Τα τελευταία χρόνια η στρατολόγηση ανθρώπινων πηγών, δηλαδή HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές), μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn έχει αυξηθεί πολύ. Ειδικά οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας και του Ιράν θα λέγαμε ότι έχουν γίνει ειδήμονες σε αυτή τη τεχνική, αν και δεν είναι οι μόνοι. Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε τι είναι αυτή η τεχνική και πως εκτελείται.
Πριν από καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «HUMINT: Τεχνική υπεύθυνου προσλήψεων» που πλέον έχει μεταβεί σε ένα σημαντικό βαθμό στη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Αλλά δεν είναι η μοναδική τεχνική που χρησιμοποιείται.
Μία αρκετά διαδεδομένη τακτική είναι η δημιουργία ψεύτικων προφίλ που σφετερίζονται υψηλόβαθμα στελέχη ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, κρατικών υπηρεσιών, κτλ. Έπειτα κάνουν αίτημα φιλίας με τους στόχους τους που τους δέχονται δίχως δεύτερη σκέψη τις περισσότερες φορές.
Μετά από ένα διάστημα που μπορεί να είναι από ημέρες έως μήνες, το άτομο που χειρίζεται το ψεύτικο προφίλ εκκινεί μία συζήτηση που είναι φαινομενικά αθώα και ανάλογα με το στόχο προχωράει στη διαδικασία στρατολόγησης επιλέγοντας το κατάλληλο κίνητρο (περισσότερα γι’αυτά στα άρθρα μας «Κατασκοπεία: Στρατολόγηση MICE» και «DGSE: Στρατολόγηση πρακτόρων»).
Το παραπάνω είναι πολύ δημοφιλές αλλά πρόσφατα είδαμε και μία άλλη τακτική στρατολόγησης μέσω LinkedIn όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών έστελνε στους στόχους της ψεύτικες ιστοσελίδες εργασίας με πολύ ελκυστικές θέσεις εργασίας, ή ακόμα και ψεύτικες σελίδες με ελκυστικές θέσεις εργασίας από πραγματικές εταιρίες. Έπειτα ακολουθούνταν η ίδια μέθοδος με αυτή που αναφέραμε νωρίτερα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν και τεχνική παρακολούθηση καθώς οι σύνδεσμοι προς αυτές τις ιστοσελίδες οδηγούσαν σε κρυφή εγκατάσταση προγραμμάτων παρακολούθησης μέσω των οποίων οι υπηρεσίες υπέκλεπταν αρχεία από τον υπολογιστή του στόχου τους. Ωστόσο αυτό πηγαίνει περισσότερο στο SIGINT και έτσι είναι εκτός θέματος για αυτό το άρθρο μας.
Το LinkedIn αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για στοχοποίηση και στρατολόγηση HUMINT καθώς δίνει μία πολύ καλή ιδέα του σε τι πληροφορίες πιθανόν να έχει πρόσβαση ο στόχος, τι εμπειρία έχει, επαγγελματικά ενδιαφέροντα, και πολλά ακόμη. Όπως πάντα, η προστασία από HUMINT είναι η επαγρύπνηση και η επιβεβαίωση από οτιδήποτε φαντάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Εργαλεία όπως το LinkedIn προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο επικοινωνίας και επαγγελματικής εξέλιξης αλλά όχι μόνο για καλό, οποιαδήποτε τεχνολογία ή/και εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό όσο και για κακό. Μη το ξεχνάτε.
HUMINT
#HUMINT #Στρατολόγηση #μέσω #LinkedIn #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα