News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης SOFT-T | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης SOFT-T (Special Operation Forces Tactical Tourniquet, Τακτικής χρήσης ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων) σε σχέση με το διεθνώς αναγνωρισμένο CAT. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί είναι τόσο δημοφιλής και τι προσφέρει. Παρακάτω είναι σύνδεσμοι από αντίστοιχα άρθρα μας σχετικά με άλλους ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.

Πηγή: Pinterest.com

Η αμερικανική εταιρία Tactical Medical Solutions γρήγορα άκουσε τους προβληματισμούς των επαγγελματιών που έκαναν χρήση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης CAT και έτσι σχεδίασε το SOFT-T. Σήμερα, αρκετές υπηρεσίες έχουν υιοθετήσει ως επίσημο ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης το SOFT-T ενώ σχεδόν όλες το αποδέχονται ως πιστοποιημένο ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης τακτικής χρήσης. Μάλιστα είναι πιστοποιημένο και καταχωρημένο και από τη συμμαχία ΝΑΤΟ με το μοναδικό αριθμό 6515-01-530-7015. Ας δούμε όμως, τι παράπονα είχαν από το CAT; Τα προβλήματα ήταν δύο. Το πρώτο ήταν περισσότερο ψυχολογικό παρά πρακτικό καθώς δε γνωρίζουμε καμία καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιου προβλήματος. Αρκετοί ανησυχούν ότι τα πλαστικά μέρη του CAT ίσως να μην αντέξουν τη πίεση και να σπάσουν. Ωστόσο, το δεύτερο ήταν πολύ πραγματικό μειονέκτημα. Η αρχική ασφάλιση/δέσιμο στο CAT γίνεται με Velcro το οποίο σε περιβάλλοντα με λάσπη, πολύ άμμο, κτλ. δε κολλάει όσο καλά κολλάει σε άλλες συνθήκες.

Πηγή: Rescue-Essentials.com

Και στα δύο αυτά το SOFT-T έδωσε λύση με κάποιες απλές αλλαγές. Παρότι το γενικό σχέδιο του θυμίζει έντονα το CAT, όλα τα μέρη του είναι μεταλλικά και για την αρχική ασφάλιση δε βασίζεται σε Velcro αλλά σε μία δαγκάνα που σφίγγει με μία απλή βίδα ρύθμισης. Βλέπετε παρακάτω πως έρχεται το SOFT-T που σήμερα κοστίζει $27 από την επίσημη αντιπροσωπεία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όταν ανοίξουμε τη συσκευασία βλέπουμε ότι στο πίσω μέρος από τη χάρτινη ετικέτα είναι γραμμένες οι οδηγίες χρήσης σε τρεις γλώσσες. Στα Αγγλικά, Γαλλικά, και Ισπανικά. Παραθέτουμε στη συνέχεια σε ελληνική απόδοση τις οδηγίες που είναι γραμμένες στην ετικέτα του SOFT-T.


Αποθήκευση του SOFT-T

  • Αποθηκεύστε το SOFT-T στη θήκη του με τον ιμάντα 1″ να περνάει μέσα από τη πόρπη ταχείας απελευθέρωσης και τη βίδα ασφάλισης χαλαρωμένη.
  • Παρότι η πόρπη έχει ειδική επίστρωση για προστασία από διάβρωση, περιστασιακό λάδωμα της βίδας ασφάλισης συνιστάται.

Τοποθέτηση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης

  • Σφίξτε τον ιμάντα μέχρι να μην έχει χαλαρά σημεία
  • Περιστρέψτε τη λαβή μέχρι να ελέγχετε την αιμορραγία
  • Ασφαλίστε τη λαβή στο κρίκο. Δε χρειάζεται να ασφαλίσετε και τις δύο άκρες της λαβής
  • Σφίξτε τη βίδα ασφάλισης
  • Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σχετικά με τα μεταλλικά μέρη του SOFT-T που είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από το CAT, είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο αεροσκαφών. Βλέπετε καλύτερα στη φωτογραφία που ακολουθεί το πως είναι η δαγκάνα ασφάλισης του ιμάντα που σχεδιάστηκε ως μία καλύτερη εναλλακτική από το Velcro του CAT.

Πηγή: Galls.com

Αντίστοιχα με όλους τους στρατιωτικής χρήσης ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης, έτσι και το SOFT-T διαθέτει μία ετικέτα όπου μπορούμε να γράψουμε την ώρα της τοποθέτησης ώστε να βοηθήσουμε το ιατρικό προσωπικό όταν παραλάβει τον τραυματία. Στο SOFT-T αυτή η ετικέτα είναι στην άκρη από τον ιμάντα όπως βλέπετε και από τη παρακάτω φωτογραφία. Από τη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε επίσης ότι η λαβή έχει στις άκρες της εγκοπές ώστε να ασφαλίζει ακόμα καλύτερα μέσα στο κρίκο μετά το σφίξιμο της.

Πηγή: FlickRiver.com

Ασφαλώς αυτή η αυξημένη αντοχή με την αντικατάσταση των πλαστικών τμημάτων του CAT με μεταλλικά έρχεται και με ένα τίμημα. Το SOFT-T ζυγίζει 90 γραμμάρια όταν το CAT είναι 80 γραμμάρια. Επίσης, το δεύτερο τίμημα είναι ότι απαιτεί περισσότερη συντήρηση όπως διαβάσαμε και στις οδηγίες χρήσης. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τόσο το CAT όσο και το SOFT-T έχουν ποσοστό αξιοπιστίας 100% σύμφωνα με έρευνες του «US Army Institute of Surgical Research» (Ινστιτούτο Χειρουργικής Έρευνας του Στρατού των ΗΠΑ).

Πηγή: ITSTactical.com

Ότι και αν επιλέξετε, να κάνετε αμέτρητες επαναλήψεις τοποθέτησης κάτω από όσο περισσότερες συνθήκες γίνεται, να παρακολουθήσετε σχετικές εκπαιδεύσεις και να δημιουργήσετε μία ρουτίνα στη θέση και τρόπο μεταφοράς. Οι ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης έχουν σώσει πολλές ζωές και σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέσα πρώτων βοηθειών για σοβαρές αιμορραγίες από τα άκρα. Το SOFT-T αποτελεί μία από τις πιο καλές επιλογές της αγοράς, ανάλογα με τις ανάγκες σας ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το δοκιμάσετε. Κλείνουμε ένα βίντεο παρουσίασης από τη κατασκευάστρια εταιρία που δείχνει τα βασικά του μέρη, πως γίνεται η τοποθέτηση σε πόδι, τοποθέτηση με ένα χέρι, και ένωση δύο SOFT-T μαζί για τραυματίες όπου ο ένας ιμάντας δεν επαρκεί για να καλύψει όλη τη περίμετρο του άκρου ή απαιτείται μεγαλύτερη πίεση.

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες
#Ιμάντας #ίσχαιμης #περίδεσης #SOFTT #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...