ταιριάζουν με τις ικανότητες μου.

Όσον αφορά το χειρισμό του όπλου… Ο λόγος που πειράζω αυτούς που έχουν 1911 είναι ότι έχω κάνει εκπαιδεύσεις όπου λέω στους συμμετέχοντες να τραβήξουν το όπλο τους, να το βγάλουν μπροστά με ένα χέρι και να το αφήσουν να πέσει κάτω. Και βλέπεις τύπους με τα ακριβά αγωνιστικά πιστόλια τους να τα κατεβάζουν απαλά και να τα ακουμπάνε κάτω και είμαι κάπως «τι κάνεις ρε φίλε;». Εντάξει; Θέλω να καταλάβετε ότι το όπλο είναι εργαλείο. Προσπαθούμε να το προσέχουμε αλλά στο τέλος είναι απλά ένα εργαλείο.

Πρέπει να λύνετε προβλήματα, τα δικά σας προβλήματα. Θα σας πω πως να λύνετε αυτά τα προβλήματα αλλά βασικά είναι μόλις τρεις τύποι προβλημάτων και για τα τυφέκια και για τα πιστόλια. Η τύπου Ι, τύπου ΙΙ και τύπου ΙΙΙ εμπλοκή. Εμπλοκή τύπου Ι, ποιος ξέρει τι είναι αυτό;
– Το όπλο είναι άδειο.
Δεν μπήκε σφαίρα στη θαλάμη, σωστά; Αρά δεν κάνει μπαμ όταν πατάμε τη σκανδάλη, σωστά; Άρα θα ρωτήσει ο υπεύθυνος του σκοπευτηρίου τι κάνουμε όταν δεν κάνει μπαμ το όπλο; Χτυπάμε, οπλίζουμε και ρίχνουμε, εντάξει; Αυτό θα φτιάξει το 90% των εμπλοκών σας. Σας το λέω αυτό γιατί τι λέτε ότι είναι η νούμερο ένα αιτία εμπλοκών στα πιστόλια Glock; Ο γεμιστήρας, σωστά; Αγοράζουμε ένα πιστόλι για $500-600 και $30 για ένα γεμιστήρα, ποιο πιστεύετε ότι θα χαλάσει πρώτο; Ο άτιμος ο γεμιστήρας των $30, παίρνεις ότι πληρώνεις. Χτυπάμε, οπλίζουμε… Τι χτυπάμε; Χτυπάμε το κάτω μέρος του γεμιστήρα, οπλίζουμε τραβώντας τον ολισθητήρα, παίρνουμε στάση βολής και το κάνουμε να κάνει μπαμ. Άρα, αν ακούσετε μπαμ, μπαμ, μπαμ, κλικ… Χτυπάτε, οπλίζετε και ρίχνετε ξανά.

Στάση. Απλώς τα πόδια ανοιχτά στην ευθεία από τους ώμους παιδιά. Στις περισσότερες πραγματικές ένοπλες συμπλοκές θα τρέχετε. Οπότε θα κάνουμε και λίγες βολές περπατώντας. Απλά τα πόδια ανοιχτά στην ευθεία των ώμων και δώστε μου ένα ελαφρύ λύγισμα στα γόνατα για να είστε πιο σταθεροί. Τώρα στη περίπτωση που κάποιος εισβάλει σπίτι σας και τα πράγματα είναι άσχημα, όλοι θα τρέξουν σε εσάς αν ξέρουν ότι είστε αυτός που θα τους προστατέψει. Μπορεί να έχετε ένα παιδί ή τη γυναίκα σας που θα τρέχουν και θα σας πιάσει από το πόδι, η γυναίκα σας θα σας πιάσει από τη μέση. Ή στη περίπτωση ένοπλης συμπλοκής σε εμπορικό κέντρο οι άνθρωποι θα τρέχουν δίπλα σας και θα σας σκουντάνε. Άρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πόδια μας είναι σταθερά για να μην πέσουμε. Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές, ειδικά σε καταστάσεις μεγάλου στρες βλέπεις τύπους που κοιτάνε προς τα εκεί που τρέχουν και συνεχίζουν να ρίχνουν χωρίς να βλέπουν από πανικό, μάλλον δε πρόκειται να πετύχουν αυτό που θέλουν. Έτσι, πρέπει να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας να κρατάνε το κεφάλι σε ευθεία. Να κρατάμε το κεφάλι μας όπου πηγαίνει το όπλο και θα δείτε όταν θα πάμε στο σπίτι-σκοπευτήριο ότι όπου και να πηγαίνει το πιστόλι, το κεφάλι μου ακολουθεί σαν επέκταση από τα μάτια μου. Βλέπω πολλούς που δε το κάνουν αυτό. Τώρα με το τυφέκιο είναι αλλιώς γιατί έχουμε το κοντάκιο που ακουμπάει το μάγουλο, επειδή το μάγουλο μου και το κεφάλι ακουμπάει στο όπλο, τα μάτια ακολουθούν το όπλο άρα δε γίνετε αλλιώς.


το βρήκαμε εδώ

Ιστορίες
#Ιστορίες #Τι #δε #λένε #οι #εκπαιδευτές #όπλων #Owens

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...