News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Η αρχή ηγεσίας του 3M

Στο άρθρο μας «Βιβλίο: The Mission, the Men, and Me» επίτηδες δεν αναλύσαμε από που προέρχεται ο τίτλος του καθώς θέλαμε να το κάνουμε σε ένα ανεξάρτητο άρθρο. Κατά τον συγγραφέα του, ο λόγος που μονάδες ειδικών επιχειρήσεων πρώτου επιπέδου (Tier 1) όπως η Delta Force κάνουν τόσο σημαντική διαφορά έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το τρόπο διοίκησης τους που ακολουθεί την αρχή του 3M. Βλέπετε μία φωτογραφία από στελέχη της Delta Force το 2001 στο Αφγανιστάν παρακάτω.

Πηγή: PRI.org

Όπως διαβάζετε και από το τίτλο του βιβλίου, το 3M προέρχεται από τρεις Αγγλικές λέξεις που ξεκινούν με το γράμμα «M». Αυτές είναι οι λέξεις Mission (Αποστολή), Men (Άντρες), και Me (Εγώ). Όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας και πρώην διοικητής της Delta Force, κύριος Πιτ Μπλάμπερ, πολλές φορές στη καριέρα του είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση που έπρεπε να λάβει μία απόφαση και ήταν σε μεγάλο δίλημμα. Η αρχή του 3M έχει στόχο να κάνει τη λήψη τέτοιων αποφάσεων ευκολότερη προσφέροντας μία θεμελιώδη αρχή για την αντιμετώπιση κάθε τέτοιου διλήμματος.

Πηγή: Amazon.com

Σκεφτείτε το κάπως έτσι, πρέπει να πάρετε μία δύσκολη απόφαση που σίγουρα δε θα είναι καλή για όλους. Πως θα επιλέξετε τη σωστή απόφαση; Απλό. Είναι αυτή η απόφαση καλή για την αποστολή; Εάν ναι τότε χωρίς δεύτερη σκέψη την εκτελείτε ακόμα και εάν αντιτίθεται στην ανώτερη διοίκηση. Εάν δεν ισχύει αυτό, είναι αυτή η απόφαση καλή για τους άντρες σας; Και πάλι, εάν ισχύει αυτό τότε την εκτελείτε δίχως δεύτερη σκέψη. Και τέλος, εάν δεν ισχύει κάτι από τα δύο παραπάνω, είναι αυτή η απόφαση καλή για εσάς και τη καριέρα σας; Εάν ναι την εκτελείτε. Στη συνέχεια είναι ακόμα μία φωτογραφία της Delta Force από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Wikipedia.org

Αυτό φαντάζει εξαιρετικά απλό και θα σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε στην εργασία και καθημερινότητα σας και θα δείτε πόσο πιο καλά θα τα έχετε με τον εαυτό σας γνωρίζοντας ότι πράξατε το σωστό για τη περίσταση, ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται με ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη δική σας καριέρα. Άρα να θυμάστε… Αποστολή, Άντρες, Εγώ, ή στα Αγγλικά Mission, Men, Me που μεταφράζεται ως 3M.

Πηγή: AmericanSpecialOps.com

Για το κλείσιμο, παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο «The Mission, the Men, and Me» σε ελληνική απόδοση που ελπίζουμε να σας κάνει αυτή την αρχή ηγεσίας ακόμα πιο ξεκάθαρη. Σε αυτό το απόσπασμα η ανώτατη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ήταν ενάντια στις αποφάσεις του διοικητή της Delta Force και συγγραφέα του βιβλίου κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου στο Αφγανιστάν. Η Delta Force επιχειρούσε εκείνο το διάστημα ως τμήμα της διακλαδικής πολυεθνικής δύναμης μονάδων πρώτου επιπέδου AFO (Advanced Force Operations, Επιχειρήσεις Προηγμένων Δυνάμεων).


Κάπως, οι φήμες για τη σχέση συνεργασίας της AFO μας με τη CIA και τον Στρατηγό Χέιγκενμπεκ έφτασαν στο γενικό επιτελείο της TF11 στη Βόρεια Καρολίνα, και ψίθυροι στο χώρο μας έλεγαν ότι ήταν εξοργισμένοι.

«Πιτ, ο Στρατηγός του Γενικού Επιτελείου είναι πολύ τσαντισμένος μαζί σου. Λέει ότι το παρατραβάς στέλνοντας τους άντρες σου στη πεδιάδα, και έχει τρελαθεί που δουλεύεις τόσο στενά με τη 10η Ταξιαρχία Ορεινού Αγώνα και τη CIA. Συζητάει να σε υποβιβάσει και να σε φέρει πίσω στη πατρίδα αν δε σταματήσεις». Δε του απάντησα. Δε μπορούσα να απαντήσω. Είχα καταρρακωθεί. Πόσο πιο περίεργα να γίνονταν τα πράγματα… Ήδη αντιμετώπιζα τρία σοβαρά εμπόδια: Το έδαφος, το καιρό, και τον εχθρό. Τώρα έγιναν τέσσερα.

Ευχαρίστησα τον Συνταγματάρχη για τη προειδοποίηση (έπαιρνε ένα τεράστιο ρίσκο για τη καριέρα του τηλεφωνώντας μου και μοιράζοντας αυτές τις πληροφορίες) και του είπα ότι χρειαζόμουν χρόνο για να σκεφτώ όσα είπε.

Έκλεισα το τηλέφωνο και βγήκα έξω. Ο δρόμος μπροστά από το κρησφύγετο μας ήταν κλειστός για οχήματα. Είχαμε δύο σκοπιές με Αφγανούς συμμάχους μας, κάθε σκοπιά ήταν τοποθετημένη 1.5 μίλι πιο κάτω στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου που οδηγούσε στη πόρτα του σπιτιού μας. Με ήχους από γαβγίσματα αφγανικών σκυλιών στο βάθος, κούμπωσα το αφγανικό μου πανωφόρι ως το λαιμό, σκέπασα με το καπέλο-τσιτράλι τα αυτιά μου, στράφηκα δυτικά προς τον άνεμο, και άρχισα να περπατάω.

Παρότι ο αέρας έξω ήταν παγωμένος, έβραζα μέσα μου. Καθώς περπατούσα, τα συναισθήματα μου άρχισαν να κατακλύζουν τη κοινή λογική μου. Τι στο διάολο πρόβλημα έχει αυτός ο τύπος με έμενα; Τι στο διάολο έκανα που τον τσάντισε; Να πάει να γαμηθεί και αυτός και αυτό το πράγμα, να πάνε να γαμηθούν όλοι… Ήταν παράλογες σκέψεις και συλλογισμοί. Ο χρόνος που πέρασα περπατώντας στην Αφγανική νύχτα ήταν το καλύτερο φάρμακο για να σταθεροποιήσει το πνιγμένο στα συναισθήματα μυαλό μου. Η κοινή λογική της αρχής του 3M μου έδωσε τη γιατρειά.

Ποια ήταν η αποστολή μου; Ρώτησα τον εαυτό μου. Να πάω εκεί έξω και να τους εντοπίσω, και έπειτα να τους σκοτώσω ή να τους συλλάβω, αυτό μου είχε πει ο Στρατηγός Φρανκς. Ήταν επίσης σίγουρα αυτό που ο Αμερικανικός λαός και ο Πρόεδρος περίμεναν από εμένα και την ομάδα μου βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Αυτή ήταν η αποστολή μου, και κάναμε τα σωστά πράγματα για να επιτύχουμε.

Ποια ήταν η ευθύνη μου για τους άντρες μου; Υπό τη διοίκηση μου στο Γκαρντέζ ήταν τρεις επιχειρησιακές ομάδες με συνολικά δεκατρείς άντρες. Φαινομενικά ασήμαντος αριθμός για τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ήταν δεκατρείς από τους καλύτερους πολεμιστές που έχουν πατήσει ποτέ σε πεδίο μάχης. Ολόκληρες οι ζωές τους ήταν προετοιμασία για αποστολές όπως αυτή. Τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένα ρίσκαραν τις ζωές τους για να αναπτύξουν καταστάσεις και να προετοιμάσουν ευκαιρίες που τώρα ήταν μπροστά μας. Δεν ανταγωνιζόμασταν τη 10η Ταξιαρχία Ορεινού Αγώνα ή τη CIA, και ποτέ δε σκέφτηκα ότι αυτοί ήταν ανεξάρτητοι οργανισμοί. Τους έβλεπα απλώς ως συμπατριώτες Αμερικάνους. Για να πετύχουμε τη κοινή αποστολή μας, έπρεπε να δουλεύουμε από κοινού, όχι αντίθετα. Αυτοί ήταν οι άντρες, και ήμουν σίγουρος ότι έκανα το σωστό για όλους τους.

Για για εμένα, αναρωτιόμουν τι επιπτώσεις θα είχα εάν δεν εκμεταλλευόμασταν αυτή την ευκαιρία στη παρούσα κατάσταση. Υπολογίζαμε ότι ήταν τριακόσιοι με χίλιοι εχθροί που ζούσαν στη πεδιάδα, την ίδια πεδιάδα στην οποία μουτζαχεντίν πολέμησαν και νίκησαν τους Σοβιετικούς μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν. Ο εχθρός ήταν μαζεμένος σε μία μεγάλη, αν και αρκετά δύσκολη στη πρόσβαση, περιοχή. Πόσοι από αυτούς ήταν άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου; Πόσους μελλοντικούς βομβιστές αυτοκτονίας μπορούσαμε να σκοτώσουμε ή να πιάσουμε τώρα, ενώ ήταν μαζεμένοι στα Αφγανικά βουνά, προτού να έχουν την ευκαιρία να σκορπιστούν σε όλο το κόσμο σκοτώνοντας αθώους πολίτες;

Συγκεντρώνοντας τη προσοχή μου στην αποστολή και τους άντρες, και αφήνοντας εμένα εκτός της συνάρτησης, μπόρεσα να δω τη κατάσταση από μία οπτική γωνία που μου επέτρεψε να καταλάβω τα σημεία κλειδιά μέσα από το πρίσμα της κοινής λογικής χωρίς συναισθήματα.

Έδωσα όρκο ότι δε θα ξόδευα ούτε ένα πολύτιμο δευτερόλεπτο ανησυχώντας για το κατά πόσο δεν άρεσα στην ανώτατη διοίκηση, ή το αν θα με υποβίβαζαν ή κατέστρεφαν τη καριέρα μου. Επιχειρησιακά, η συνέχιση της στενής συνεργασίας με τον Στρατηγό Χέιγκενμπεκ και τη CIA ήταν οι σωστές ενέργειες για την αποστολή, και το σωστό για τους άντρες, και (κρίνοντας και ως Αμερικανός πολίτης) το σωστό για εμένα. Έπρεπε να ολοκληρώσω μία αποστολή, και οι άντρες μου με περίμεναν.


το βρήκαμε εδώ

Στρατιωτική
#αρχή #ηγεσίας #του

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...