News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

GRU: Κατασκοπεία στα εργαστήρια Σπιζ

Όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο μας «GRU: Επιχείρηση πρόσβασης στο OPCW» είχαμε αναφέρει ότι αυτό το λάθος των Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών της GRU (Главное разведывательное управление, Κύρια Διοίκηση Πληροφοριών) οδήγησε στην αποκάλυψη πολλών ακόμα επιχειρήσεων της. Μία από αυτές είναι και η απόπειρα κατασκοπείας στα εργαστήρια Σπιζ της Ελβετίας που θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Πηγή: TimesOfIsrael.com

Εν συντομία, από το άρθρο μας «GRU: Επιχείρηση πρόσβασης στο OPCW» γνωρίζουμε τις παρακάτω ημερομηνίες κλειδιά για την αποκάλυψη της δράσης της Μονάδας 26165 της GRU στη Χάγη της Ολλανδίας.

  • 09 Απριλίου 2018: Φεύγουν από τα γραφεία της υπηρεσίας στη Μόσχα της Ρωσίας για το αεροδρόμιο
  • 10 Απριλίου 2018: Φτάνουν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ξεκινούν τη διαδικασία αναγνώρισης
  • 11 Απριλίου 2018: Συνεχίζεται η προετοιμασία και αναγνώριση του στόχου
  • 12 Απριλίου 2018: Προετοιμασία επίθεσης
  • 13 Απριλίου 2018: Προετοιμασία επίθεσης

Πηγή: MSN.com

Για να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας, το OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) εκείνο το διάστημα είχε αναλάβει δύο έρευνες για τη Ρωσία. Τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα της GRU, Σεργκέι Σκρίπαλ στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά τη κατάσχεση του εξοπλισμού τους από το τμήμα αντικατασκοπείας της Ολλανδικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας) βρέθηκε ότι τα στελέχη της GRU είχαν ετοιμάσει και μία δεύτερη επίθεση, αμέσως μετά την επίθεση στο OPCW.

Πηγή: Defensie.nl

Παραπάνω βλέπετε το ιστορικό του περιηγητή ιστού Opera που είχε εγκατεστημένο στο φορητό του υπολογιστή ο αξιωματικός πληροφοριών της GRU, κύριος Ευγκένι Σερεμπριάκοβ (37 ετών, χειριστής κυβερνοεπιθέσεων στη Μονάδα 26165 της GRU). Το ιστορικό είναι από τις 9 Απριλίου του 2018, δηλαδή όταν ακόμα τα στελέχη προετοίμαζαν τις επιχειρήσεις τους από τα κεντρικά της υπηρεσίας στη Μόσχα, Ρωσία. Όπως βλέπετε πέρα από αναζητήσεις σχετικές με το OPCW έκανε αναζητήσεις και για το εργαστήριο Σπιζ της Ελβετίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα, χάρη στις αποκαλύψεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, γνωρίζουμε ότι ο κύριος Ευγκένι Σερεμπριάκοβ εκείνο το διάστημα υπηρετούσε στη Μονάδα 26165 ως Τομεάρχης Αναπληρωτής Διοικητής της GRU που είχε τοποθετηθεί στη GRU για την υπόθεση της χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία.

Πηγή: Defensie.nl

Πέρα από τις αναζητήσεις, το πρωί της 9ης Απριλίου του 2018 ο κύριος Ε. Σερεμπριάκοβ έψαχνε από το φορητό του υπολογιστή και χάρτες του εργαστηρίου Σπιζ της Ελβετίας μέσω του Google Maps αλλά και αποστάσεις από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας στη Βέρνη της Ελβετίας. Βλέπετε τις σχετικές αναζητήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η MIVD μετά τη κατάσχεση του φορητού του υπολογιστή παρακάτω.

Πηγή: Defensie.nl

Στη συνέχεια βλέπετε και τις εκτυπώσεις που βρέθηκαν στη κατοχή του κυρίου Ευγκένι Σερεμπριάκοβ. Είναι φωτογραφίες και χάρτες από την υπηρεσία Google Maps που δείχνουν κτίρια ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στη Βέρνη και στη Γένοβα της Ελβετίας.

Πηγή: Defensie.nl

Ένα από τα πιο ατράνταχτα στοιχεία όμως ήταν το επόμενο. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον κύριο Όλεγκ Σότνικοβ (46 ετών, αξιωματικός πληροφοριών GRU για υλικοτεχνική υποστήριξη) έξω από το σταθμό τραίνων της Χάγης στην Ολλανδία.

Πηγή: Defensie.nl

Εκεί ο κύριος Όλεγκ Σότνικοβ αγόρασε τα εισητήρια που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του όπως τα βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Defensie.nl

Τα εισιτήρια ήταν για ένα τραίνο από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας προς τη Βέρνη της Ελβετίας μέσω Μπάσελ. Τα εισιτήρια ήταν για τις 17 Απριλίου του 2018 και στη λίστα των επιβατών ήταν τα τέσσερα στελέχη της GRU με τα ονόματα τους όπως βλέπετε και μόνοι σας στη συνέχεια. Να τονίσουμε ότι εδώ βλέπουμε τα στελέχη της GRU να χρησιμοποιούν τις τακτικές που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Αντιπαρακολούθηση: Ξενοδοχεία» στη παράγραφο «Μετάβαση στο ξενοδοχείο» (δηλαδή έφτασαν με αεροπλάνο, νοίκιασαν αυτοκίνητο, κινούνταν με ταξί, και έπειτα έκλεισαν τραίνο με ενδιάμεση στάση). Πολύ τυπικές τακτικές για μετακίνηση στελεχών τέτοιων υπηρεσιών.

Πηγή: Defensie.nl

Γιατί όμως να επιτεθούν στα εργαστήρια Σπιζ της Ελβετίας θα αναρρωτηθεί κανείς. Τα εργαστήρια Σπιζ, όπως διαβάζουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχαν αναλάβει μέρος της ανάλυσης δειγμάτων του OPCW. Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μαθαίνουμε ότι το σχέδιο ήταν να υλοποιήσουν την ίδια ακριβώς επίθεση υποκλοπών που περιγράψαμε στο άρθρο μας «GRU: Επιχείρηση πρόσβασης στο OPCW» διότι οι διαδικτυακές επιθέσεις δε κατάφεραν να τους προσφέρουν πρόσβαση στο δίκτυο των εργαστηρίων Σπιζ.

Πηγή: Amatas.com

Πέρα από αυτά, στις 3 Οκτωβρίου του 2018 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσε περισσότερα στοιχεία για μέλη αυτής της επιχείρησης. Για την ακρίβεια, σήμερα γνωρίζουμε ότι πέρα από τη Μονάδα 26165 (γνωστή και ως GRU-85 με επίσημο όνομα «Κέντρο Ειδικών Υπηρεσιών»), στην επιχείρηση συμμετείχαν και στελέχη της Μονάδας 74455 της GRU (που είναι εσωτερικά γνωστή ως «Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών»). Μπορείτε να δείτε όλα τα στελέχη της Μονάδας 26165 της GRU που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα παρακάτω.

Πηγή: Justice.gov (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε πέρα από την αποτυχία της επιχείρησης στο OPCW λόγω του τμήματος αντικατασκοπείας της MIVD, τέτοια λάθη οδηγούν σε μεγαλύτερες επιπτώσεις ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Αρκετά μαθήματα και σε αυτή τη περίπτωση και όπως θα δούμε στο μέλλον, δε σταματάνε εκεί. Αυτή η αποκάλυψη στη Χάγη της Ολλανδίας οδήγησε σε μία σειρά αντίστοιχων γεγονότων που θα τα αναλύσουμε εκτενώς στο μέλλον.

το βρήκαμε εδώ

Αυστρία,Ρωσία
#GRU #Κατασκοπεία #στα #εργαστήρια #Σπιζ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...