News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

IMINT: Σύγκριση προσώπων | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Εάν ασχολείστε με αναλύσεις για παραγωγή IMINT (Image Intelligence, πληροφορίες από εικόνες) τότε αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να ταυτοποιήσετε εάν ένα άτομο είναι το ίδιο σε δύο διαφορετικές φωτογραφίες. Σαφώς και υπάρχουν τεχνικές που βασίζονται στο επίπεδο εμπειρίας του αναλυτή, αλλά στις ημέρες μας υπάρχουν και αρκετές δωρεάν διαθέσιμες υπηρεσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό.

Πηγή: InternationalAirportReview.com

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, θα χρησιμοποιήσουμε δύο πραγματικές φωτογραφίες ενός πολύ επικίνδυνου βίαιου εγκληματία. Συγκεκριμένα, του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» με πολλά βίαια εγκλήματα στο ενεργητικό του, ανάμεσα τους και δολοφονίες. Ο επικίνδυνος και βίαιος αυτός εγκληματίας συχνά άλλαζε την εμφάνιση του ώστε να περνάει απαρατήρητος. Οι δύο φωτογραφίες του που επιλέξαμε για να δείξουμε αυτές τις τεχνικές IMINT είναι οι ακόλουθες καθώς διαφέρουν εμφανώς, και έχουν δεκαετίες διαφορών ανάμεσα τους. Άρα ας υποθέσουμε ότι δε το γνωρίζετε και θέλατε να εξακριβώσετε εάν είναι πράγματι το ίδιο άτομο και στις δύο.

Πηγή: Vice.com & In.gr

Face++
Αυτή είναι μία υπηρεσία αναγνώρισης προσώπων από τη Κίνα και μπορείτε να τη βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Η υπηρεσία σας επιτρέπει έπειτα από εγγραφή να εκτελέσετε εντελώς δωρεάν κάποιες περιορισμένες χρήσεις της. Ωστόσο, για πλήρη πρόσβαση χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο ανάλογο ποσό. Στην αναγνώριση προσώπου η υπηρεσία έχει τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες. Εντοπισμός προσώπων σε εικόνες, σύγκριση προσώπων, ανάλυση για παροχή στοιχείων όπως ηλικία, φύλο, κτλ. και τέλος, εύρεση ατόμου αναζητώντας άλλες φωτογραφίες με το ίδιο πρόσωπο. Εμείς χρησιμοποιούμε τη δωρεάν υπηρεσία συγκρίσεως και βλέπετε το αποτέλεσμα εδώ.

Πηγή: FacePlusPlus.com

Όπως βλέπετε, στο αποτέλεσμα στα δεξιά μας αναγράφει σε ελληνική απόδοση «Είναι το ίδιο άτομο: Η πιθανότητα είναι πολύ υψηλή» που μας επιβεβαιώνει επιστημονικά ότι είναι σχεδόν σίγουρα το ίδιο άτομο.

Microsoft Azure Face
Η υπηρεσία Face από το Microsoft Azure είναι παρόμοια με τη παραπάνω όσων αφορά τη πληρωμή. Για δοκιμαστική χρήση με μερικές συγκρίσεις είναι δωρεάν, αλλά για πλήρη χρήση απαιτεί πληρωμή. Μπορείτε να το βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο και παρέχει τρεις διαφορετικές χρήσεις. Τον εντοπισμό προσώπων σε φωτογραφίες, την αναγνώριση συναισθημάτων από φωτογραφίες προσώπων, και τη σύγκριση φωτογραφιών προσώπων. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το τελευταίο και παρακάτω βλέπετε το αποτέλεσμα με τις φωτογραφίες που αναλύουμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: Azure.microsoft.com

Όπως διαβάζετε και μόνοι σας στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, η ανάλυση δείχνει ότι η πιθανότητα να είναι το ίδιο άτομο και στις δύο φωτογραφίες είναι 81.76% που και πάλι μας επιβεβαιώνει επιστημονικώς ότι έχουμε δύο φωτογραφίες από το ίδιο άτομο, χωρίς να βασιζόμαστε στην ανθρώπινη κρίση.

FaceX
Μία νεότερη υπηρεσία με παρόμοιες δυνατότητες μας έρχεται από την εταιρία FaceX. Μπορείτε να βρείτε αυτή την υπηρεσία σε αυτό το σύνδεσμο και αντίστοιχα με τις προηγούμενες, είναι δωρεάν για περιορισμένη χρήση, και έπειτα προσφέρει πακέτα επί πληρωμή. Η εταιρία αυτή ειδικεύεται στην αναγνώριση και ανάλυση φωτογραφιών, και ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες της προσφέρει και σύγκριση προσώπων. Παρακάτω βλέπετε το αποτέλεσμα από το παράδειγμα του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πηγή: Facex.io

Εδώ βλέπουμε ότι αυτή η υπηρεσία θεωρεί ότι είναι το ίδιο άτομο και στις δύο φωτογραφίες με πιθανότητα 70.71%. Ένα ποσοστό που παραμένει πάρα πολύ υψηλό, προσφέροντας μας επιβεβαίωση ότι έχουμε να κάνουμε με το ίδιο άτομο παρά τις δεκαετίες διαφοράς ανάμεσα στις δύο φωτογραφίες, τη διαφορά στα χαρακτηριστικά, και τη ποιότητα της φωτογραφίας.

Πηγή: BecmingHuman.ai

Να τονίσουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα διαδικτυακές υπηρεσίες όπως τα Amazon Rekognition, SightCorp Face Comparison, και πολλές ακόμα. Ωστόσο, δε τις συμπεριλάβαμε διότι προϋποθέτουν πληρωμή. Οι παραπάνω προτάσεις μας είναι τελείως δωρεάν για περιορισμένη χρήση και απαιτούν πληρωμή μόνο εάν θέλουμε να κάνουμε χρήση τους σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, είναι ένας τομέας που συνεχώς αναπτύσσεται άρα μη περιορίζεστε σε αυτές τις υπηρεσίες που δείξαμε εδώ. Να θυμάστε, πάντα η τελευταία λέξη είναι αυτή του αναλυτή πληροφοριών, αλλά είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε ότι μας προσφέρει η τεχνολογία σήμερα και ειδικά για τη σύγκριση προσώπων κατά τις αναλύσεις IMINT, είναι κάτι στο οποίο οι υπολογιστές είναι πιο ακριβείς από το ανθρώπινο μάτι στη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

το βρήκαμε εδώ

IMINT
#IMINT #Σύγκριση #προσώπων #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...