News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

ΙΚ: Ο Χατζί Ταϊσίρ στη Συρία

Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύσαμε το άρθρο μας «Η νέα ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» και ένα εκ των ατόμων της νέας ηγεσίας ήταν ένας άντρας με το ψευδώνυμο «Χατζί Ταϊσίρ». Το πραγματικό του όνομα ήταν Μουτάζ Νομάν Αμπντ Ναΐφ αλ-Τζουμπόρι και προσφάτως εξουδετερώθηκε εις τη Συρία. Όλα αυτά θα τα δούμε σε αυτό το άρθρο μας σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.

Πηγή: CGPolicy.org (επεξεργασμένη)

Ο Χατζί Ταϊσίρ είχε μία μεγάλη «καριέρα» στη τρομοκρατία ξεκινώντας ως μέλος της Αλ Κάιντα το 2004-2006. Με την έναρξη της νέας ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) από τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο Χατζί Ταϊσίρ έγινε από τα πρώτα της μέλη και λόγω της «εμπειρίας» του ανέλαβε τη διαχείριση των κατασκευαστών βομβών του ΙΚ σε όλους του τους πυρήνες.

Πηγή: WSJ.com

Το 2011 έγινε υπαρχηγός του τομέα βόρειας Βαγδάτης του ΙΚ και φαίνεται ότι είχε πολύ στενές σχέσεις και με τον γνωστό κατασκευαστή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών του ΙΚ, τον Αμπού Ζακαρίγια αλ-Τινίσι. Εν τέλει, έγινε ο εμίρης κατασκευαστών βομβών του ΙΚ στη Συρία τα μέσα του 2017 και σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήτο υπεύθυνος για το Τμήμα Έρευνας του ΙΚ στο αντικείμενο των χημικών και βιολογικών όπλων.

Πηγή: RewardsForJustice.net

Το 2019 το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιράκ έβγαλε τη παραπάνω προκήρυξη που έδινε $5 εκατομμύρια σε όποιον προσφέρει πληροφορίες για αυτά τα τρία στελέχη του ΙΚ, ανάμεσα τους και τον Ταϊσίρ. Αυτό, σε συνδυασμό με πληροφοριοδότες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ και της Συρίας (SDF) φαίνεται ότι λειτούργησε και τα τέλη του Μαρτίου του 2020 ο Ταϊσίρ εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε με χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στη περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ ενώ ευρίσκετο εις συνάντησιν με άλλο ένα ανώτατο στέλεχος του ΙΚ. Σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδων πολεμιστών, όταν εξουδετερώθηκε ήταν «κυβερνήτης» του Ιράκ και υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης των τρομοκρατικών επιχειρήσεων του ΙΚ στο εξωτερικό.

Πηγή: KyleOrton1991.wordpress.com

Ο Ταϊσίρ είχε και έναν αδελφό, τον Γιουσούφ Νουμάν αλ-Τζουμπόρι ο οποίος προσπάθησε να αντικαταστήσει τον αδερφό του σε αυτή τη θέση, αλλά δεν είχε τις ίδιες ικανότητες και ήδη το ΙΚ είχε δεχθεί πολλά χτυπήματα. Εν τέλει, τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2020 στελέχη της HTS κατά τη διάρκεια μίας επιχειρήσεως ανακατάληψης δυτικά του Ιντλίμπ της Συρίας σκότωσαν τον Γιουσούφ Νουμάν αλ-Τζουμπόρι μαζί με το σωματοφύλακα του και δημοσίευσαν και φωτογραφίες του ως απόδειξη. Σύμφωνα με το HTS η αποστολή του ήταν να δρα ως αγγελιοφόρος για ευαίσθητες επικοινωνίες ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία.

Πηγή: Twitter.com/hxhassan & Twitter.com/NihadJariri

Το τελευταίο καιρό το ΙΚ δέχεται αρκετά τέτοια ισχυρά χτυπήματα στην ηγεσία του, και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί. Στο μέλλον θα κάνουμε παρόμοια άρθρα και για τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας του ΙΚ σήμερα βάσει των διαθέσιμων ανοικτών πηγών.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Συρία
#ΙΚ #Χατζί #Ταϊσίρ #στη #Συρία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...