Δεν είναι άγνωστο ότι το Ιράν αποτελεί μία από τις βασικές απειλές του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση του Ισραήλ περιέγραψε δημόσια ένα δίκτυο κατασκοπείας που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν και διασπάστηκε από το τμήμα αντικατασκοπείας της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της Σιν Μπετ. Αυτό θα δούμε και εμείς στο άρθρο μας.
Εν συντομία, η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν προσπαθούσε να στρατολογήσει άτομα που ζούσαν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τόσο για κατασκοπευτική δράση, όσο και για συνεργασία στην εκτέλεση δολιοφθορών και τρομοκρατικών ενεργειών. Η βασική τεχνική στρατολόγησης ήταν μέσω ψεύτικων προφίλ στο Facebook που οδηγούσαν τους υποψήφιους πράκτορες μετέπειτα σε επικοινωνία με εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Βλέπετε ένα εξ’αυτών εδώ, και ένα δεύτερο λίγο παρακάτω.
Το δίκτυο είχε έδρα στη Συρία υπό τη καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν, και αρχηγός του ήταν κάποιος με το ψευδώνυμο Αμπού Τζιχάντ. Παραθέτουμε σε ελληνική απόδοση την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Σιν Μπετ για αυτό το γεγονός εδώ.
«Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για στρατολόγηση ανθρώπινων πηγών είναι γνωστή μέθοδος στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών και σε οργανισμούς που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Χαμάς και Χεζμπολάχ. Το περιστατικό συγκαταλέγεται σε άλλα πρόσφατα γεγονότα όπου τρομοκρατικά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων και μελών της Χαμάς και Χεζμπολάχ) δημιουργούσαν επαφές με Άραβες Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους από το διαδίκτυο με στόχο να τους στρατολογήσουν για συλλογή πληροφοριών και τρομοκρατικές ενέργειες.»
Το τμήμα αντικατασκοπείας της Σιν Μπετ εντόπισε σχεδόν αμέσως αυτές τις επικοινωνίες και έκανε νόμιμη υποκλοπή τους και παρακολούθηση των ατόμων που ήταν θετικοί στη στρατολόγηση καθώς και των χειριστών τους. Μάλιστα, ανέφερε ότι διετέλεσε αυτές τις ενέργειες όχι μόνο εντός του Ισραήλ αλλά και στις χώρες από όπου δρούσαν οι χειριστές, δηλαδή Συρία και Ιράν. Σύμφωνα με αυτά η Σιν Μπετ δήλωσε ότι οι χειριστές ζητούσαν από τους πράκτορες που στρατολογούσαν εντός του Ισραήλ να τους παρέχουν πληροφορίες όπως στίγματα GPS, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, κτλ. για τα ακόλουθα.
- Στρατιωτικές βάσεις
- Ευαίσθητες εγκαταστάσεις ασφαλείας
- Δημόσια πρόσωπα
- Αστυνομικά τμήματα
- Νοσοκομεία
Η Σιν Μπετ δήλωσε στην επίσημη αναφορά της για το περιστατικό ότι ο απώτερος σκοπός ήταν αυτές οι πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν από το Ιράν για το σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων προς πολιτικό όφελος του Ιράν. Καθώς η απειλή δεν ήταν μεγάλη, η Σιν Μπετ μέχρι αυτό το σημείο προτιμούσε να παρακολουθεί το δίκτυο αλλά τις αρχές του Απριλίου του 2019 κάτι άλλαξε και την ανάγκασε να προβεί στην άμεση διάσπαση του.
Τον Απρίλιο του 2019 η Σιν Μπετ σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, το στρατό, κ.α. κρατικές υπηρεσίες έλαβε την απόφαση να διασπάσει αυτό το δίκτυο κατασκοπείας. Ο λόγος ήταν ότι οι Ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό τους πράκτορες που στρατολόγησαν στο Ισραήλ που πλέον τους έστελναν (μέσω των χειριστών στη Συρία) αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων. Το δίκτυο διασπάστηκε και η Σιν Μπετ βγήκε και δημόσια και μίλησε για το περιστατικό ώστε να στείλει ένα μήνυμα στους νομοταγείς πολίτες, σε αυτούς που σκέφτονται να κάνουν τις ίδιες ενέργειες, και στο Ιράν ώστε να μαθευτούν οι δράσεις του σε όλο το κόσμο.
Θα κλείσουμε το άρθρο μας με μία δήλωση της Σιν Μπετ που ισχύει για τις περισσότερες χώρες, αλλά είναι αρκετά σημαντική. Ήταν η φράση «οι επιχειρήσεις έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών δε δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτούς που τους πλησίασαν». Κάτι πολύ θετικό, αλλά όπως και στους περισσότερους τομείς της ασφάλειας, ακόμα και ένα άτομο μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή.
Ιράν,Ισραήλ
#Ισραήλ #Διάσπαση #δικτύου #κατασκοπείας #του #Ιράν