News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Η ΔΑΕΕΒ και το ίντερνετ καφέ Palladium

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους A T και Ν. Γεωργιτσόπουλο για την έρευνα τους.

Ιστορικά υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για μυστικές επιχειρήσεις της ΔΑΕΕΒ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας), και μία από αυτές ήταν για ένα ίντερνετ καφέ στην Αθήνα που είχε επιλεχθεί ώστε να λειτουργεί ως κέντρο παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, η υπόθεση μας έλαβε χώρα το 2013 με βασικό κίνητρο τη παρακολούθηση, συλλογή ενοχοποιητικών στοιχείων, και σύλληψη εγκληματιών που είχε στο στόχαστρο της η ΔΑΕΕΒ, και πιο συγκεκριμένα μέλη τρομοκρατικών και αναρχικών οργανώσεων που διενεργούσαν διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες όπως ληστείες, κλοπές, καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες, κ.ά.

Πηγή: RestaurantGuru.com

Μία από τις πρώτες πληροφορίες ήταν από τον Απρίλιο του 2013 όταν σε ιστότοπο δημοφιλές σε αναρχικούς της Ελλάδος αναρτάται ένα κείμενο που περιγράφει το πως το ίντερνετ καφέ Palladium επί της οδού Σολομού στα Εξάρχεια τουλάχιστον από τις αρχές του 2013 χρησιμοποιούνταν για παρακολουθήσεις. Για την ακρίβεια, η ΔΑΕΕΒ, γνωστή και ως αντιτρομοκρατική, είχε μυστική συνεργασία με το νόμιμο ιδιοκτήτη του καταστήματος ώστε να εγκαταστήσει κρυφά συστήματα παρακολούθησης, όπως επίσης και να μεταμφιέζει αστυνομικούς και άλλους ειδικούς ως πελάτες για να παρακολουθούν τις δράσεις των παρευρισκομένων.

Πηγή: RestaurantGuru.com

Γιατί ίντερνετ καφέ; Εκείνο το διάστημα, όπως ανέφεραν και οι συλληφθέντες, ήτο τυπική τακτική να επικοινωνούν μέσω του δικτύου Tor από διαφορετικά ίντερνετ καφέ της περιοχής των Εξαρχείων και γύρω περιοχών. Μάλιστα, διαβάζουμε σε άρθρα της εποχής ότι συχνά τα ίδια άτομα πήγαιναν την ίδια ημέρα σε 4-5 διαφορετικά ίντερνετ καφέ, εκτελώντας διαδικασίες αντιπαρακολούθησης ανάμεσα τους, και χαρακτηρίζοντας τα ως «βρώμικα» σημεία (δηλαδή που παρακολουθούνται από τις αρχές) από τα οποία πρέπει να «καθαριστούν» (δηλαδή να κάνουν πορείες αντιπαρακολούθησης) προτού κάνουν κάποια παράνομη δραστηριότητα. Για τον ίδιο λόγο, η ΔΑΕΕΒ βρήκε ένα μυστικό συνεργάτη, τον ιδιοκτήτη του ίντερνετ καφέ Palladium που επέτρεψε τη χρήση του καταστήματος του ως σταθμό παρακολουθήσεων. Υποθέτουμε ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο διότι εβρίσκετο εις το κέντρο των Εξαρχείων και ήταν από τα παλαιότερα ίντερνετ καφέ στη περιοχή καθώς λειτουργούσε από το 1994.

Πηγή: Facebook.com/Palladium-Cyber-Cafe-343901158956391

Σύμφωνα με τις μετέπειτα διαρροές από ομάδες αναρχικών, στους κύκλους των αναρχικών και τρομοκρατικών οργανώσεων είχε γίνει γνωστό ότι το Palladium ήτο «βρώμικο» διότι παρατηρούσαν άτομα που δεν ήταν της περιοχής να κινούνται ύποπτα εντός και γύρω του. Κάποιες αναφορές από αυτά τα μέσα περιγράφουν πως όταν εντοπίζονταν κάποιος ύποπτος, ξεκινούσε διακριτική φυσική παρακολούθηση του από τη στιγμή που θα εξέρχονταν του καταστήματος, μέχρι να φτάσει στο προορισμό του. Κατά αυτό το τρόπο, στις 30 Απριλίου του 2013 συνελήφθησαν πέντε άτομα. Συγκεκριμένα, ένας εξ’αυτών είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο κατάστημα και τα στελέχη της ΔΑΕΕΒ θεώρησαν τη δράση του αρκετά επικίνδυνη και με επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία ώστε έπειτα από παρακολούθηση του εκτός του καταστήματος, να τους σταματήσουν μέσω αστυνομικών της ΔΙΑΣ (Δίκυκλη Αστυνόμευση) με τη πρόφαση του τυπικού ελέγχου. Ωστόσο, σύντομα τα στελέχη της ΔΑΕΕΒ συμπλήρωσαν τα στελέχη της ΔΙΑΣ οδηγώντας στη σύλληψη τους βάσει των στοιχείων που είχαν συλλέξει από τη παρακολούθηση που ξεκίνησε στο Palladium.

Πηγή: NewPost.gr

Οι συλληφθέντες ήταν οι: Ανάργυρος Ντάλιος (μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και το 2018 καταδικάστηκε σε 29 έτη φυλάκισης για ένοπλες ληστείες και εμπρησμούς), ο Φοίβος-Χαρίσης Πούλος (μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που καταδικάστηκε σε 16 έτη φυλάκισης το 2017 για ληστείες, οπλοκατοχή, και άλλες κατηγορίες), ο Γιάννης Ναξάκης (καταδικάστηκε το 2014 για ληστεία, οπλοφορία, και άλλες κατηγορίες σε 16 έτη φυλάκισης), ο Γρηγόρης Σαραφούδης (καταδικάστηκε το 2014 για ληστεία, οπλοφορία, και άλλες κατηγορίες σε 16 έτη φυλάκισης), και τέλος ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης (που καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλάκισης το 2016 για παράνομη οπλοκατοχή, και σε στρατοδικείο για άρνηση στράτευσης και άρνηση πληρωμής του προστίμου, ενώ το 2019 συνελήφθη ξανά με κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς ταυτοποιήθηκε ως ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα»).

Πηγή: NewsIT.gr & iEfimerida.gr (επεξεργασμένη)

Παρά τη μεγάλη επιτυχία αυτής της μυστικής επιχειρήσεως, και παρότι η ΔΑΕΕΒ προσπάθησε να προστατέψει τον ιδιοκτήτη δηλώνοντας ότι τους εντόπισε έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα, οι ίδιοι μοιράστηκαν με άλλες εγκληματικές οργανώσεις ότι η παρακολούθηση τους ξεκίνησε από το ίντερνετ καφέ Palladium στα Εξάρχεια οδηγώντας σε μία βίαιη επίθεση στο κατάστημα και τον ιδιοκτήτη του το Νοέμβριο του 2013 που τον απείλησαν με βαριοπούλες. Από φόβο για τη ζωή του ο άτυχος ιδιοκτήτης είπε στους κακοποιούς ότι πράγματι συνεργάζονταν με τη ΔΑΕΕΒ και στο κατάστημα υπήρχαν άτομα υπό κάλυψη και μέσα παρακολουθήσεως.

Πηγή: Kathimerini.gr

Και με αυτό τον άσχημο τρόπο ολοκληρώθηκε η μυστική παρακολούθηση της ΔΑΕΕΒ στο συγκεκριμένο ίντερνετ καφέ το 2013. Ελπίζουμε το ελληνικό κράτος να βοήθησε τον άτυχο ιδιοκτήτη που ήθελε απλά να συνεισφέρει στη καταπολέμηση του εγκλήματος. Κλείνοντας, η υπόθεση αυτή είναι ταυτόχρονα μία επιτυχία, εάν αναλογιστεί κανείς τις πληροφορίες, συλλήψεις, και καταδίκες, αλλά και μία αποτυχία όσον αφορά τη προστασία και ασφάλεια μίας χρήσιμης εθνικής πηγής (ιδιοκτήτης του καταστήματος).

το βρήκαμε εδώ

Υποθέσεις
#ΔΑΕΕΒ #και #το #ίντερνετ #καφέ #Palladium

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...