News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

IMINT: Αποτυπώματα σε φωτογραφίες | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ο τομέας του IMINT (Image Intelligence, Πληροφορίες από εικόνες) αποτελεί μία εκ των παλαιοτέρων κατηγοριών ανάλυσης πληροφοριών. Παρότι σπάνια διαβάζουμε γι’αυτό μέχρι και σήμερα αποτελεί κλειδί για κάθε υπηρεσία πληροφοριών και ειδικό του χώρου. Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε μία τεχνική που ειδικά στο τομέα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου τα τελευταία έτη έχει προσφέρει σημαντικάς πληροφορίας.

Πηγή: ScienceMag.org

Τα περισσότερα κράτη διαθέτουν ψηφιοποιημένες βάσεις δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα από πολλές διαφορετικές πηγές. Νόμιμοι πολίτες (ταυτότητες), συλληφθέντα άτομα, βάσεις που μοιράζονται συμμαχικά κράτη, κτλ. Εάν ένας αναλυτής IMINT καταφέρει να εξάγει ένα ποιοτικό αποτύπωμα από μία φωτογραφία, τότε με μία αναζήτηση σε αυτή τη βάση δεδομένων μπορεί να αποκαλυφθεί άμεσα η ταυτότητα του υπόπτου.

Πηγή: Wiki.philo.at

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το γιατί αυτό παίζει τόσο τεράστιο ρόλο τη σήμερον ημέραν, θα παραθέσουμε ένα πραγματικό παράδειγμα από το Δεκέμβριο του 2019. Η υπόθεση μας αφορά τον έμπορο ναρκωτικών Χοσέ Ρόμπερτ Πόρας ΙΙΙ από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Παρακάτω βλέπετε την ανακοίνωση της κατηγορίας του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πηγή: Justice.gov

Σε αυτή την επίσημη ανακοίνωση διαβάζουμε την ακόλουθη παράγραφο που μας δίνει μία ιδέα των εγκλημάτων στα οποία εμπλέκετο ο συγκεκριμένος κακοποιός. Σε ελληνική απόδοση γράφει τα εξής.


«Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Πόρας διακινούσε μαριχουάνα και αλπραζολάμη (Xanax) στην ιστοσελίδα «Wall Street Market» υπό το λογαριασμό «TheFastPlug» και στην ιστοσελίδα «Dream Market» υπό το λογαριασμό «Canna_Bars». Τα «Wall Street Market» και «Dream Market» αποτελούν ιστοσελίδες στο βαθύ διαδίκτυο όπου άτομα πωλούν ναρκωτικά και άλλα παράνομα υλικά και υπηρεσίες. Στις 22 Μαΐου του 2018 ερευνητές έψαξαν μία αποθήκη που είχε ενοικιάσει ο Πόρας και εντόπισαν πολλά πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων ενός D και D Sales υποπολυβόλο Model-A τύπου Ούζι, ένα τυφέκιο Norinco MAK-90 Sporter, και ένα περίστροφο Smith & Wesson διαμετρήματος .44″. Ο Πόρας δε μπορεί να έχει νομίμως πυροβόλα όπλα λόγω προηγούμενης καταδίκης του για κακούργημα το 2017.»


Πηγή: Justice.gov

Αυτές οι διαδικτυακές αγορές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τη σύγχρονη εξέλιξη του εγκλήματος που όπως και όλα τα άλλα μεταφέρετε εις το διαδίκτυο όλο και περισσότερο. Σαφώς, το κλείσιμο τέτοιων σελίδων δε φέρνει αποτελέσματα διότι οι ίδιοι εγκληματίες θα ανοίξουν νέες και πιο προστατευμένες ιστοσελίδες. Άρα οι αρχές πάντοτε αναζητούν τρόπους να συλλάβουν τα άτομα που δρουν εκεί και όχι απλώς να κλείσουν αυτές τις ιστοσελίδες. Πίσω στο θέμα μας, την έρευνα σε αυτό το περιστατικό διεξήγαγε η NCIDE (Northern California Illicit Digital Economy Task Force, Ομάδα Δράσης κατά Παράνομης Ψηφιακής Οικονομίας της Βόρειας Καλιφόρνια) και κλειδί στην αποκάλυψη του εγκληματία Πόρας πίσω από τους προαναφερθέντες λογαριασμούς ήταν το εξής.

Πηγή: Malware.news

Η σύλληψη του ήτο μέρος της «Επιχείρησης Σκοτεινό Χρυσάφι», μία υπό κάλυψη επιχείρηση διάρκειας ενός έτους όπου αστυνομικοί προσποιούνταν τους αγοραστές σε αυτές τις ιστοσελίδες και οδήγησε σε 35 συλλήψεις. Τα πρώτα στοιχεία που συνέδεσαν τους διαφορετικούς λογαριασμούς με το ίδιο άτομο ήταν ότι έκανε τα ίδια ορθογραφικά λάθη και είχε τις ίδιες φωτογραφίες, και έτσι συγκεντρώθηκαν σε αυτά τα κοινά στοιχεία. Αρκετές εκ των φωτογραφιών ήτο παρόμοιες με αυτή που βλέπετε παρακάτω. Η φωτογραφία αυτή ήτο από τον Πόρας σε αυτές τις ιστοσελίδες για να δείξει τα «προϊόντα» του.

Πηγή: DarknetLive.net

Με τη τεχνική που περιγράψαμε εδώ, οι αστυνομικοί του NCIDE έκοψαν το μέρος όπου φαίνεται το αποτύπωμα και έπειτα έκαναν αναζήτηση στη βάση δεδομένων τους αποκαλύπτοντας έτσι τη πραγματική ταυτότητα πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς, αλλά και το ότι άνηκαν στο ίδιο άτομο.

Πηγή: Imgur.com (επεξεργασμένη)

Καθαρά για λόγους πληρότητας, θα γράψουμε και τι έγινε στη συνέχεια. Με αυτή τη σημαντική IMINT πληροφορία στα χέρια τους, πήραν έγκριση για αγορά 900 γραμμαρίων μαριχουάνας ως μέρος της επιχείρησης, τα οποία εστάλησαν σε μία μυστική διεύθυνση που φαινόταν ως μία οικία αλλά ήτο ελεγχόμενη πλήρως από το ταχυδρομείο των ΗΠΑ. Αυτό έγινε το Μάιο του 2018 και πράγματι, σύντομα η παραγγελία έφτασε, και μέσω του ταχυδρομείου είχαν στοιχεία για το ποιος το έστειλε και από που. Αυτό οδήγησε σε μία επί τόπου κινητή και σταθερή παρακολούθηση του υπόπτου και εν τέλει τη σύλληψη του. Στο δικαστήριο ομολόγησε τις εγκληματικές του δράσεις αλλά και το ότι πράγματι οι λογαριασμοί άνηκαν στον ίδιο, ενώ περιέγραψε ότι είχε επιτυχώς πουλήσει παραπάνω από 50 κιλά μαριχουάνας. Καταδικάστηκε σε 5 έτη και 10 μήνες φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Πηγή: Digest.bps.org.uk

Όπως βλέπετε ακόμα και τακτικές δεκαετιών έχουν πρακτική εφαρμογή στην ανάλυση IMINT του σήμερα. Ως αναλυτής πληροφοριών είναι εξαιρετικής σπουδαιότητος η προσοχή εις τη λεπτομέρεια και εδώ είδαμε πως χάρη σε αυτό ένας εγκληματίας εντοπίσθη και καταδικάστηκε για τας πράξεις του.

το βρήκαμε εδώ

IMINT
#IMINT #Αποτυπώματα #σε #φωτογραφίες #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...