Το γεγονός της εξουδετέρωσης του αρχηγού της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ πέρασε χωρίς πολλές λεπτομέρειες από το διεθνή, και ιδιαιτέρως τον ελληνικό τύπο και ΜΜΕ. Σε αυτό το άρθρο μας θα κάνουμε μία ανάλυση αυτής της επιχείρισης εξουδετέρωσης αυτού του ανώτατου στελέχους της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τη Τετάρτη 3 Ιουνίου του 2020, στο Μάλι της Αφρικής.
Παραπάνω βλέπετε τον Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, γνωστό και με το ψευδώνυμο Αμπού Μουσάμπ Αμπντέλ Ουαντούντ, ο οποίος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1970 στην επαρχία Μεφτάχ της Αλγερίας. Ήταν γόνος μίας οικογένειας της μεσαίας τάξης και το 1996 μάλιστα ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Μπλίντα, στη πρωτεύουσα της Αλγερίας. Το διάστημα που ήτο φοιτητής εισήλθε στον εξτρεμιστικό χώρο του ισλαμισμού μπαίνοντας εν τέλει το 1998 στη νεοσυγκροτηθέντα ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση GSPC (Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat, Ομάδα Σαλαφιστών για Κήρυγμα και Μάχη). Σε αυτό το σημείο είχε ήδη τραβήξει τη προσοχή των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών αλλά ως ένα από τα χιλιάδες μέλη της GSPC.
Έως το 2001 ο Α. Ντρουκντέλ είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει με την GSPC στον εμφύλιο πόλεμο που υπήρχε εκείνο το διάστημα (1996-2001) που αποτέλεσε άλλωστε και το κίνητρο της δημιουργίας της GSPC στην Αλγερία. Το 2004 ο ηγέτης της GSPC στην Αλγερία, ο Ναμπίλ Σαχράουι, εξουδετερώθηκε από τον στρατό της Αλγερίας και την διοίκηση ανέλαβε ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ ο οποίος παρέμεινε ο διοικητής της έως το 2007. Εκείνο το διάστημα η GSPC αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες απειλές της Αλγερίας με εκατοντάδες επιθέσεις κατά οποιουδήποτε ήτο κατά της εξτρεμιστικής ιδεολογίας τους.
Με όλες αυτές τις δράσεις, ο Α. Ντρουκντέλ είχε βρει έναν μέντορα στο χώρο των τζιχαντιστών. Τον Αμερικανο-ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανώτατο στέλεχος και συνιδρυτή της Αλ Κάιντα. Οι δύο τους είχαν γίνει στενοί φίλοι με τον αλ Ζαρκάουι να έχει ανεπίσημα ένα ρόλο διδασκάλου-φίλου στο χώρο του ισλαμισμού, και τον Ντρουκντέλ ρόλο μαθητή. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εξουδετέρωση του αλ Ζαρκάουι από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2006 στο Ιράκ εξόργισε τον Ντρουκντέλ.
Αυτό οδήγησε σε δύο σημαντικές αλλαγές στο χώρο της τρομοκρατίας στην Αλγερία. Πρώτον, ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ άρχισε να πιέζει τα μέλη της GSPC να υιοθετήσουν τις τακτικές του μέντορα του (της Αλ Κάιντα) στις δράσεις τους κάνοντας πρακτικά τη πρώτη επίθεση με βομβιστή αυτοκτονίας στην ιστορία της Αλγερίας.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό όμως, ήταν ότι χρησιμοποίησε την επίσημη ιστοσελίδα της GSPC για να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους τζιχαντιστές το οποίο ήταν και η ανεπίσημη έναρξη μίας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης με ηγέτη τον ίδιο και ακόλουθους όσους πίστευαν στην ιδεολογία της Αλ Κάιντα των αλ Ζαρκάουι και Μπιν Λάντεν. Ασφαλώς, μιλάμε για την AQIM (Al-Qaeda in the Islamic Maghreb, Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ). Παρακάτω βλέπετε το μήνυμα που είχε γράψει ώρες μετά την εξουδετέρωση του αλ Ζαρκάουι.
«Άπιστοι και αποστάτες, η χαρά σας θα είναι σύντομη και το κλάμα σας μακροχρόνιο… Είμαστε όλοι μας Ζαρκάουι»
Το Σεπτέμβριο του 2006 ανακοίνωσε την επίσημη συνεργασία GSPC με την Αλ Κάιντα, και τον Ιανουάριο του 2007 η οργάνωση άλλαξε όνομα σε AQIM κρατώντας μόνο όσους ήταν υπέρ της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα και συνεχίζοντας τη τρομοκρατική δράση τους σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Μάλιστα, ο ίδιος πήρε τον τίτλο του εμίρη (δηλαδή ηγέτη) της AQIM όπου και παρέμεινε έως την εξουδετέρωση του.
Μετά από αυτή τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας του θα πρέπει να είναι κατανοητό γιατί ήταν τόσο υψηλά εις το στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το Δεκέμβριο του 2007 οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι κατατάσσουν τον Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ ως διεθνή τρομοκράτη. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, κάτι τέτοιο «λύνει τα χέρια» στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς μπορούν να κάνουν μία πληθώρα ενεργειών που θα ήταν παράνομες εάν δεν ήτο κατά ενός τρομοκράτη.
Η γαλλική DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure, Γενική Διοίκηση Εξωτερικής Ασφάλειας) μέσω του δικτύου πληροφοριών της στην Αλγερία προσπαθούσε να μάθει που βρίσκεται ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ για χρόνια, και παρότι έφτασε πολύ κοντά μερικές φορές, ποτέ δε κατάφερε να παρέχει αρκετά καλές πληροφορίες ώστε να προλάβει ένα τμήμα ειδικών επιχειρήσεων να επέμβει. Επίσης, γνωρίζοντας τις τεχνικές ικανότητες των ΗΠΑ και ότι ο Ντρουκντέλ αποτελεί κοινό εχθρό, συνεργάζονταν στενά με τη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ στο τομέα της αντιτρομοκρατίας ανταλλάσσοντας ότι πληροφορίες εγνώριζε ότι θα βοηθούσαν στον εντοπισμό αυτού του ατόμου υψηλής αξίας.
Για πληροφορίες SIGINT (Signals Intelligence, Υποκλοπές Σημάτων) η CIA χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) και παρότι δε γνώριζαν επ’ακριβώς τα τηλέφωνα του Ντρουκντέλ για να τον εντοπίσουν, τον εντόπισαν με αναγνώριση φωνής καθώς τόσο η DGSE, όσο και οι CIA και NSA είχαν συλλέξει επιβεβαιωμένα δείγματα ομιλίας του. Αυτό ήταν το ξεκίνημα για μία ταχεία επιχείρηση εξουδετέρωσης.
Ο Ντρουκντέλ είχε εντοπιστεί με αναγνώριση φωνής από τηλεφωνική επικοινωνία που έκανε μέσω SIGINT της NSA στο Μάλι της Αφρικής και άμεσα κινητοποιήθηκε η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Μέσω της AFRICOM (Africa Command, Διοίκηση Αφρικής) των ΗΠΑ απογειώθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εντοπίσουν και να ακολουθούν το στόχο όσο γίνεται συντονισμός με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Κρις Καρνς, εκπρόσωπο τύπου της AFRICOM, οι ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν άμεσα για παροχή ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, Πληροφορίες, Παρακολούθηση, Αναγνώριση) ώστε να επιβεβαιωθεί ο στόχος. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το συγκεκριμένο ISR των ΗΠΑ παρατηρώντας το όχημα-στόχο.
Οι πληροφορίες διαμοιράζονται μέσω της CIA στη DGSE, και η Γαλλία ώστε να μη χάνει χρόνο δίνει έγκριση στις ΗΠΑ να προσβάλλουν το στόχο ενώ και η ίδια ετοιμάζει μία ομάδα ειδικών επιχειρήσεων για να επέμβει άμεσα. Η AFRICOM δίνει έγκριση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να χτυπήσουν το κομβόι οχημάτων στο οποίο βρίσκονταν ο Ντρουκντέλ όπως και κάνουν.
Στη Γαλλία, η επιχείρηση προβάλλονταν σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Σχεδιασμού και Συντονισμού Επιχειρήσεων στο Παρίσι με στενή συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο φτάνουν ελικόπτερα με στελέχη της γαλλικής 1er RPIMa (1er Régiment de Parachutistes d’Infanterie de Marine, 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζικού). Πριν προσγειωθούν, ρίχνουν στα οχήματα με πολυβόλα 20 χιλιοστών. Έπειτα προσγειώθηκαν και επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι επιβαίνοντες ήτο νεκροί. Δυστυχώς, σε ανοικτές πηγές υπάρχουν μόνο εικόνες πριν τη προσβολή.
Η DGSE είχε ήδη λάβει δείγμα DNA του Ντρουκντέλ από μέλος της οικογένειας του, και έτσι τα στελέχη της 1er RPIMa ξεκίνησαν τη διαδικασία SSE (Sensitive Site Exploitation, Εκμετάλλευση Ευαίσθητων Περιοχών). Πρώτα πήραν δείγματα DNA από τα διαμελισμένα πτώματα και τα έστειλαν ηλεκτρονικά πίσω στο Παρίσι για ανάλυση. Μετά από αυτό, τα στελέχη της έψαξαν όλα τα οχήματα και τα πτώματα για αντικείμενα χρήσιμα για συλλογή πληροφοριών αντιτρομοκρατίας όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σημειώσεις, κτλ. Επίσης, μαζί με τα στελέχη της 1er RPIMa ήταν και στελέχη της DGSE τα οποία φωτογράφιζαν τη περιοχή, τους στόχους, τις πινακίδες των οχημάτων, κτλ. για εξακρίβωση τους πίσω στο Παρίσι.
Δύο εβδομάδες αργότερα, την εξουδετέρωση επιβεβαίωσε και η AQIM που πλέον έχει νέα διοίκηση. Η παραπάνω επιχείρηση έγινε τη Τετάρτη 3 Ιουνίου του 2020 στα βόρεια του Μάλι της Αφρικής, κοντά στα σύνορα Αλγερίας-Μάλι στο χωριό Τεσαλί. Βλέπετε το ακριβές σημείο στο παρακάτω χάρτη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο France 24 παρακάτω είναι το όχημα του Α. Ντρουκντέλ μετά την εξουδετέρωση του, αλλά δεν ήμεθα εις θέση να επιβεβαιώσουμε εάν αυτό ισχύει ή όχι από τις διαθέσιμες ανοικτές πηγές. Εάν έχετε περισσότερα στοιχεία, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.
Θεωρούμε ότι ήτο μία ειδική επιχείρηση που έχει αρκετά μαθήματα για όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της αντιτρομοκρατίας. Δυστυχώς όμως δεν έλαβε της απαιτούμενης κάλυψης από τα ΜΜΕ. Ελπίζουμε στο μέλλον να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες και οπτικοακουστικό υλικό στη δημοσιότητα ώστε να κάνουμε μία πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.
Υποθέσεις
#εξουδετέρωση #του #Αμπντελμαλέκ #Ντρουκντέλ #στο #Μάλι