News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Η θέση του πεδίου βολών της Σμύρνης στη Τουρκία

Ένας φίλος μας έστειλε πρόσφατα ένα λογαριασμό στο Twitter που πριν χρόνια ανέφερε ότι είχε δει κάτι που έμοιαζε με πεδίο βολής στον αυτοκινητόδρομο προς το Κουσάντασι (γνωστό κατά τη βυζαντινή περίοδο ως Ἔφεσος Νεόπολις) στη Τουρκία, δίχως να δίνει άλλα στοιχεία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως εντοπίσαμε τη θέση του, το που βρίσκεται, και τι άλλες πληροφορίες εντοπίσαμε σχετικά με αυτή την υποδομή των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: Twitter.com/FuatKircaali

Παραπάνω βλέπετε το μήνυμα που μας έκανε να εκκινήσουμε αυτή την έρευνα έπειτα από ένα email ενός αναγνώστη. Το μήνυμα αναρτήθηκε στις 17 Ιουνίου του 2014, περιείχε τέσσερις φωτογραφίες όπου αναφέρεται ότι είναι από αυτό το Σεφεριχισάρ της Σμύρνης στη Τουρκία, και το παρακάτω μήνυμα γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα.


Το σήμα στον αυτοκινητόδρομο προς το Κουσάντασι λέει τέλος ζώνης στρατιωτικών δοκιμών


Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως αυτές που είχαμε δει στο άρθρο «GEOINT: Χρήση του Google Maps» εντοπίσαμε σε λίγα λεπτά την εν λόγω υποδομή. Αρχικά πήγαμε στη περιοχή Σεφεριχισάρ (όπου αναφέρεται ότι ήταν το μήνυμα στο Twitter), και έπειτα σαρώσαμε τη περιοχή για χαρακτηριστικά σημεία βάσει των φωτογραφιών που είδατε παραπάνω. Η τοποθεσία βρίσκεται στις συντεταγμένες 38°06’54.8″N 26°51’12.3″E και μπορείτε να τη βρείτε και ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google.com

Για να εξακριβώσουμε τον εντοπισμό μας, κάναμε μία απλή αντιστοιχία των χαρακτηριστικών σημείων ανάμεσα στη περιοχή και το ότι βλέπουμε στις φωτογραφίες στο Twitter. Βλέπετε ενδεικτικά ένα παράδειγμα από μία εκ των τεσσάρων φωτογραφιών που αναλύσαμε παρακάτω.

Πηγή: Twitter.com/FuatKircaali & Google.com (επεξεργασμένες)

Βάσει μίας τέτοιου τύπου ανάλυσης φωτογραφιών και γεωδιαστημικών δεδομένων κρίναμε ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, και έχουν ληφθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Η πινακίδα που ανέφερε ο χρήστης μέσω του Twitter αναγράφει «Dikkat! Atış ve tatbikat bölgesi sonu» που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Προσοχή! Τέλος πεδίου βολής», και βρίσκεται δίπλα από το παραλιακό αυτοκινητόδρομο Κουσάντασι-Σεφεριχισάρ. Πιο συγκεκριμένα είναι απέναντι από το «Ege Ordusu Hatira Ormani» (Δάσος Χατίρα του Στρατού του Αιγαίου).

Πηγή: Twitter.com/FuatKircaali

Το πεδίο βολής είναι μεγάλο και σε συνδυασμό με το είδος στόχων που βλέπουμε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι απευθύνεται σε βαρέα όπλα όπως άρματα μάχης, ελικόπτερα, αεροσκάφη, κτλ. Επιπρόσθετα, βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου εύκολα και για ασκήσεις ναυτικών δυνάμεων. Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να κλείνει ο αυτοκινητόδρομος για λόγους ασφαλείας. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι διαστάσεις έχει το πεδίο βολής, δείτε την ακόλουθη φωτογραφία.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Κάθε χρόνο σε αυτό το πεδίο βολής ανάμεσα στο Κουσάντασι και τη Σμύρνη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εκτελούν την ετήσια διακλαδική άσκηση «EFES». Είναι αρκετά ενδιαφέρον καθώς στα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως αναφέρεται απλά ως στρατιωτική άσκηση στη Σμύρνη. Γεωγραφικά, η περιοχή ανήκει στη Σμύρνη, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά 100 χιλιόμετρα μακριά από τη πόλη της Σμύρνης. Ένα παράδειγμα από την άσκηση «EFES 2018» βλέπετε στη συνέχεια. Αριστερά είναι το απόσπασμα από το κρατικό Τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TRT World, και δεξιά η αντιστοιχία με τη πραγματική τοποθεσία διεξαγωγής της ασκήσεως.

Πηγή: TRTWorld.com & Google.com

Εάν μελετήσετε παλαιότερα βίντεο από τις ετήσιες ασκήσεις EFES της Τουρκίας θα δείτε ότι πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο σημείο, και όντως χρησιμοποιούν το παραλιακό κομμάτι για αποβατικές ναυτικές ενέργειες, καθώς και βολές με θαλάσσια μέσα. Ο χώρος παρατήρησης για τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο και διαθέτει και τρία ελικοδρόμια, εκτός από το πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης οχημάτων ο οποίος λειτουργεί επίσης και ως σημείο στατικής έκθεσης οπλικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της ασκήσεως.

Πηγή: Google.com

Μέσω ενός δρόμου μήκους τριών χιλιομέτρων, μπορούν επίσης άτομα από τη θέση του παρατηρητηρίου να μεταβούν σε υψηλότερο σημείο, επάνω από τους στόχους. Σε βίντεο τηλεοπτικών σταθμών βλέπουμε συχνά πλάνα από αυτό το σημείο που μπορείτε να το δείτε καλύτερα στη συνέχεια. Εκεί υπάρχουν και άλλα δύο ελικοδρόμια όπως είναι ορατό από τη δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Θεωρούμε πως αναφέραμε αρκετές λεπτομέρειες για το τι είναι αυτό το πεδίο βολής, που βρίσκεται, και πως χρησιμοποιείται. Είδαμε επίσης πως η τοποθεσία του δεν αναφέρεται επ’ακριβώς στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κλείνοντας, στη συνέχεια θα βρείτε ένα βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2018» στη «Σμύρνη» από το Τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Σας προτρέπουμε να εξακριβώσετε και μόνοι σας ότι είναι το πεδίο βολής που εντοπίσαμε. Τέλος, εάν έχετε και άλλες τέτοιες φωτογραφίες ή συντεταγμένες προς ανάλυση, στείλτε μας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση και θα τις παρουσιάσουμε σε ανάλογα άρθρα.

το βρήκαμε εδώ

Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#θέση #του #πεδίου #βολών #της #Σμύρνης #στη #Τουρκία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...