News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Ιστορίες: Συμβουλές ενός Μισθοφόρου (Μπεν Τόμας)

Ο Μπεν «Μούκι» Τόμας είναι ένας από τους πιο γνωστούς PMC (Private Military Contractor, Συμβασιούχος Ιδιωτικών Στρατών) με μία πορεία που ξεκινάει από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως SEAL και μετέπειτα τις αποστολές του σε δεκάδες εμπόλεμες ζώνες ως PMC για τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης, της Blackwater. Πριν πολλά χρόνια είχε δημοσιεύσει μία σειρά από συμβουλές προς νέους PMC σε ένα περιοδικό μαζί με διάφορες εμπειρίες του, αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Salon.com

Έχουμε κάνει αναφορές στον κύριο Μπεν «Μούκι» Τόμας και στο παρελθόν στο άρθρο μας «Πατέντες Μάχης: Ανάποδη Θήκη Χειροβομβίδας» άρα θα πρέπει ήδη να έχετε μία ιδέα για την εμπειρία του. Επίσης, η παραπάνω φωτογραφία με τον κύριο Μπεν Τόμας στο Ιράκ έχει γίνει η φωτογραφία που αντιπροσωπεύει εδώ και δεκαετίες τους PMC παγκοσμίως. Είναι ο κύριος Μπεν Τόμας ως υπάλληλος της εταιρίας Blackwater σε μία οροφή ενός κτιρίου στο Ραμάντι του Ιράκ που μάχονταν μαζί με Αμερικανούς Πεζοναύτες. Όσον αφορά το άρθρο τώρα, είχε δημοσιευτεί στα Αγγλικά το 2004 σε πολλά περιοδικά ειδικού τύπου με το τίτλο του να είναι «Run and Gun in Iraq» (Τρέχοντας και Πυροβολώντας στο Ιράκ) και είχε γίνει πιο γνωστό από το βιβλίο «High Risk Civilian Contracting» λίγα χρόνια αργότερα, το 2008. Ακριβώς από κάτω είναι η μετάφραση του άρθρου στα Ελληνικά χωρίς καμία δική μας παρέμβαση.

Πηγή: EListMania.com
Πηγή: EListMania.com


Πληροφορίες από το Ιράκ από κάποιον που Κάνει το «Τρέξε και Πυροβόλησε»
Του Μπεν «Μούκι» Τόμας

Χθες ένας φίλος μου που λειτουργεί μία μικρή εταιρίας ασφαλείας εδώ στο Ιράκ μου έστειλε email. Οργανώνει μία ομάδα προστασίας προσώπων και ήθελε τη γνώμη μου για τακτικές και εξοπλισμό για τους δρόμους του Ιράκ. Τακτικές, διαδικασίες, σκληρό ή μαλακό όχημα; Το σκεφτόμουν λίγο και κατέληξα στο εξής.

Είμαι διατεθειμένος να πω τη γνώμη μου καθώς έχω ταξιδέψει στο Ιράκ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχω γνωρίσει. Έχω βρεθεί σχεδόν παντού ανάμεσα από το Κουβέιτ και το Ιράν, σε ότι υπάρχει ενδιάμεσα. Και έχω ταξιδέψει με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Έχω περάσει με στρατιωτικές δυνάμεις σε κομβόι από θωρακισμένα χάμερ με 40 μίλια/ώρα. Έχω περάσει ως πολυβολητής από τη Φαλούτζα στη Βαγδάτη σε κομβόι 15 στρατιωτικών φορτηγών, με λεπτά χωρίς θωράκιση λευκά F350. Έχω οδηγήσει παντού υπό κάλυψη με τοπική ενδυμασία μέσα σε μαύρα Pajero. Σε διπλωματικές συνοδείες σε θωρακισμένα SUV και κάλυψη ελικοπτέρων. Έχω κάνει το «κρύψε τα όπλα και χαμογέλασε» πολλές φορές σχεδόν σε κάθε σημείο ελέγχου. Έχω περάσει με 140 μίλια/ώρα τη γραμμή ανεφοδιασμού Τάμπα και έχω τρέξει μέσα από τα στενά της πόλης Σαντρ με απίστευτη κίνηση.

Εγώ, όπως σχεδόν όλοι έχω κάνει λάθη και είμαι τυχερός που είμαι εδώ και το γράφω αυτό. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό και παραμελημένο μέρος της επιβίωσης στη μάχη είναι η εκπαίδευση. Κάθε γαμημένη μέρα η ομάδα σου πρέπει να εξασκείται σε «‘άμεσες ενέργειες» (Ασκήσεις Αντιμετώπισης Ενέδρας). Τουλάχιστον κάνε το στο χαρτί. Τι ενέργειες θα κάνετε για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να κάνουμε μία σειρά από «τι θα γίνει αν…» και σύντομα κάθε άντρας της ομάδας έχει διαφορετική ιδέα για το τι θα γίνει. Λογικό καθώς ερχόμαστε όλοι από διαφορετικά υπόβαθρα. Μετά από περίπου 30 λεπτά όλοι καταλήγουμε να ξύνουμε τα κεφάλια μας και να τσακωνόμαστε για τη καλύτερη αντίδραση και να λέμε «πάμε να το κάνουμε». Αποφασίστε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα. Και μην τα αλλάξετε, αλλά να θυμάστε πάντα ότι το σχέδιο είναι κάτι που θα έχει αποκλίσεις κάθε φορά. Για όσο όλοι γνωρίζουμε το τελικό στόχο και δουλεύουμε σε αυτή τη κατεύθυνση είναι εντάξει. Για παράδειγμα, εάν το όχημα σταματήσει στην ενέδρα, ο οδηγός το βάζει αμέσως σε νεκρά ώστε το πίσω όχημα να το σπρώξει τη στιγμή που οι επιβάτες ετοιμάζονται να βγουν από την αντίθετη πλευρά των εχθρικών πυρών.

Πρόβες και εξάσκηση. Που είναι εύκολο στα λόγια γιατί είμαι ο πρώτος να παραδεχτώ ότι ένα χτύπημα στη πόρτα στις 7:00 το πρωί με «έλα φίλε, πάμε για πρόβα» με κάνει να εκνευρίζομαι. Είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερο να μελετάμε τις ενέργειες μας το πρωί σε σχέση με το πεζοδρόμιο ενός δρόμου στο Τικρίτ τη στιγμή που το αυτοκίνητο σου δέχεται πυρά από ένα πολυβόλο PKM.

Πάντα να συντηρείς τα οχήματα σου. Να σου χαλάει το αυτοκίνητο στο Ιράκ είναι σαν σκηνή κακής ταινίας. Το έχω ζήσει και το έχω κάνει. Έλεγξε τον αέρα στα λάστιχα, λάδια, υγρά, κτλ. Και μη πιέζεις πολύ το όχημα σου. Ο φίλος μου ο VC κατάφερε να αναποδογυρίσει ένα Pajero στη γραμμή ανεφοδιασμού Τάμπα μια φορά γιατί πίεσε το όχημα πέρα από τα όρια του.

Όποιον συμβασιούχο συναντήσεις θα σου πει ότι είναι φοβερός οδηγός. Απλά επειδή ξέρεις να οδηγάς γρήγορα χωρίς να χτυπάς σε εμπόδια δε σημαίνει ότι είσαι καλός οδηγός για τακτικό περιβάλλον. Πήγαινε στο BSR ή κάποια άλλη τέτοια σχολή. Και αν δεν έχεις πάει άφησε κάποιον που έχει πάει να οδηγήσει. Κάνε εκπαιδεύσεις οδήγησης. Βρες τον καλύτερο και βάλε τον να σας διδάξει.

Εξασκήσου στην αλλαγή ελαστικών. Υπάρχουν μερικοί τύπου που θα διαβάζουν αυτό το email και θα καταλαβαίνουν ακριβώς τι θέλω να πω. Να αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις βάλει 150 κιλά εξοπλισμού πάνω από τη ρεζέρβα όταν είσαι στην άκρη ενός δρόμου στο Ραμάντι είναι ένα μάθημα που δε θέλω να επαναλάβω. Σιγουρέψου ότι έχεις ιμάντες ρυμούλκησης σε ΚΑΘΕ όχημα. Πέρασε το στο γάντζο και δίπλωσε το στο προφυλακτήρα για να είναι έτοιμο για χρήση. Έτσι απλά το τραβάς και το βάζεις στο μπροστινό όχημα, και έφυγες σε 60 δευτερόλεπτα… Αγόρασε ένα καλό γρύλο, αξίζει τα λεφτά του. Εξασφάλισε ότι όλοι ξέρουν να ρυμουλκούν, να αλλάζουν, και να επισκευάζουν τον εξοπλισμό κάθε οχήματος.

Στο ντουλαπάκι βάλει ότι είναι για όταν έχεις μείνει πίσω. Χειροβομβίδες, καπνογόνα, δακρυγόνα. Και ο κανόνας είναι. ΠΟΤΕ ΔΕ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΕΡΟΝΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ! Χτυπάς σε μια λακκούβα και θα πέσει στο δρόμο. Ελάχιστο πρόβλημα. Μέσα στο όχημα; Πρόβλημα. Χρησιμοποίησε δακρυγόνα και καπνογόνα. Εάν έχεις κολλήσει στη κίνηση και έχεις ένα άσχημο προαίσθημα για το όχημα πίσω σου, ρίξε καπνογόνο. Οι περισσότεροι θα σταματήσουν ή έστω θα αφήσουν ένα μεγάλο κενό. Δουλεύει και είναι ακίνδυνο. Μπορείς να το χρησιμοποιείς συχνά αλλά ποτέ σε πολύ μεγάλη κίνηση. Να βλέπεις αυτό το σύννεφο να έρχεται προς το αμάξι σου πιο γρήγορα απ’όσο κινείσαι δεν είναι αστείο. Το δακρυγόνο είναι πιο δύσκολο και το χρησιμοποιώ μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις που πρέπει να το κάνω. Η χειροβομβίδες; Αυτές όλοι ξέρουμε πότε χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσουμε.

Βάλε ένα λαστιχάκι στον αορτήρα σου για να μην πιάνεται σε πράγματα όταν βγαίνεις από το όχημα.

Πάντα να κάνεις προσεκτικό σχεδιασμό δρομολογίων. Κοινή λογική. Και μία άλλη σημείωση, πάντα να προσπαθείς να είσαι πιο πονηρός και έξυπνος από όλους τους άλλους. Απέφευγε τις στρατιωτικές διαδρομές και τους δρόμους που περνάνε πολλά κομβόι, ξέρεις. Προτού βγεις στο δρόμο δες ότι δε χρησιμοποιείται από το στρατό. Βρες έναν αξιωματικό πληροφοριών και ρώτα τον γιατί. Είναι για το καλό σου.

Σκέψου τη κατανάλωση καυσίμων. Σχεδίασε τις στάσεις για ανεφοδιασμό και φαγητό. Πάντα να έχεις ένα δοχείο καυσίμων, για κάθε περίπτωση. Πάντα να έχεις εφεδρικές μπαταρίες για το GPS. Πάντα να έχεις ένα χάρτη και πυξίδα όπως ο απλός φαντάρος. Κάνε μελέτη του χάρτη. Να είσαι σίγουρος ότι όλοι στην ομάδα γνωρίζουν τη διαδρομή.

Κουβάλησε όσο πιο μεγάλο όπλο μπορείς. Κράτα το καθαρό. Έχε το πάντα γεμάτο και οπλισμένο.

ΠΟΛΛΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ. Στις 4 Απριλίου ξόδεψα 14 γεμιστήρες (στη Φαλούτζα) και ΠΟΤΕ δεν είχα φανταστεί πριν ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Να έχεις πολλά πυρομαχικά, κρύβε εφεδρικούς γεμιστήρες ΠΑΝΤΟΥ. Σαν το κυνήγι του πασχαλινού αυγού.

Ποτέ δε θα ξαναβγώ χωρίς κράνος. Εάν υπάρχει κάποιο κράνος Κέβλαρ, πάει στο κεφάλι μου. Ένας τύπος που ήταν δίπλα μας στη ταράτσα έπεσε νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι. Ξόδεψε τα λεφτά και πάρε ένα καλό MICH ή κάτι τέτοιο. Όσο πιο άνετο και λεπτό, τόσο το πιθανότερο να το φοράς. Να βλέπουμε να ανατινάζεται το κεφάλι του Άλκον ήταν μία εμπειρία που μας άλλαξε ΟΛΟΥΣ εδώ πέρα. Φόρα τη θωράκιση σου. Τέλος.

Αν κοιμάσαι σε καρότσα ή αιώρα, να ξέρεις που είναι το κοντινότερο καταφύγιο. Να προσπαθείς να το βρεις τις 4 το πρωί ενώ έχεις χεστεί από το φόβο δεν είναι απάντηση. Και ναι όλοι τρέχουν στο καταφύγιο. Ο σκληρός της Delta Force που σε αγριοκοιτάει θα είναι μάλλον ο πρώτος εκεί μέσα αμέσως μετά από κάποιον SEAL με σαγιονάρες. Οι οβίδες 120 χιλιοστών μας κάνουν όλους πολύ ταπεινούς.

Ρίχνε πολλές σφαίρες. Μη σταματάς να εκπαιδεύεσαι. Εάν είσαι εταιρία αγόρασε περισσότερα πυρομαχικά. ΦΤΙΑΞΕ ΤΑ. Κάνε εξάσκηση χωρίς πυρομαχικά. Κάνε αλλαγές γεμιστήρα. Κάνε επωμίσεις και συγκεντρώσου στο στόχαστρο. Τα βασικά είναι αυτά που σε κάνουν να κερδίζεις κάθε φορά. Και οι τρεις που πυροβολήθηκαν στην οροφή εδώ είτε άλλαζαν γεμιστήρες όρθιοι είτε δεν άλλαζαν συχνά θέσεις βολής. Όλοι ήταν στρατιωτικοί και όχι συμβασιούχοι. Έκαναν τις κλασικές μαλακίες σκοπευτηρίου του στρατού. Και πέθαναν γι’αυτό… Θυμάεσαι όταν ο Σαμ Έλιοτ είπε «Εάν χρειαστώ όπλο, θα υπάρχουν πολλά γύρω μου» στη ταινία ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, σχετικά με τα τυφέκια; Είχε δίκιο. Εάν έχεις δει αυτές τις φωτογραφίες μας στη ταράτσα, ο Τσιπ είχε ένα SAW και εγώ ένα M203. Υπήρχαν πετάμενα όπλα στη ταράτσα από τραυματίες και όσους δεν «ήθελαν να παίξουν». Δε κάνω πλάκα. Οι οκτώ μας ρίχναμε με RPK, AK-47, PKM, MK19, M249, M203, M4, Dragunov, και M60 στους κακούς… Ήταν σουρεαλιστικό…

Και αυτό με οδηγεί στο επόμενο, εκπαιδεύσου με όλα τα όπλα. Εάν δεν έχεις πρόσβαση τουυλάχιστον μελέτησε τα τεχνικά εγχειρίδια και εγχειρίδια εκπαιδεύσεως. Πρέπει να σου είναι οικεία.

Εξασκήσου σε βολές στα 800 μέτρα. Το ξέρω, σχεδόν κάθε μάχη είναι εντός 150 μέτρων αλλά μου έχει τύχει να προσπαθώ να σκοτώσω μία ομάδα πυροβολικού που μας έριχνε από τα 800 μέτρα. Και έγινε αρκετές φορές. Εξασκήσου όπως όταν ήσουν στις ένοπλες δυνάμεις. Πάντα να αρπάζεις ότι πυρομαχικά βρίσκεις.

ΠΑΝΤΑ προτιμώ ένα σκληρό όχημα σε σχέση με μαλακό. Είναι κοινή λογική σε αυτό το σημείο. Αν έχω ένα μαλακό αυτοκίνητο θα βάλω αμμόσακους στο πάτωμα και θα χώσω πλάκες από ατσάλι και εφεδρικές βαλλιστικές πλάκες όπου μπορώ. Η αυτοσχέδια θωράκιση είναι σκατά, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα. Βγάλε τα παράθυρα από LEXAN από τα φορτηγά πολυβολητών. Όπως και τις παλιές καλές μέρες, τίποτα δε σταματάει καλύτερα μία επίθεση από εύστοχα, βίαια πυρά. Το τελευταίο όχημα είναι το πιθανότερο να χτυπηθεί. Βάλε τους καλύτερους σκοπευτές σε αυτό, και τα μεγαλύτερα όπλα.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΥΤΙ… Δεν έρχεται φίλε. Αν έπαιρνα ένα λεπτό για κάθε φορά που μου έλεγαν «Ω ναι φίλε, παραγγείλαμε δέκα τέτοια και θα είναι εδώ σε τρεις μέρες» ή το αγαπημένο μου «μην ανησυχείς, θα τα βρεις όλα όταν φτάσεις στη χώρα». Εάν δεν έχεις καλά όπλα, πυρομαχικά, θωράκιση, ή επικοινωνίες. Πες απλά «όχι» όπως έλεγε και η Νάνσυ Ρίγκαν. Μερικές εταιρίες είναι αλήτες και θα σε παρατήσουν στο Ιράκ με ένα κακομεταχειρισμένο κλεμμένο ΑΚ και δύο γεμιστήρες. Μερικές θα σε εξοπλίσουν καλύτερα από τις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων. Προσωπικά, θέλω μόνο τα παραπάνω και όλα τα υπόλοιπα μπορούν να τα βάλουν στο τραπεζικό λογαριασμό μου. Εάν θέλω ένα σακίδιο τριακοσίων δολαρίων θα το αγοράσω. Εν τέλει. Να θυμάσαι ποιος είναι ο κρίσιμος εξοπλισμός. Απαίτησε τα καλύτερα και πρόσεχε τα.

Ιατρικός εξοπλισμός. Είναι ακριβός. Έχει σώσει ζωές. Η εταιρία για την οποία εργάζομαι τώρα ξοδεύει αμέτρητα χρήματα εξοπλίζοντας κάθε άτομο με ιατρικό εξοπλισμό. Είμαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος για εμένα. Δε σας κάνω πλάκα, αυτό έχει σώσει τρεις ζωές, όλοι είχαν σοβαρούς τραυματισμούς. Οι συλλογές ιατρικού εξοπλισμού και ο διασώστης μας τους έσωσαν. Ο στρατός είχε μόνο μερικούς επιδέσμους και έναν ορό. Ξέρεις ποιος είσαι, σε ευχαριστώ που ξόδεψες αυτά τα χρήματα…

Κάνε εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών. Δε θα πω περισσότερα γι’αυτό. Απλά κάνε το.

Όπου και αν πηγαίνεις, να έχεις μαζί σου πολλά ποτά. Είναι ότι πολυτιμότερο μπορείς να έχεις. Εάν έκανα μία λίστα με όσες φορές παρέβλεψα κάτι βάζοντας ένα μπουκάλι Jack Daniels στα χέρια ενός αξιωματικού θα χεζόσουν επάνω σου.

Μη μεθάς και κάνεις ανοησίες. Μπορείς να μεθύσεις ή να κάνεις ανοησίες αλλά ποτέ τα δύο αυτά μαζί.

Ποτέ μην αφήσεις το πελάτη να σε πείσει ότι «είναι ασφαλές, το κάνω πάντα έτσι». Αν είναι ηλιθιότητα, είναι ηλιθιότητα. Στο ίδιο θέμα. Να θυμάσαι ότι δε πρέπει ούτε εμείς να παρεμποδίζουμε το πελάτη από το να κάνει τη δουλεία του. Η εταιρία μας μπορεί να καταστραφεί. Είναι μία λεπτή γραμμή. Ναι, ο πελάτης σου θεωρεί ωραίο να οδηγήσει στο σπίτι κάποιου χάτζι τα μεσάνυχτα για τσάι, μερικές φορές θα πρέπει να το κάνεις.

Μάθε να επικοινωνείς με όλους τους πελάτες. Μερικοί ειλικρινά πιστεύουν ότι οι ιρακινοί είναι καλοί άνθρωποι και ο στρατός των ΗΠΑ ο εχθρός. Μερικοί θα σε προτρέπουν να πυροβολείς ποδηλάτες που περνάνε το δρόμο. Έχω δει και τις δύο πλευρές. Κράτησε τις απόψεις και τον εγωισμό τους κατά νου. Μη κάνεις τη ζωή σου μίζερη.

Οι διόπτρες Aimpoint είναι υπέροχες. Οι EoTech είναι εντάξει. Η TA31 της ACOG είναι η καλύτερη ως τώρα. Η μπαταρία στις Aimpoint κρατάει έξι μήνες. Οι EoTech είναι πολύ φωτεινές για τα γούστα μου. Να θυμάσαι ότι αν η κουκκίδα είναι μεγέθους 3 MOA δεν είναι καλές για βολές πάνω από 300 ή 400 μέτρα. Η ACOG δε παίζεται.

Αγόραζε κοντόκαννα Μ4. Θα σε σώσουν. Εγώ κουβαλάω ένα επάνω κορμό 18″ με διόπτρα και όταν φτάνουμε στο προορισμό μας αλλάζω το κοντό κορμό που έχω στο όπλο με αυτό και έχω ένα μεγάλο όπλο. Είναι σαν να έχεις δύο όπλα μαζί.

Εάν κάνεις προστασία προσώπων στη Πράσινη Ζώνη ένας ή δύο γεμιστήρες ίσως να είναι καλά αλλά αν βγεις στη ζώνης διασκέδασης; ΔΩΔΕΚΑ. Μιλώντας γι’αυτό, όπλο, δώδεκα γεμιστήρες, πιστόλι με τρεις γεμιστήρες, συλλογή πρώτων βοηθειών, GPS, χάρτη και πυξίδα, ασύρματο, εφεδρική μπαταρία, $500 μετρητά, γεύμα MRE, μπουκάλι με νερό, διόπτρα νυχτερινής όρασης, θωράκιση. Είναι πολλά. Έχει γαμημένη ζέστη, εάν σου πέφτουν πολύ βαριά γράψου στο γυμναστήριο. Η δουλειά δεν είναι για όλους.

Στο όχημα σου. Βάλε μία αμερικάνικη σημαία ανάποδα στο παρμπρίζ ώστε να μη φαίνεται μέχρι να πλησιάσεις στο σημείο ελέγχου, τότε γύρνα τη. Στη θέση του συνοδηγού κάνε το ίδιο με ένα πάνελ σηματοδότησης VS-17. Οι στρατιώτες θα σε πυροβολήσουν το ίδιο καλά με τους χάτζι.

Να έχεις γεύματα MRE και νερό στο όχημα σου.

ΠΟΤΕ μη πετάς φαγητό ή γλυκά σε παιδιά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’αυτό. Δεν είναι καλό να ενθαρρύνεις παιδιά να πετάγονται μπροστά από οχήματα, αν πατήσεις ένα παιδί θα σου καταστρέψει το ταξίδι σου εκεί.

Εάν νοιώσεις ότι εμπιστεύεσαι τους ντόπιους είναι ώρα να πας για διακοπές. Να κρατάς τις ισορροπίες. Μην είσαι πολύ συντηρητικός αλλά πρόσεξε μην σε ανατινάξουν.

Άκου τη διαίσθηση σου. Έσωσε τη ζωή ενός τύπου που είναι στη λίστα των παραληπτών αυτού του email και πριν από ένα μήνα σκότωσε έναν φίλο που δεν την άκουσε.

Όταν θα κάνεις επαφή με τον εχθρό… Τελείωσε τη. Εάν πυροβόλησες έναν τύπο και κουτσαίνει προς ένα σημείο κάλυψης ακόμα μπορεί να σε πυροβολήσει. Απλά τελείωσε αυτό που άρχισες.

Η πόρτα του οχήματος δεν είναι κάλυψη. Βασικά, ολόκληρο το αυτοκίνητο δεν είναι κάλυψη. Το τσιμέντο είναι.

Όταν κάναμε προετοιμασία για τη τελευταία μου τοποθέτηση κάναμε τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και κίνηση από οχήματα. Ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που έχω κάνει και η πιο χρήσιμη. Κάναμε πολλές επαναλήψεις με SIMUNITION σε σενάρια ενέδρας οχημάτων. Καταλήξαμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι το ένα και μοναδικό σημαντικό πράγμα για επιβίωση ήταν να απομακρυνθούμε από το όχημα. Να κάτσεις πίσω από το όχημα νομίζοντας ότι είναι σημείο κάλυψης και να ανταλλάσσεις πυρά θα σε οδηγήσει στο θάνατο.

Μη δουλεύεις για εταιρίες που δεν ελέγχει τα στελέχη της. Ψάξε για τις κριτικές τους, ζήτησε συστάσεις, και βάλε τους να περάσουν μία δεκαήμερη διαδικασία επιλογής. Απλά και μόνο επειδή κάποιος ήταν SEAL στο Βιετνάμ δε σημαίνει ότι έχει συντηρήσει τις ικανότητες του. Παρεμπίπτοντος, ο καλύτερος σκοπευτής της ομάδας μου ήταν ένας SEAL από το Πόλεμο του Βιετνάμ. Μερικοί από τους καλύτερους ήταν 22χρονοι πρώην Ρέιντζερς και μερικοί από τους χειρότερους 38χρονοι SEAL. Θέλω να πω ότι αυτό που μετράει είναι το κάθε άτομο ξεχωριστά. Αλλά δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε τα χρήματα να εξελίξουμε έναν απλό στρατιώτη. Πρέπει να έχεις τις θεμελιώδεις ικανότητες. Δε θα σου κάνουμε εισαγωγή στα πραγματικά πυρά. Απλά θα μελετήσουμε και θα συνεννοηθούμε για τις διαταγές και απλά πράγματα. Επειδή κάποιος είναι καλό παιδί δε σημαίνει κάτι. Αν δε ξέρει να πυροβολεί, να σκέφτεται, και να κινείται, ας μείνει σπίτι. Εδώ είναι οι κανόνες για τα μεγάλα παιδιά.

Αν κάποιος δε ταιριάζει στην ομάδα σου αλλά έχει ταλέντο και ικανότητες στείλε τον αλλού, μην τον ταλαιπωρείς. Οι προσωπικότητες διαφέρουν. Ειδικά όταν ζεις όλο το 24ωρο μαζί για έξι μήνες. Τρώτε κάθε γεύμα μαζί και όλα αυτά. Εάν ακούσω την ίδια ανόητη ιστορία από τον ίδιο τύπο 40 φορές; Θα είμαι εντάξει. Αλλά αυτή η 41η θα με εκνευρίσει. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

Η κοινότητα των συμβασιούχων ασφαλείας είναι ένας μικρός κύκλος αντρών. Θυμάστε τον τύπο της DYNCORP που πυροβόλησε τον αξιωματούχο στη Βαγδάτη το προηγούμενο χειμώνα; Η ιστορία στη πιο πρόσφατη μορφή της με φτηνή τούρκικη μπύρα περιλαμβάνει μία διπλωματική συγκάλυψη, μία αλλαγή γεμιστήρα, και πολλούς νεκρούς.

Το να ρίξεις μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στις 3 το πρωί στη σκηνή από τους ομαδάρχες όταν είσαι μεθυσμένος δεν είναι αστείο.

Να θυμάσαι πόσα λεφτά βγάζεις. Κανένας δε θέλει να καθαρίσει τη χέστρα το πρωί της Τετάρτης αλλά να έχεις στο μυαλό σου ότι εκείνη την ημέρα είσαι ο πιο ακριβοπληρωμένος καθαριστής του κόσμου.

Να έχεις αίσθηση του χιούμορ. Κράτησε τα άτομα με χιούμορ κοντά, κάνουν τις δύσκολες στιγμές υποφερτές και είναι όπως το Prozac όταν το χρειάζεσαι.

Να είσαι σκληρόπετσος. Οι φίλοι σου θα σου ζητήσουν γυμνές φωτογραφίες της συζύγου σου και ναι, ίσως τις πάρουν μαζί στο μπάνιο. Να δέχεσαι τη κριτική. Αν είσαι χάλια σε κάτι ζήτησε να σε εκπαιδεύσουν.

Πάντα να θυμάσαι ότι κάποτε ήσουν ένας νεαρός και χαζός φαντάρος. Έβγαζες $450 το μήνα και δεν επιτρέπονταν να κλάσεις χωρίς το αίτημα σου να ανέβει και να κατέβει από όλη την ιεραρχία. Να το έχεις κατά νου αυτό όταν παραπονιέσαι ότι βγάζεις μόνο $17.000 το μήνα όταν άλλοι από άλλες εταιρίες βγάζουν $17.500. Και όταν το αφεντικό από τις ΗΠΑ σου λέει να είσαι καθαρός και ξυρισμένος; Κάνε το. Ποτέ δε ξέρεις εάν θα πρέπει να είσαι εξώφυλλο σε κάποια ανόητη εφημερίδα.

Οι στρατιώτες γύρω μας τοποθετούνται για ένα χρόνο μερικές φορές. Βγάζουν ένα δείγμα από τα λεφτά μας. Και διατάσσονται να κάνουν ανόητα, και επικίνδυνα σκατά κάθε μέρα. Να το θυμάσαι όταν είσαι εκνευρισμένος γιατί αντί για 60 ημέρες θα πρέπει να μείνεις 68. Και να το θυμάσαι και όταν συναναστρέφεσαι με στρατιώτες. Να τους φέρεσαι καλά, κανένας άλλος δε το κάνει.

Ναι, όλοι δουλεύουμε για τον εαυτό μας στο τέλος. Αλλά την ίδια στιγμή, ποτέ μη γαμήσεις την εταιρία ή την ομάδα σου που θα πρέπει να μείνουν πίσω για να καθαρίσουν ότι άφησες. Η επιχειρησιακή ασφάλεια της εταιρίας είναι ένα πράγμα αλλά πάντα θα πρέπει να μοιράζεσαι τις πληροφορίες, στοιχεία, και τακτικές με την ομάδα σου. Είμαστε σχεδόν όλοι Αμερικάνοι και οι περισσότεροι από εμάς θα δουλέψουμε μαζί κάποια στιγμή. Αυτά περί «εταιρικά μυστικά» είναι χαζομάρες. Αν έπεσες σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη γραμμή Τζάκσον χθες, στείλε ένα email στους συναδέλφους σου να μη πλησιάσουν.

Αυτά μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή.

Να είστε ασφαλείς,
Μπεν


Πηγή: EListMania.com
Πηγή: EListMania.com

το βρήκαμε εδώ

Ιστορίες
#Ιστορίες #Συμβουλές #ενός #Μισθοφόρου #Μπεν #Τόμας

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...