News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

ICE: Εντοπισμός λαθρομεταναστών μέσω εικονικού πανεπιστημίου

Τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019 η Αμερικανική υπηρεσία ICE (Immigration and Customs Enforcement, Επιβολή Νόμου Τελωνείων και Μετανάστευσης) ολοκλήρωσε με επιτυχία μία αρκετά καινοτόμα επιχείρηση για εντοπισμό λαθρομεταναστών. Για τους αναγνώστες που ίσως να μη το γνωρίζουν, η ICE είναι μία ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας με αποστολή τη καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, καθώς και εγκλημάτων που παραβιάζουν τους νόμους εισαγωγών-εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Πηγή: PoliceMag.com

Η είδηση αυτή βγήκε στην επιφάνεια μέσω της τοπικής εφημερίδας «The Detroit News». Αυτή η ιδιοφυής επιχείρηση υπό κάλυψη ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα το 2015 από την ICE σε μία προσπάθεια εντοπισμού λαθρομεταναστών εντός των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, μία ομάδα αξιωματικών της ICE εργαζόμενοι υπό κάλυψη, υπό την έγκριση της ανώτατης διοίκησης του Υπουργείου ίδρυσαν μυστικά το πανεπιστήμιο Farmington με έδρα στη πολιτεία Μίσιγκαν. Βλέπετε την επίσημη σελίδα του πανεπιστημίου παρακάτω. Ασφαλώς το πανεπιστήμιο ήταν εικονικό χωρίς καμία φυσική υπόσταση. Ήταν με απλά λόγια ένα δόλωμα για πιθανούς λαθρομετανάστες.

Πηγή: WashingtonPost.com

Για ασφάλεια επιχειρήσεως (OPSEC) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η ICE είχε χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση ενός μεγάλου συμπλέγματος επαγγελματικών γραφείων προς ενοικίαση ως τη διεύθυνση του πανεπιστημίου. Βλέπετε το χώρο που θεωρητικά βρίσκονταν το Πανεπιστήμιο Farmington παρακάτω.

Πηγή: FreeP.com

Μάλιστα, για ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα OPSEC, η ICE είχε νοικιάσει ένα μικρό γραφείο σε αυτό το σύμπλεγμα επαγγελματικών χώρων όπου ασφαλώς εργάζονταν αξιωματικοί της υπό κάλυψη ως εκπρόσωποι του «πανεπιστημίου». Αυτό είχε γίνει ώστε να υπάρχει κάποιος που να απαντά στα τηλέφωνα αλλά και στην απίθανη περίπτωση που κάποιος θα το επισκεφθεί, να μην αποκαλυφθεί ότι είναι εικονικό πανεπιστήμιο. Βλέπετε την είσοδο του γραφείου στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: FreeP.com

Αντίστοιχα, συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εικονικό πανεπιστήμιο δημοσίευε επιτεύγματα των φοιτητών του, τελετές του πανεπιστήμιου, κτλ. Οι αξιωματικοί της ICE που εργάζονταν σε αυτή την επιχείρηση ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν το πανεπιστήμιο να φαίνεται όσο πιο αληθοφανές γίνεται. Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπετε μία ανακοίνωση του «πανεπιστημίου» στην επίσημη σελίδα του στο Twitter για προετοιμασία των πτυχίων για τους αποφοίτους των χειμερινών τάξεων του 2018.

Πηγή: NextShark.com

Οι εγγραφές ήταν έτσι δομημένες ώστε να είναι πολύ ελκυστικές σε λαθρομετανάστες που θέλουν να αποκτήσουν μαθητική βίζα. Για παράδειγμα, πολλά μαθήματα ανέφεραν ότι διδάσκονται σε πολλές γλώσσες, ότι το πανεπιστήμιο θέλει πολυπολιτισμικότητα, τα δίδακτρα του ήταν μόλις $8500 ανά έτος (πολύ χαμηλότερα των υπόλοιπων πανεπιστημίων), αλλά το σημείο κλειδί στις αιτήσεις ήταν το εξής: «οι φοιτητές δεν έχουν υποχρέωση παρακολούθησης των μαθημάτων, συμμετοχής σε εξετάσεις ή παραχώρησης αποδείξεων προόδου στα μαθήματα». Πρακτικά, αυτό πρώτον κάνει παράνομο το «πανεπιστήμιο» και δεύτερον, γιατί κάποιος θα γραφτεί και θα πληρώνει $8500/έτος εάν το μόνο που θα κερδίσει είναι μία μαθητική βίζα διαμονής στις ΗΠΑ; Παρότι σχετικά προφανές, μέσα σε 4 χρόνια αυτή η επιχείρηση υπό κάλυψη της ICE έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πηγή: PulseLive.co.ke

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Η ICE έφερε στη κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπάνω από $250.000 κατασχεθέντων χρημάτων από εγγραφές σε αυτό το εικονικό πανεπιστήμιο. Δεύτερον, εντόπισαν ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος αποτελούμενο από οκτώ Ινδούς που πωλούσαν βίζες παραμονής στις ΗΠΑ μέσω του εικονικού πανεπιστημίου οι οποίο και συνελήφθησαν. Μέχρι τη λήξη της επιχείρησης, το Φεβρουάριο του 2019, παραπάνω από 600 «φοιτητές» είχαν εντοπιστεί από εγγραφές στο εικονικό πανεπιστήμιο με αποκλειστικό σκοπό να μπορέσουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ. Τέλος, συνελήφθησαν 161 «φοιτητές» λαθρομετανάστες που ήδη ήταν εντός των ΗΠΑ και προσπάθησαν να βγάλουν βίζα μέσω του πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο ήταν ότι εκ των 161 οι 129 ήταν από την Ινδία. Παρακάτω βλέπετε τη σελίδα του «πανεπιστημίου» μετά την αποκάλυψη του από τα ΜΜΕ.

Πηγή: TheGuardian.com

Αυτή η μυστική δράση της ICE αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως με ελάχιστους πόρους (κυριολεκτικά, μία ιστοσελίδα, ένα γραφείο, και μερικά άτομα για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών) μπορεί ένα κράτος να καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση. Ελπίζουμε και οι Ελληνικές αρχές να διενεργούν ανάλογες επιχειρήσεις, ή έστω να εμπνευστούν από τις συμμαχικές δράσεις και να αρχίσουν άμεσα. Για να κλείσουμε, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες απελάθηκαν από τις ΗΠΑ ενώ για κάποιους επιβλήθηκαν και σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

το βρήκαμε εδώ

ΗΠΑ
#ICE #Εντοπισμός #λαθρομεταναστών #μέσω #εικονικού #πανεπιστημίου

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...