News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Η γκάφα των ΗΠΑ σε φυλλάδια στη Σομαλία

Βρισκόμαστε στο 1993 στη Σομαλία, όταν η επιχείρηση του ΟΗΕ «Επαναφορά της Ελπίδας» βρίσκεται σε εξέλιξη. Για όσους δε το γνωρίζουν, ο ΟΗΕ είχε ξεκινήσει μία πολυεθνική ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικές δυνάμεις, όταν τον Ιούνιο του 1992 Σομαλοί πολέμαρχοι δολοφόνησαν 24 Πακιστανούς, μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, ώστε να τους κλέψουν τις προμήθειες. Αυτό οδήγησε στην έναρξη της επιχείρησης «Επαναφορά της Ελπίδας» με στόχο να τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων της περιοχής, και κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών που εξέπεμπαν μηνύματα κατά της δύσης και του ΟΗΕ.

Πηγή: Wikipedia.org

Ως μέρος της επιχείρησης «Επαναφορά της Ελπίδας» οι ΗΠΑ εκτέλεσαν πολλές πολεμικές επιχειρήσεις στη περιοχή. Καθώς ο στόχος ήταν να φέρουν το λαό με το μέρος της Δύσης, ανάμεσα τους ήταν και αρκετές ψυχολογικές επιχειρήσεις. Μία εξ’αυτών ήταν με το φυλλάδιο που βλέπετε παραπάνω να κρατάει ένα παιδί στη Σομαλία στις 16 Ιανουαρίου του 1993. Βλέπετε καλύτερα το φυλλάδιο αυτό στη συνέχεια.

Πηγή: PsyWarrior.com

Στο μπροστινό μέρος διακρίνονται, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ένα επιθετικό ελικόπτερο (ή στα Αγγλικά, Attack Helicopter, δηλαδή AH) Bell AH-1 «Cobra», έπειτα ένας Σομαλός που κάνει χειραψία με ένα στρατιώτη, και δεξιά ένα στρατιωτικό όχημα HMMWV, γνωστό ως «Humvee». Σίγουρα ένα αρκετά απλό φυλλάδιο με στόχο να δείξει ότι οι ΗΠΑ είναι φίλοι με το λαό της Σομαλίας και θέλουν να κρατήσουν αυτή τη σχέση. Τίποτα το αξιοσημείωτο, και σίγουρα μία λογική δράση ψυχολογικής επιχείρησης. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στη πίσω όψη του φυλλαδίου που βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: PsyWarrior.com

Βλέπουμε, όπως θα περίμενε κανείς, τις σημαίες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ καθώς και ένα μήνυμα γραμμένο στη Σομαλική γλώσσα. Σε ελληνική απόδοση το μήνυμα αυτό γράφει τα ακόλουθα.


Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν έρθει για να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Σομαλίας. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας για να προστατέψουμε τα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής και τους στρατιώτες μας. Δε θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στις διανομές τροφίμων ή στις δράσεις μας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε


Τίποτα το αξιοπερίεργο, σωστά; Όχι ακριβώς. Διότι οι μεταφραστές που μετέφεραν αυτό το μήνυμα στη Σομαλική γλώσσα έκαναν μία μεγάλη γκάφα. Αντί να το ξεκινήσουν με τις λέξεις «Ciidanka Adduunku» (μετάφραση: Ηνωμένα Έθνη), ανέστρεψαν αυτές τις δύο λέξεις γράφοντας το ως «Adoonka Ciidanka» (μετάφραση: Σκλάβοι Έθνη). Έτσι, αυτό το φυλλάδιο παραμένει μία υπενθύμιση στο χώρο των ψυχολογικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για το πως μία λέξη μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθείς να πετύχεις. Επίσης, για τον ίδιο λόγο αυτό το φυλλάδιο είναι γνωστό ως μία από τις γκάφες των ΗΠΑ στο χώρο των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

το βρήκαμε εδώ

Ψυχολογικές επιχειρήσεις
#γκάφα #των #ΗΠΑ #σε #φυλλάδια #στη #Σομαλία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...