News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Φωνητικό Αλφάβητο | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Με αφορμή την ερώτηση ενός φίλου αναρτούμε αυτό το άρθρο. Η ερώτηση ήταν γιατί σε όλες τις μονάδες που είχε υπηρετήσει χρησιμοποιούσαν αναγνωριστικά ονόματα «ΑΣΤΕΡΑΣ 1», «ΑΣΤΕΡΑΣ 2», κτλ. Η απάντηση βρίσκεται στο φωνητικό αλφάβητο.

Είτε λόγω τεχνικών δυσκολιών είτε λόγω θορύβου (ελικόπτερα, πυρά, κτλ.) είναι αδύνατο να μπορούμε καθαρά να μεταδώσουμε πληροφορίες που έχουν γράμματα. Για παράδειγμα, για το «Β-10» αν κάποιος πει «Βήτα Δέκα» μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί από το δέκτη ως «Θήτα Δέκα» ή «Ήττα Δέκα», κτλ. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων κατά την επικοινωνία δημιουργήθηκε πριν αρκετές δεκαετίες το φωνητικό αλφάβητο.

fwnitiko_alfabhto_02

Το φωνητικό αλφάβητο έχει στόχο να αποκλείσει πιθανότητες λάθους κατά τη μετάδοση αναφέροντας κάθε γράμμα με μία λέξη που ακόμα και όταν δεν ακούγεται καθαρά δίνει το σωστό αρχικό γράμμα. Είτε μιλάμε για αεροναυτιλία, ναυσιπλοΐα, επικοινωνία ομάδων, ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα που απαιτεί τακτική ασύρματη επικοινωνία, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες λέξεις για κάθε γράμμα. Εφόσον βρισκόμαστε σε κανάλι όπου απαιτείται η επικοινωνία στα Αγγλικά τότε χρησιμοποιούμε το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο που ξεκίνησε το 1927 από τη International Telecommunication Union, ή στα Ελληνικά Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, ή όπως είναι πιο γνωστή από τα αρχικά ITU. Σήμερα το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο είναι αναγνωρισμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO) και ασφαλώς, τη συμμαχία ΝΑΤΟ. Βλέπετε το Αγγλικό φωνητικό αλφάβητο παρακάτω.

Γράμμα Λέξη Προφορά
A Alfa Άλφα
B Bravo Μπράβο
C Charlie Τσάρλι
D Delta Ντέλτα
E Echo Έκο
F Foxtrot Φόξτροτ
G Golf Γκόλφ
H Hotel Χότελ
I India Ίντια
J Juliett Τζούλιετ
K Kilo Κίλο
L Lima Λίμα
M Mike Μάικ
N November Νοβέμπερ
O Oscar Όσκαρ
P Papa Πάπα
Q Quebec Κιεμπέκ
R Romeo Ρόμιο
S Sierra Σιέρα
T Tango Τάνγκο
U Uniform Γιούνιφορμ
V Victor Βίκτορ
W Whiskey Ουίσκι
X X-Ray Εξ-Ρέι
Y Yankee Γιάνκι
Z Zulu Ζούλου

fwnitiko_alfabhto_03

Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν μικρές διαφορές. Για παράδειγμα η αεροπορική εταιρία Delta Air Lines χρησιμοποιεί τη λέξη «Ντέλτα» στο αναγνωριστικό των αεροσκαφών της, έτσι στις ασύρματες επικοινωνίες της δε χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για το γράμμα «D» για αποφυγή λαθών, χρησιμοποιεί τη λέξη «David» (Ντέιβιντ), Data (Ντέιτα) ή Dixie (Ντίξι). Ωστόσο, αυτές είναι ελάχιστες εξαιρέσεις παγκοσμίως και έτσι δεν έχει ενδιαφέρον να τις αναφέρουμε αναλυτικά.

fwnitiko_alfabhto_04

Όσον αφορά την Ελλάδα, από το 1952 που η Ελλάδα μπήκε στην Ατλαντική συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, οι Ένοπλες Δυνάμεις κατασκεύασαν ένα αντίστοιχο φωνητικό αλφάβητο που πλέον χρησιμοποιείται από Σώματα Ασφαλείας, αεροναυτιλία, ναυσιπλοΐα, ακόμα και από τους ραδιοερασιτέχνες σύμφωνα με την ανακοίνωση του φύλλου 1969, του δεύτερου τεύχους του ΦΕΚ από τις 2 Σεπτεμβρίου 2011. Μπορείτε να δείτε το Ελληνικό φωνητικό αλφάβητο εδώ.

Γράμμα Λέξη
Α Αστέρας ή Αστήρ
Β Βύρωνας ή Βύρων
Γ Γαλή
Δ Δόξα
Ε Ερμής
Ζ Ζεύς
Η Ηρώ
Θ Θεά
Ι Ίσκιος
Κ Κενό
Λ Λάμα
Μ Μέλι
Ν Ναός
Ξ Ξέρξης
Ο Οσμή
Π Πέτρος
Ρ Ρήγας
Σ Σοφός
Τ Τίγρης
Υ Ύμνος
Φ Φωφώ
Χ Χαρά
Ψ Ψυχή
Ω Ωμέγα

Και στις δύο περιπτώσεις, Ελληνικά και Αγγλικά, οι αριθμοί προφέρονται μεμονωμένα. Για παράδειγμα, ο αριθμός «1295» στα Αγγλικά θα ήταν «ONE, TWO, NINER, FIVE» (το εννέα, για να είναι πιο ξεκάθαρο προφέρεται και ως «niner» αντί για «nine») και αντίστοιχα στα Ελληνικά, θα ήταν «ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΕΝΝΕΑ, ΠΕΝΤΕ». Τα παραπάνω δύο αλφάβητα είναι απαραίτητα σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματες τακτικές επικοινωνίες αλλά και για καθημερινή χρήση προσφέρουν μεγάλη ευκολία όταν θέλουμε για παράδειγμα να συλλαβίσουμε κάτι, να διαβάσουμε ένα κωδικό, κτλ.

fwnitiko_alfabhto_05

Καθαρά για ιστορικούς λόγους, αξίζει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία που δεν έχουν πρακτική αξία σήμερα αλλά έχουν σίγουρα ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα των φωνητικών αλφάβητων. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 που έγινε επίσημη ανακοίνωση μέσω του ΦΕΚ που αναφέραμε παραπάνω, οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούσαν ένα δικό τους φωνητικό αλφάβητο που βασίζονταν σε Ελληνικά ονόματα. Το αλφάβητο αυτό, που δε χρησιμοποιείται πλέον, αλλά το βλέπετε παρακάτω.

Γράμμα Λέξη
Α Αθανάσιος
Β Βασίλειος
Γ Γεώργιος
Δ Δημήτριος
Ε Ελένη
Ζ Ζηνοβία
Η Ηρακλής
Θ Θεόδωρος
Ι Ιωάννης
Κ Κωνσταντίνος
Λ Λεωνίδας
Μ Μενέλαος
Ν Νικόλαος
Ξ Ξενοφών
Ο Οδυσσεύς
Π Παναγιώτης
Ρ Ρωξάνη
Σ Σωτήριος
Τ Τιμολέων
Υ Υψηλάντης
Φ Φώτιος
Χ Χαράλαμπος
Ψ Ψάλτης
Ω Ωμέγα

fwnitiko_alfabhto_06

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι περισσότερες χώρες για εσωτερική χρήση χρησιμοποιούν δικό τους φωνητικό αλφάβητο. Αλλά για διεθνείς επικοινωνίες έχει καθιερωθεί το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο ή όπως συχνά αναφέρεται ως Φωνητικό Αλφάβητο ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, αν κάποιος γνωρίζει το διεθνές και το Ελληνικό φωνητικό αλφάβητο δεν θα έχει πρόβλημα επικοινωνίας στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.

το βρήκαμε εδώ

Γενικά
#Φωνητικό #Αλφάβητο #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...