Τις αρχές του Μαρτίου του 2009 ο Αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Σπανουδάκης έδωσε τη ζωή του για τη κοινωνική ασφάλεια της πατρίδος μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τέτοιους ήρωες είναι να μη τους ξεχνάμε ποτέ και εκεί αποσκοπεί αυτό το άρθρο.
Ο Μιχάλης Σπανουδάκης είχε γεννηθεί το 1973 στα Γερακιανά Κισάμου του νομού Χανίων της Κρήτης. Το 2009 όταν συνέβη το τραγικό γεγονός υπηρετούσε ως Υπαρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου του 2009 κοντά στη Πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια. Βλέπετε το ακριβές σημείο στη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.
Ο ήρωας Μιχάλης Σπανουδάκης βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας αλλά, όπως κάθε νόμιμος οπλοφόρος πρέπει να κάνει, είχε μαζί του το υπηρεσιακό του πιστόλι και ήταν έτοιμος να δώσει τη μάχη της ζωής του για τη κοινωνική και εθνική ασφάλεια της Ελλάδος. Λίγα λεπτά νωρίτερα, άγνωστος είχε εισβάλλει στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Διονυσίου Σολωμού 2. Ο ένοπλος εγκληματίας λήστεψε το υποκατάστημα παίρνοντας το πόσο των €7900. Καθώς έβγαινε από τη τράπεζα ο κόσμος φώναζε «ληστεία» και έτσι, γρήγορα τον εντόπισε ο Υπαρχιφύλακας Μιχάλης Σπανουδάκης που βρισκόταν σε σχολή καταδύσεων φίλου του σε κοντινό σημείο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, και παρότι εκτός υπηρεσίας, ο Μιχάλης Σπανουδάκης έσπευσε να καταδιώξει τον ένοπλο εγκληματία. Αμέσως έβγαλε το όπλο του από το τσαντάκι του και προειδοποίησε τον ληστή φωνάζοντας «Σταμάτα! Αστυνομία! Θα σου ρίξω!» αλλά ο εγκληματίας, χωρίς κανένα δισταγμό έστρεψε το Ρωσικής κατασκευής παράνομο πιστόλι TT-30 που είχε στη κατοχή του και πυροβόλησε τον υπαρχιφύλακα τέσσερις φορές.
Ο ήρωας Μιχάλης Σπανουδάκης έπεσε στο έδαφος λίγα λεπτά μετά τη 13:00 το μεσημέρι δεχόμενος τις τέσσερις σφαίρες του ληστή. Ο διευθυντής του 22ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας είδε το περιστατικό από το παράθυρο του και άμεσα ειδοποίησε τις αρχές και κατέβηκε να βοηθήσει τον αστυνομικό. Ο διευθυντής του σχολείου, κύριος Παναγιώτης Ψύλλος, δήλωσε αργότερα ότι ο ήρωας ο Μιχάλης Σπανουδάκης ήταν ζωντανός για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του.
Ο 36 ετών ήρωας Μιχάλης Σπανουδάκης πρόσφερε τη ζωή του για την ασφάλεια των Ελλήνων χωρίς κανένα δισταγμό ή δεύτερη σκέψη. Δυστυχώς, η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε μεγάλη πρόοδο στην έρευνα σε βαθμό που η οικογένεια του ήρωα έστειλε για ανάλυση το φωτογραφικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής και εν συνεχεία παρέδωσε το επεξεργασμένο υλικό σε όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στην Άμεσο Δράση, στα λιμεναρχεία και στα αεροδρόμια. Τελικά, έπειτα από δύο περίπου μήνες, στις 8 Μαΐου του 2009, ο δολοφόνος συνελήφθη. Ο εγκληματίας ήταν ο 26 ετών λαθρομετανάστης Κλαχντί Μπάνι από την Αλβανία που είχε διαπράξει μαζί με τη συμμορία στην οποία άνηκε 12 ένοπλες ληστείες. Στις 9 Μαρτίου του 2010 ο εγκληματίας καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και συνολικά 18 έτη φυλάκιση για ληστεία, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.
Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση για το τραγικό γεγονός.
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ηρωικού αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, πιστός στο καθήκον, δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά ληστή τράπεζας στη προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει και να τον συλλάβει. Η ενέργειά του, που εκφράζει το πνεύμα που διέπει ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα, καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας των Ελλήνων Αστυνομικών. Αυτονόητο είναι ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού.»
Η Ελληνική Αστυνομία, μετά θάνατον, τιμητικά του έδωσε προαγωγή στο βαθμό του Υπαστυνόμου. Η Ακαδημία Αθηνών του έκανε μετά θάνατον απονομή του βραβείου Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για τον ηρωισμό του. Πιο πρόσφατα, στις 6 Μαρτίου του 2011 ο Όμιλος Φίλων της Αστυνομίας Δυτικής Αττικής έκανε τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Αρχιφύλακα Μιχαήλ Σπανουδάκη» στο τόπο καταγωγής του, στα Γερακιανά Κισάμου του νομού Χανίων της Κρήτης.
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν μία τέτοια ηρωική πράξη. Μόνο υπερηφάνεια μπορεί να γεμίζει τον κάθε Έλληνα η αυτοθυσία και το αίσθημα ευθύνης που έχουν Έλληνες Αστυνομικοί όπως ο άτυχος Υπαστυνόμος Μιχάλης Σπανουδάκης. Ας μην ξεχάσει πότε κανένας μας τον ήρωα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελλάδας, τον Υπαστυνόμο Μιχάλη Σπανουδάκη.
Ήρωες
#Ήρωες #Μιχάλης #Σπανουδάκης #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα