News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

ΗΠΑ: Κοριός τοίχου με τρυπάνι

Οι κοριοί τοίχου δεν είναι κάτι νέο στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών, και σαφώς οι πρεσβείες πάντοτε αποτελούν πρωτεύοντες στόχους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κοριός τοίχου δεν ήταν ένας συνηθισμένος κοριός καταγραφής και ασύρματης μετάδοσης ήχου με αποστολή την υποκλοπή επικοινωνιών από τη πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στις ΗΠΑ. Ήταν ένας αρκετά ιδιαίτερος μηχανισμός υποκλοπών από τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: KingOfWallpapers.com

Για τη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ έχουμε γράψει πολλά κατά καιρούς. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με έναν από τους σημαντικότερους στόχους της Υπηρεσίας να είναι η υποκλοπή των επικοινωνιών της σοβιετικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον ώστε να ανακαλύψει πιθανούς πράκτορες της KGB εντός των ΗΠΑ. Μία άλλη παρόμοια επιχείρηση είχαμε δημοσιεύσει και στο άρθρο μας «FBI: Παρακολούθηση ρωσικής πρεσβείας».

Πηγή: CryptoMe.org

Εντός των ΗΠΑ η CIA δεν έχει αρμοδιότητα αντικατασκοπείας καθώς η δράση της περιορίζεται στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι επιχειρήσεις αντικατασκοπείας διενεργούνται από το FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών). Ωστόσο, αυτή τη φορά το τμήμα αντικατασκοπείας του FBI αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει την εμπειρία της CIA στο τομέα των τεχνικών παρακολουθήσεων ξένων διπλωματών, ζήτησε τη βοήθεια της CIA για να διενεργήσει αυτή τη τεχνική παρακολούθηση. Η CIA έμαθε ότι στη σοβιετική πρεσβεία γίνονταν ανακαίνιση που ήτο μία εξαιρετική ευκαιρία για να τοποθετήσουν ένα κοριό εντός της πρεσβείας εκμεταλλευόμενοι τις εργασίες της ανακαίνισης. Έτσι, στρατολόγησαν κάποιους εργαζόμενους που δούλευαν για την ανακαίνιση και κατασκεύασαν ένα πολύ πρωτότυπο κοριό. Ένα κοριό κρυμμένο μέσα σε ένα τσιμεντόλιθο. Βλέπετε πως ήταν το εσωτερικό του στην ακόλουθη φωτογραφία μας. Στη πράξη, ασφαλώς, αυτό όλο ήταν κλεισμένο μέσα στο τσιμεντόλιθο χωρίς να είναι ορατό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα με το προηγούμενο άρθρο μας, το FBI εγκατέστησε σε ένα οίκημα πλησίον της σοβιετικής πρεσβείας ένα σταθμό μυστικής ακροάσεως, και όλα ήτο έτοιμα. Όταν η CIA θα ελάμβανε από το πράκτορα της την επιβεβαίωση ότι ο τσιμεντόλιθος είχε τοποθετηθεί στη πρεσβεία, θα ειδοποιούσε το FBI, το οποίο θα περίμενε να ολοκληρωθούν τα έργα, να γίνουν οι έλεγχοι και πιστοποιήσεις ασφαλείας και να ξεκινήσει η χρήση του χώρου. Σε όλες τις πρεσβείες προτού ένας χώρος θεωρηθεί ασφαλής, γίνεται έλεγχος για κοριούς, ανάμεσα σε άλλα. Άρα ο κοριός αυτός θα παρέμενε απενεργοποιημένος όλο αυτό το διάστημα ώστε να μην εντοπιστεί από οποιαδήποτε ασύρματη εκπομπή σημάτων.

Πηγή: Pond5.com

Όταν θα εγνώριζαν ότι ο χώρος χρησιμοποιείται θα έστελναν ένα συγκεκριμένο ασύρματο σήμα προς το μηχανισμό μία στιγμή όπου θα υπήρχε θόρυβος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα ενεργοποιούσε ένα μικρό τρυπάνι που με αργές στροφές θα άνοιγε μία μικρή τρύπα μέσα από την οποία θα περνούσαν μηχανικά οι αισθητήρες του κοριού ώστε να είναι πίσω ακριβώς από το σοβά του τοίχου. Αυτό το βλέπετε καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία μας με το τρυπάνι να έχει βαφτεί κόκκινο-μαύρο, και δεξιά του βρίσκονται οι αισθητήρες μέσα σε ένα λεπτό διάφανο σωλήνα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι διότι κάποιος πρόδωσε την επιχείρηση τους στη σοβιετική KGB. Ως επαγγελματίες, οι ειδικοί αντικατασκοπείας της KGB περίμεναν μέχρι να ενεργοποιηθεί ο κοριός και έπειτα με μία σάρωση του χώρου με συσκευή ανίχνευσης NLJD (Non Linear Junction Device, Συσκευή Μη Γραμμικών Ενώσεων) τον εντόπισαν και τον αφαίρεσαν, χωρίς ποτέ να καταφέρει να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες. Ο λόγος που οι ειδικοί αντικατασκοπείας της KGB περίμεναν να ενεργοποιηθεί ο κοριός είναι πρώτον γιατί έτσι θα προστάτευαν τη ταυτότητα της πηγής που τους ενημέρωσε κάνοντας το να φαίνεται ως μία τυχαία ανακάλυψη, και δεύτερον διότι ήταν πολύ πιο εύκολη η ανακάλυψη του σε σχέση με το να έψαχναν «στα τυφλά» μέχρι να το εντοπίσουν με άλλα, πιο δύσκολα μέσα. Παρακάτω βλέπετε μερικές συσκευές ανίχνευσης NLJD της εποχής.

Πηγή: HackADay.com

Παρότι αυτός ο κοριός δεν ολοκλήρωσε ποτέ την αποστολή του, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα εφευρετικότητας και έξυπνου συνδυασμού ανθρώπινων πηγών και τεχνικών μέσων για διεξαγωγή τεχνικών παρακολουθήσεων σε έναν από τους πιο δύσκολους στόχους για τις ΗΠΑ εκείνο το διάστημα.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ,Ρωσία
#ΗΠΑ #Κοριός #τοίχου #με #τρυπάνι

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...