News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

Η διείσδυση της MI6 στην ΕΥΠ το 2011

Το Σεπτέμβριο του 2011 εις το τύπο της Ελλάδος έγινε γνωστή μία υπόθεση κατασκοπείας για την οποία έως και σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα. Αυτό ήτο η διείσδυση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, της γνωστής ως SIS (Secret Intelligence Service, Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών) ή MI6, εις την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) μέσω ενός υψηλόβαθμου στελέχους της τελευταίας.

Πηγή: ToVima.gr

Το στέλεχος της ΕΥΠ εργάζετο εις τη Γ’ Διεύθυνση (Αντικατασκοπεία) και άρα η αρμοδιότητα του ήταν να γνωρίζει και να εκτελεί ανάλογες αντικατασκοπευτικές επιχειρήσεις για κατασκόπους ξένων κρατών που δρούσαν εις την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το διάστημα 2005-2006 το στέλεχος της ΕΥΠ είχε τοποθετηθεί σε θέση προϊστάμενου στο αντικείμενο των παρακολουθήσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και κατ’επέκταση, αργότερα ανέλαβε ανάλογη θέση στην ελληνική ομάδα του «OLAF» (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για διενέργεια παρακολουθήσεων σχετικών με ζητήματα από απάτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: HungaryToday.hu

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι στελέχη της SIS γνώριζαν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν σημαντική δράση εις την Ελλάδα, και θεώρησαν αυτό τον υπάλληλο της ΕΥΠ ως ιδανικό υποψήφιο προς στρατολόγηση καθώς θα είχε άμεση γνώση των δράσεων τους, των ταυτοτήτων τους, και δε θα ήτο περίεργο να διενεργεί μυστικές επιχειρήσεις εναντίον τους. Κάτι που θα ήτο ανεκτίμητο για την SIS στις μυστικές δράσεις της κατά της Ρωσίας. Είναι άγνωστο το πως έγινε η στρατολόγηση του και το τι ελάμβανε ως αντίτιμο για τας υπηρεσίας του, αλλά εν τέλει, το 2011 συνελήφθη με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, και με εντολή του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριου Χρήστου Παπουτσή, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Παρακάτω βλέπετε τα κεντρικά της SIS εις τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: TheTimes.co.uk

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές, φαίνεται η πρώτη επαφή του με τους μετέπειτα χειριστές του από την SIS να έγινε όταν είχε μεταβεί εις τη Μεγάλη Βρετανία για εκπαίδευση από τις βρετανικές υπηρεσίες σε αντικείμενα μυστικών παρακολουθήσεων με ηλεκτρονικά μέσα, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Πηγή: Mobius.international

Εις την εφημερίδα «Το Βήμα» της εποχής διαβάζουμε ότι η υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε όταν δύο αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που είχαν αποσπαστεί εις τη Γ’ Διεύθυνση (Αντικατασκοπεία) και εργάζονταν ως υφιστάμενοι του, έκαναν καταγγελία ότι ο προϊστάμενος τους είχε συχνή αλληλογραφία με τις βρετανικές υπηρεσίες. Αυτό πιθανότατα οδήγησε σε μία μυστική έρευνα του προϊστάμενου, και βρέθηκαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για τη ποινική του δίωξη.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σε αυτή την έρευνα εντοπίσθηκε ότι πράγματι ο υπάλληλος της ΕΥΠ έστελνε email σε στελέχη των SIS αλλά και MI5 (η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Μ. Βρετανίας που έχει και αρμοδιότητα αντικατασκοπείας εντός των συνόρων του κράτους). Σε αυτά τα email βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΥΠ σχετικά με, κυρίως Ρώσους, κατασκόπους εις την Ελλάδα, αλλά και αναλύσεις συγκεκριμένων ατόμων-στόχων της SIS που βρίσκονταν σχεδόν πάντα σε πρεσβείες ξένων χωρών εις την Ελλάδα. Και πάλι, με μεγάλη συγκέντρωση εις τη πρεσβεία της Ρωσίας.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δυστυχώς η υπόθεση αυτή χάθηκε σύντομα από τα ΜΜΕ και έτσι δε γνωρίζουμε ποια ήτο η κατάληξη της, και τι επιπτώσεις είχε εις τας μυστικάς, διπλωματικάς, και πολιτικάς σχέσεις Ελλάδος-Μεγάλης Βρετανίας. Σίγουρα οι διεισδύσεις (όπως ονομάζονται οι στρατολογήσεις εργαζομένων μέσα σε υπηρεσίες πληροφοριών) είναι «μέρος του παιχνιδιού», άρα δε πιστεύουμε να υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις. Ελπίζουμε όμως να μην ήτο κάτι που να αφέθηκε ανεκμετάλλευτο από την ελληνική πλευρά, και ασφαλώς ο εν λόγω πράκτορας της SIS μέσα στην ΕΥΠ να τιμωρήθηκε παραδειγματικά ώστε να μην υπάρξουν και άλλοι που να σκεφτούν να ακολουθήσουν τα βήματα του.

το βρήκαμε εδώ

Ελλάδα,Μεγάλη Βρετανία
#διείσδυση #της #MI6 #στην #ΕΥΠ #το

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...