Έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστών (πουλάδες) της Ελλάδας (σχετικό άρθρο εδώ) καθώς και των ΗΠΑ (σχετικό άρθρο εδώ). Σήμερα θα δούμε τις αντίστοιχες πτέρυγες αλεξιπτωτιστών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με μία σύντομη ιστορική αναδρομή.
Η ιστορία των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ή πιο σωστά των Fallschirmjäger, ξεκινάει το 1933. Από τις 5 Νοεμβρίου 1936 με διαταγή του Hermann Göring απονέμονταν το παρακάτω έμβλημα σε όσους είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και μία σειρά από άλματα με επιτυχία.
Το σήμα αυτό ονομάζονταν Luftwaffe Fallschirmschützenabzeich και ο αλεξιπτωτιστής έπρεπε να το φέρει πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου καθώς και πάνω στο χαρακτηριστικό μπορντό μπερέ, σήμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Αρχικά, μόνο οι οπλίτες της Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) είχαν το δικαίωμα εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού αλλά αργότερα δημιουργήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα στο Στρατό Ξηράς και το σήμα τους διέφερε μόνο κατά το σημείο στο οποίο βρίσκονταν η σβάστικα.
Μετά την πτώση του Γ’ Ράϊχ το σήμα αυτό, όπως και κάθε άλλο με Ναζιστικά σύμβολα, ήταν νόμιμο να φέρεται από όσους το είχαν κερδίσει κατά τη διάρκεια του πολέμου εφόσον του έχουν αφαιρεθεί τα Ναζιστικά στοιχεία. Βέβαια, ακόμα και σήμερα το έμβλημα των Fallschirmjäger δεν έχει αλλάξει πολύ καθώς είναι αυτό που βλέπετε στη συνέχεια.
Ανά περιόδους διάφορα άλλα διακριτικά χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα την περίοδο 1959-1966 δημιουργήθηκε το παρακάτω νέο διακριτικό σε διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα το επίπεδο και τη μοίρα του αλεξιπτωτιστή για όσους υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
Εν συνεχεία, έχουμε τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστού της περιόδου 1957-1959 που χωρίζονταν σε τρία επίπεδα με βάση το χρώμα (χάλκινο, αργυρό και χρυσό).
Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου 1937 είχε εδραιωθεί επισήμως το σήμα (πτέρυγες) αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Βέβαια, σήμερα οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση με επιτυχία θα πρέπει πλέον να το φέρουν πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου, όχι την αριστερή.
Το έμβλημα αυτό είναι διαθέσιμο σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο του αλεξιπτωτιστή και ξεχωρίζει από το χρώμα του. Συγκεκριμένα είναι:
- Χάλκινο
Το φέρουν αλεξιπτωτιστές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση και έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 5 άλματα. - Αργυρό
Δεύτερο επίπεδο για αλεξιπτωτιστές με τουλάχιστον 20 άλματα. - Χρυσό
Το υψηλότερο επίπεδο για αλεξιπτωτιστές με τουλάχιστον 50 άλματα.
Φυσικά, όπως σε κάθε χώρα έτσι και στη Γερμανία τα εν λόγω σήματα είναι διαθέσιμα και σε ραφτά χαμηλής ορατότητας και έγχρωμα.
Η επόμενη φωτογραφία είναι από τις 3 Ιουνίου 2012 όπου βλέπουμε την τελετή απονομής Γερμανικών πτερύγων αλεξιπτωτιστή σε Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές έπειτα από ολοκλήρωση ΝΑΤΟϊκής άσκησης στη Ζώνη Ρίψης La Fiere στη Νορμανδία της Γαλλίας.
Βεβαίως υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες αξιωματικοί που διαθέτουν πτέρυγες αλεξιπτωτιστή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως από αντίστοιχες συνεκπαιδεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγος κύριος Χρίστος Μανωλάς που κατά το 1982-1986 διετέλεσε και εκπαιδευτής στο ILRRPS της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό κανονισμό εμβλήματα από ξένες δυνάμεις φέρονται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου. Εκεί βλέπουμε και τις χρυσές πτέρυγες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη στολή του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χ. Μανωλά. Πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου βλέπουμε το έμβλημα των Υποβρυχίων Καταστροφών (σχετικό άρθρο εδώ) καθώς τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή ελεύθερης πτώσης (σχετικό άρθρο εδώ). Τέλος, μία από τις λίγες εξαιρέσεις στη θέση των διακριτικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το Σχολείο Καταδρομέα που φέρεται πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου (σχετικό άρθρο εδώ) και φυσικά το βλέπουμε και στην παραπάνω φωτογραφία του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χ. Μανωλά.
Επίσης, στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση Εθνοφρουράς Ειδικών Δυνάμεων Εκτάκτων Αναγκών – Πολιτικής Προστασίας από τον ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Έφεδρων Ενόπλων Δυνάμεων/Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων) είδαμε τον πρόεδρο του συνδέσμου κύριο Αλέξανδρο Κοντό που φέρει τη χρυσή πουλάδα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από την Ελληνική όπως βλέπετε εδώ.
Σήματα/Διακριτικά
#Γερμανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα