News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Η μάσκα μεταμφίεσης των πέντε δευτερολέπτων

Μέχρι σήμερα πέραν του άρθρου μας «Αντιπαρακολούθηση: Η ταχεία μεταμφίεση» δεν έχουμε γράψει πολλά για αυτό το αντικείμενο αντιπαρακολούθησης που έχει πρακτική εφαρμογή έως και σήμερα. Ωστόσο, προσφάτως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μία ενδιαφέρουσα ερώτηση προς τον κύριο Κλιντ Έμερσον κατά τη διάρκεια απομακρυσμένης συνομιλίας, και εδώ θα παρουσιάσουμε κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Πηγή: ClintEmerson.com

Για τον κύριο Κ. Έμερσον, που τον βλέπετε παραπάνω, έχουμε γράψει πολλά κατά καιρούς. Είναι πρώην πολεμιστής της SEAL Team 3, μετέπειτα επιχειρησιακό στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, της DEVGRU, και τέλος αξιωματικός υπό κάλυψη της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας). Τόσο ως επιχειρησιακό στέλεχος της DEVGRU, όσο και μετέπειτα ως υπάλληλος υπό κάλυψη της NSA, εργάζονταν σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό και χρειάζονταν διάφορα είδη μεταμφιέσεων και ένα εξ’αυτών είναι αυτό που βλέπετε στις ακόλουθες φωτογραφίες μας από το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας στην Ουάσινγκτον το οποίο είναι δωρεά του ιδίου προς το μουσείο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο λόγος που αυτή η μάσκα υψηλής λεπτομέρειας φέρει γυαλιά είναι διότι από το άνοιγμα στα μάτια είναι σχετικά εύκολο κάποιος παρατηρητής να αντιληφθεί ότι είναι μάσκα. Αλλά εάν καλυφθεί αυτή η λεπτομέρεια είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε κάτι άλλο που θα έκανε αυτή τη μάσκα αναγνωρίσιμη ως μάσκα και όχι ως πραγματικό κεφάλι. Η μάσκα συνοδεύεται από την ακόλουθη περιγραφή στο μουσείο.


Άμεση Ταυτότητα
Που είχε χρησιμοποιήσει ο Navy SEAL Κλιντ Έμερσον αυτή τη μάσκα από λάτεξ; Οι πληροφορίες παραμένουν απόρρητες.

Γνωρίζουμε ότι τη φορούσε σε μία μυστική δράση με στόχο ανώτατο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, και τον βοήθησε να αποφύγει ομάδα και μέσα παρακολούθησης ώστε να κινείται ελεύθερος σε μία επικίνδυνη περιοχή. Ονομάζεται η «μάσκα των πέντε δευτερολέπτων» γιατί ο κάτοχος της μπορεί να τη φορέσει σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα.

Έκθεμα: Η «μάσκα πέντε δευτερολέπτων» του Έμερσον από τις ΗΠΑ, από το διάστημα 2011-2012


Πηγή: Facebook.com/IntlSpyMuseum

Μπορείτε να δείτε καλύτερα τις λεπτομέρειες αυτής της μάσκας κατασκευασμένης από λάτεξ και στην ακόλουθη φωτογραφία. Συνήθως, αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται είτε από τα τεχνικά τμήματα υπηρεσιών πληροφοριών, είτε από εξωτερικούς συνεργάτες που εργάζονται στο χώρο των ειδικών εφέ ή είναι καλλιτέχνες με ειδίκευση στο τομέα της ρεαλιστικής γλυπτικής και παρόμοιων καλών τεχνών. Γι’αυτό, δε θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση εάν ακούσετε για γλύπτες, ζωγράφους, ή άλλους καλλιτέχνες να έχουν εργαστεί επί χρόνια σε υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή: SpyMuseum.org

Όπως αναφέραμε κατά την εισαγωγή, σε μία διαδικτυακή συζήτηση ένας ακροατής τον ερώτησε τι ήταν αυτή η μάσκα που είχε στη βιβλιοθήκη του γραφείου του, στο σπίτι του, όπως βλέπετε στο παρακάτω στιγμιότυπο από αυτή την επικοινωνία. Προφανώς, είπε ότι όποιος θέλει να μάθει μπορεί να βρει μία παρόμοια μάσκα του στο Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας, και ότι δε μπορεί να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες, αλλά επίσης άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα ότι η μάσκα ήτο κατασκεύασμα του τμήματος μεταμφιέσεων της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ για τον βοηθήσει να αποφύγει κάποια παρακολούθηση στο εξωτερικό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Συχνά ακούμε άτομα να αναφέρουν πόσο έχουν δυσκολέψει οι μυστικές δράσεις με τη διάδοση των συστημάτων αναγνώρισης προσώπων σε κάμερες ασφαλείας, το ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν φωτογραφίες και τις μοιράζονται στο διαδίκτυο, κτλ. Αλλά όπως βλέπετε δε χρειάζεται κάποια ακραία λύση. Μία τέτοια μάσκα θα επέτρεπε σε έναν εργαζόμενο υπό κάλυψη να περάσει απαρατήρητος στις περισσότερες περιπτώσεις είτε για να προσεγγίσει το στόχο του, είτε για για διαφύγει από τον εχθρό.

Πηγή: WSJ.com

Επίσης, χάρη στα παραπάνω έχουμε ακόμα μία εικόνα των τεχνικών ικανοτήτων που είχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων πριν από 5-10 χρόνια, καθώς και οι δύο δρουν επί καθημερινής βάσεως σε εχθρικές περιοχές υπό κάλυψη. Τέλος, ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να σας εμπνεύσει ως μία ακόμα σκέψη για τις τακτικές, τεχνικές, και διαδικασίες αντιπαρακολούθησης που χρησιμοποιείτε ή προσφέρετε σε άλλους για την ασφάλεια τους.

Source link

Αντιπαρακολούθηση
#μάσκα #μεταμφίεσης #των #πέντε #δευτερολέπτων

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...