News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Η κρυψώνα στο δόντι | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η κατασκοπεία αρκετές φορές απαιτεί μεγάλες θυσίες και εδώ θα δούμε μία τέτοια τεχνική από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί και πολύ πιο πρόσφατα. Αυτή είναι η απόκρυψη πληροφοριών σε ειδικά σχεδιασμένα δόντια. Ένα εξ’αυτών βλέπετε στην ακόλουθη προσωπική φωτογραφία μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τη δεκαετία του 1960 λόγω Ψυχρού Πολέμου οι κυβερνήσεις άρχισαν να διενεργούν πολύ πιο προσεκτικούς ελέγχους σε άτομα που υποπτεύονταν ότι διοχετεύουν πληροφορίες στον εχθρό. Έτσι κατάσκοποι της Ανατολικής Γερμανίας ανέπτυξαν αυτό το πρωτότυπο τρόπο απόκρυψης πληροφοριών. Όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν ένας αρκετά επώδυνος τρόπος αλλά οι μαρτυρίες δηλώνουν ότι λειτούργησε αποτελεσματικά.

Πηγή: AtlasObscura.com

Η συντριπτική πλειοψηφία των πληροφοριών εκείνη την εποχή υποκλέπτονταν με τα λεγόμενα μικροφίλμ που ήταν αντίγραφα φωτογραφιών εντός ενός φιλμ ελάχιστων χιλιοστών. Όπως επίσης και στις «μικρο-τελείες», μία μέθοδο κρυφής μεταφοράς κειμένου όπου 300-400 λέξεις χωράνε στο χώρο που καταλαμβάνει μία τελεία όπως αυτή εδώ.

Πηγή: Mirror.co.uk

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Δρ. κυρίου Βινς Χάουτον, ιστορικού και συντηρητή στο Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας, Διδάκτωρ Διπλωματίας και Στρατιωτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, και απόστρατου αξιωματικού πληροφοριών από το Στρατό Ξηράς και υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ με εκτενή εμπειρία από τις χώρες των Βαλκανίων. Η δήλωση του είναι από το 2018 όπου αναφέρει τα ακόλουθα στην ιστοσελίδα «Atlas Obscura» αναφορικά με αυτό το αντικείμενο απόκρυψης πληροφοριών. Βλέπετε μία φωτογραφία του στη συνέχεια.


«Υπάρχουν ψεύτικα δόντια που έχουν χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Τις περισσότερες φορές ήταν για απόκρυψη φιλμ, μικρο-τελείων, και τέτοια πράγματα»


Πηγή: SCPR.org

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2012 αποχαρακτηρίστηκε ένας κατάλογος ειδικού εξοπλισμού μυστικών επιχειρήσεων του τμήματος MI9 της Μεγάλης Βρετανίας από το 1942. Μίας μικρής ομάδας με ειδικότητα στη κατασκευή ειδικού εξοπλισμού για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί συναντάμε και τη σελίδα που βλέπετε όπου ανάμεσα σε άλλα έχει ένα χρυσό δόντι που έχει κρυμμένη μία πυξίδα για συλλογή απόδρασης-διαφυγής πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Πηγή: Telegraph.co.uk

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το ακόλουθο έκθεμα από το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Παραθέτουμε σε ελληνική απόδοση τη περιγραφή του εκθέματος και εν συνεχεία βλέπετε μία σχετική φωτογραφία του.


Κρυψώνα σε ανακατασκευασμένο δόντι

Η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Ανατολική Γερμανίας (HVA) κατασκεύασε αυτή τη κρυψώνα σε δόντι για απόκρυψη μικρο-τελειών και «μαλακών φιλμ» τοποθετώντας το τροποποιημένο δόντι σε έναν πράκτορα.

Η κρυψώνα ανοίγονταν τοποθετώντας ένα μικρό πείρο στο πλάι από το δόντι. Μετά την αποκάλυψη της κρυψώνας σε έναν εκτενή έλεγχο ενός ύποπτου για κατασκοπεία, το δόντι αφαιρέθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.


Πηγή: TravelsWithShanna.com

Τέλος, θα κλείσουμε μία μία ενδιαφέρουσα είδηση από τις 6 Ιανουαρίου του 2011 όταν οι Ιρανικές αρχές συνέλαβαν μία 55 ετών γυναίκα από τις ΗΠΑ με τη κατηγορία της κατασκοπείας και απόπειρας διαρροής κρατικά ελεγχόμενων πληροφοριών. Ο λόγος που έχει ενδιαφέρον αυτή η είδηση είναι ότι αφήνει υπόνοιες ότι μία ανάλογη κρυψώνα είχε χρησιμοποιηθεί.

Πηγή: ForeignPolicy.com

Χωρίς οποιοδήποτε σχόλιο από τη πλευρά μας, παραθέτουμε το ανάλογο απόσπασμα της είδησης σε ελληνική απόδοση μέσα από το ανάλογο άρθρο της εφημερίδος New York Times. Το άρθρο ήταν γραμμένο από τους δημοσιογράφους Ουίλιαμ Γιάνγκ και Άλαν Κόουελ.


Δύο κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τεχεράνης ανέφεραν τη Πέμπτη ότι οι Ιρανικές αρχές συνέλαβαν μία 55 ετών γυναίκα από τις ΗΠΑ που εισήλθε στη χώρα από την Αρμενία για κατασκοπεία, έπειτα από την ανακάλυψη μικροφώνου στα δόντια της.

Η αξιοπιστία των αναφορών από την «Εφημερίδα του Ιράν» και το ημιεπίσημο ειδησιογραφικό πρακτορείο Φαρς δε μπορεί να επιβεβαιωθεί άμεσα, και η Ιρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει. Η σύλληψη, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η τέταρτη σύλληψη Αμερικανού κατηγορούμενου για κατασκοπεία στα σύνορα του Ιράν σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι αναφορές αναγνωρίζουν τη γυναίκα ως την Χαλ Ταλαγιάν. Η αναφορά του Φαρς λέει ότι πριν από μία εβδομάδα τελωνειακοί υπάλληλοι τη σταμάτησαν στα σύνορα της πόλης Νορντούζ, 370 μίλια βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Η αναφορά της εφημερίδας του Ιράν δηλώνει ότι προσπαθούσε να μπει στο Ιράν χωρίς βίζα.

«Η κρατούμενη Αμερικανίδα κατάσκοπος είπε στις αρχές ασφαλείας του Ιράν ότι θα τη σκοτώσουν εάν το Ιράν την εκδώσει στην Αμερική», δηλώνει η αναφορά του Φαρς.

Κάποιοι άλλοι με επίγνωση του γεγονότος, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι διότι δεν επιτρέπονταν να μιλήσουν επίσημα, είπαν μία άλλη, αντίθετη, εκδοχή: Ότι η γυναίκα παραδόθηκε γιατί ζητούσε άσυλο. Σε αυτή την εκδοχή, η γυναίκα είπε στους τελωνειακούς υπαλλήλους για το εργαλείο κατασκοπείας που είχε κρυμμένο στο δόντι της και δήλωσε ότι θα τη σκότωναν εάν επέστρεφε στην Αρμενία.

Οι Ιρανικές αρχές ακόμα κρατούν δύο πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Σέιν Μ. Μπάουερ και Τζόσουα Φ. Φατάλ, και οι δύο 28 ετών, που συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2009 κατά τη διάρκεια, όπως δηλώσαν, πεζοπορίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Μία τρίτη πεζοπόρος, η Σάρα Ε. Σράουντ, 32 ετών, αφέθηκε ελεύθερη το Σεπτέμβριο.


το βρήκαμε εδώ

Κρυψώνες
#κρυψώνα #στο #δόντι #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...