News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Γερμανία | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστών (πουλάδες) της Ελλάδας (σχετικό άρθρο εδώ) καθώς και των ΗΠΑ (σχετικό άρθρο εδώ). Σήμερα θα δούμε τις αντίστοιχες πτέρυγες αλεξιπτωτιστών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με μία σύντομη ιστορική αναδρομή.

Η ιστορία των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ή πιο σωστά των Fallschirmjäger, ξεκινάει το 1933. Από τις 5 Νοεμβρίου 1936 με διαταγή του Hermann Göring απονέμονταν το παρακάτω έμβλημα σε όσους είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και μία σειρά από άλματα με επιτυχία.

german_parachute_02

Το σήμα αυτό ονομάζονταν Luftwaffe Fallschirmschützenabzeich και ο αλεξιπτωτιστής έπρεπε να το φέρει πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου καθώς και πάνω στο χαρακτηριστικό μπορντό μπερέ, σήμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Αρχικά, μόνο οι οπλίτες της Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) είχαν το δικαίωμα εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού αλλά αργότερα δημιουργήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα στο Στρατό Ξηράς και το σήμα τους διέφερε μόνο κατά το σημείο στο οποίο βρίσκονταν η σβάστικα.

german_parachute_14

Μετά την πτώση του Γ’ Ράϊχ το σήμα αυτό, όπως και κάθε άλλο με Ναζιστικά σύμβολα, ήταν νόμιμο να φέρεται από όσους το είχαν κερδίσει κατά τη διάρκεια του πολέμου εφόσον του έχουν αφαιρεθεί τα Ναζιστικά στοιχεία. Βέβαια, ακόμα και σήμερα το έμβλημα των Fallschirmjäger δεν έχει αλλάξει πολύ καθώς είναι αυτό που βλέπετε στη συνέχεια.

german_parachute_11

Ανά περιόδους διάφορα άλλα διακριτικά χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα την περίοδο 1959-1966 δημιουργήθηκε το παρακάτω νέο διακριτικό σε διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα το επίπεδο και τη μοίρα του αλεξιπτωτιστή για όσους υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

german_parachute_12

Εν συνεχεία, έχουμε τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστού της περιόδου 1957-1959 που χωρίζονταν σε τρία επίπεδα με βάση το χρώμα (χάλκινο, αργυρό και χρυσό).

german_parachute_13

Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου 1937 είχε εδραιωθεί επισήμως το σήμα (πτέρυγες) αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Βέβαια, σήμερα οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση με επιτυχία θα πρέπει πλέον να το φέρουν πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου, όχι την αριστερή.

german_parachute_03

Το έμβλημα αυτό είναι διαθέσιμο σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο του αλεξιπτωτιστή και ξεχωρίζει από το χρώμα του. Συγκεκριμένα είναι:

 • Χάλκινο
  Το φέρουν αλεξιπτωτιστές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση και έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 5 άλματα.
  german_parachute_04
 • Αργυρό
  Δεύτερο επίπεδο για αλεξιπτωτιστές με τουλάχιστον 20 άλματα.
  german_parachute_05
 • Χρυσό
  Το υψηλότερο επίπεδο για αλεξιπτωτιστές με τουλάχιστον 50 άλματα.
  german_parachute_06

Φυσικά, όπως σε κάθε χώρα έτσι και στη Γερμανία τα εν λόγω σήματα είναι διαθέσιμα και σε ραφτά χαμηλής ορατότητας και έγχρωμα.

german_parachute_07

Η επόμενη φωτογραφία είναι από τις 3 Ιουνίου 2012 όπου βλέπουμε την τελετή απονομής Γερμανικών πτερύγων αλεξιπτωτιστή σε Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές έπειτα από ολοκλήρωση ΝΑΤΟϊκής άσκησης στη Ζώνη Ρίψης La Fiere στη Νορμανδία της Γαλλίας.

german_parachute_08

Βεβαίως υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες αξιωματικοί που διαθέτουν πτέρυγες αλεξιπτωτιστή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως από αντίστοιχες συνεκπαιδεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγος κύριος Χρίστος Μανωλάς που κατά το 1982-1986 διετέλεσε και εκπαιδευτής στο ILRRPS της Γερμανίας.

german_parachute_09

Σύμφωνα με τον Ελληνικό κανονισμό εμβλήματα από ξένες δυνάμεις φέρονται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου. Εκεί βλέπουμε και τις χρυσές πτέρυγες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη στολή του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χ. Μανωλά. Πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου βλέπουμε το έμβλημα των Υποβρυχίων Καταστροφών (σχετικό άρθρο εδώ) καθώς τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή ελεύθερης πτώσης (σχετικό άρθρο εδώ). Τέλος, μία από τις λίγες εξαιρέσεις στη θέση των διακριτικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το Σχολείο Καταδρομέα που φέρεται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου (σχετικό άρθρο εδώ) και φυσικά το βλέπουμε και στην παραπάνω φωτογραφία του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χ. Μανωλά.

Επίσης, στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση Εθνοφρουράς Ειδικών Δυνάμεων Εκτάκτων Αναγκών – Πολιτικής Προστασίας από τον ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Έφεδρων Ενόπλων Δυνάμεων/Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων) είδαμε τον πρόεδρο του συνδέσμου κύριο Αλέξανδρο Κοντό που φέρει τη χρυσή πουλάδα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από την Ελληνική όπως βλέπετε εδώ.

german_parachute_10

το βρήκαμε εδώ

Σήματα/Διακριτικά
#Γερμανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...