News

News

Κυριακή
Ιούνιος, 4

Φλογοκρύπτης Colt Α1 και Α2

Ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα σε ένα τυφέκιο σχεδιασμένο για τακτικά τμήματα είναι ο φλογοκρύπτης. Από την εποχή των πρώτων M-16 τυφεκίων μάχης, οι πιο διαδεδομένοι ήταν ο Α1 και αργότερα ο Α2 όπου χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Αυτά θα δούμε στο παρόν άρθρο.

Ο φλογοκρύπτης Α1 σχεδιάστηκε από την εταιρία Colt το 1962 για το μοντέλο 603 που έγινε διεθνώς γνωστό ως M16A1. Μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία από το συγκεκριμένο τυφέκιο εφόδου παρακάτω.

flogokrypth_a1_a2_02

Ο φλογοκρύπτης Α1 της εταιρίας Colt είχε κάποια πολύ χρήσιμα τακτικά πλεονεκτήματα αλλά και ένα σοβαρό μειονέκτημα. Αρχικά είναι ένα βιδωτό εξάρτημα (σπείρωμα μεγέθους 1/2-28 σε ίντσες) που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Βεβαίως το βασικό χαρακτηριστικό του είναι αυτό που λέει το όνομα του, δηλαδή ότι κρύβει τη φλόγα-λάμψη από κάθε σφαίρα που εξέρχεται της κάννης.

flogokrypth_a1_a2_03

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν μία σφαίρα πυροδοτηθεί, ο περιορισμένος χώρος της κάννης δημιουργεί πολύ μεγάλη πίεση στα προωθητικά αέρια. Η μεγάλη πίεση προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας τους, αυτό εξηγείται επιστημονικά από το γνωστό Νόμο του Μπόιλ που ανήκει στους τρεις νόμους θερμοδυναμικής των αερίων. Καθώς το βλήμα εξέρχεται από τη κάννη τα υπό πίεση και με μεγάλη θερμοκρασία αέρια απελευθερώνονται βίαια προκαλώντας μία έντονη σύντομη λάμψη. Βλέπετε πως φαίνεται η βολή με ένα όπλο δίχως φλογοκρύπτη στη παρακάτω φωτογραφία.

flogokrypth_a1_a2_04

Αναμφισβήτητα, αυτό σημαίνει πως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως τη νύχτα ή σε κλειστούς χώρους ο εχθρός μπορεί πολύ γρήγορα να αναγνωρίσει από που έρχονται τα πυρά και δεύτερον ο χειριστής χάνει προσωρινά τη νυχτερινή του όραση από την απότομη λάμψη. Αν δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος τι συμβαίνει θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν τέσσερα διακριτά στάδια τα οποία περιγράφονται από την ακόλουθη εικόνα.

flogokrypth_a1_a2_05

Ανάλογα με το πόσες βολές έχει ήδη ρίξει το όπλο το πρώτο ορατό χαρακτηριστικό είναι η λάμψη κάννης. Αυτό συμβαίνει προτού καν βγει η σφαίρα από τη κάννη και οφείλεται στη πυράκτωση του μετάλλου από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του όπως περιγράψαμε παραπάνω. Έπειτα είναι η αρχική λάμψη που συμβαίνει όταν το βλήμα φεύγει από τη κάννη και γίνεται βίαιη έξοδος των καυτών αερίων. Η διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης προκαλεί αυτή τη λάμψη. Το τρίτο στάδιο είναι η ενδιάμεση λάμψη όπου προκαλείται από τη ταχύτητα των αερίων που δημιουργεί ένα ωστικό κύμα που μερικές φορές είναι ορατό ως μία κυκλική λάμψη γύρω από τη κάννη. Τέλος, υπάρχει η δεύτερη λάμψη που έχει πιο λευκό χρώμα και είναι αποτέλεσμα της ανάφλεξης εύφλεκτων σωματιδίων ή υπολειμμάτων της προωθητικής ύλης όπως αυτά εξέρχονται της κάννης. Όλα αυτά τα βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία από θερμική κάμερα κατά τη διάρκεια που το βλήμα εξέρχεται της κάννης.

flogokrypth_a1_a2_06

Το πρώτο πράγμα που κάνει για το επιλύσει αυτό ο φλογοκρύπτης Α1 είναι να λειτουργεί ως ψήκτρα που μειώνει τη θερμοκρασία των αερίων και κατ’επέκταση τη πίεση τους κατά την έξοδο τους. Για να το επιτύχει αυτό έχει το σχήμα που βλέπετε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω.

flogokrypth_a1_a2_07

Η έλλειψη μετάλλου σε αυτά τα δύο σημεία πρώτον μειώνει το βάρος του φλογοκρύπτη και δεύτερον ψύχει τα αέρια προτού εξέλθουν διότι ο ατμοσφαιρικός αέρας περνάει εξωτερικά από αυτά τα δύο κανάλια χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία τους. Στη συνέχεια, ο φλογοκρύπτης έχει έξι οπές περιμετρικά που προκαλούν διασπορά των αερίων προς πολλές κατευθύνσεις αντί μίας. Με αυτό το τρόπο η θερμοκρασία και η πίεση των αερίων χαμηλώνει ακόμα περισσότερο περιορίζοντας (ανάλογα τα πυρομαχικά και το μήκος της κάννης) τη λάμψη σε τεράστιο βαθμό.

flogokrypth_a1_a2_08

Αυτό προσφέρει το πρώτο τακτικό πλεονέκτημα καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο στον εχθρό να εντοπίσει τη θέση μάχης από την οποία έρχονται τα πυρά. Το δεύτερο μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα είναι ότι με αυτή τη διασπορά των αερίων η ανάκρουση του όπλου μειώνεται αισθητά. Χωρίς τον φλογοκρύπτη η πίεση των αερίων θα ήταν κεντρική όπως βλέπετε εδώ.

flogokrypth_a1_a2_09

Ωστόσο, μέσω αυτής της ελεγχόμενης διασποράς των αερίων προς όλες τις κατευθύνσεις που προσφέρει ο φλογοκρύπτης, η ανάκρουση του όπλου μειώνεται αισθητά καθώς η πίεση των αερίων δε σπρώχνει με όλη την ισχύ το όπλο προς τα πίσω όπως όταν βγαίνει από τη κάννη χωρίς φλογοκρύπτη αλλά μόνο ένα μέρος των αερίων ακολουθεί αυτή τη κατεύθυνση και το μεγαλύτερο ποσοστό φεύγει περιμετρικά της κάννης.

flogokrypth_a1_a2_10

Όπως βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία, πίσω από τη ψήκτρα ο φλογοκρύπτης Α1 έχει ένα επίπεδο σημείο, αυτό χρησιμεύει στο να μπορεί να βιδωθεί στη κάννη. Αυτό το σχήμα επιτρέπει το βίδωμα του με ένα Γερμανικό κλειδί διαστάσεων 3/4″. Βλέπετε πως γίνεται αυτό σε έναν διαφορετικό φλογοκρύπτη αλλά με ίδιων διαστάσεων και σχεδιασμού βάση.

flogokrypth_a1_a2_11

Έπειτα από τη χρήση του φλογοκρύπτη Α1 σε πάρα πολλές μάχες εντοπίσθηκε ένα σοβαρό μειονέκτημα. Σε βολές από θέση πρηνηδόν, η οπή που βρίσκονταν στο κάτω μέρος του φλογοκρύπτη σήκωνε σκόνη από το έδαφος ακυρώνοντας ουσιαστικά το πρώτο πλεονέκτημα του, δηλαδή ότι κάνει δύσκολο τον εντοπισμό της θέσης μάχης στον εχθρό. Τελικά, 20 χρόνια αργότερα, το 1982 η εταιρία Colt κυκλοφόρησε το μοντέλο 634 που έγινε γνωστό ως SMG και που ήταν ένα από τα πρώτα όπλα της δεύτερης γενιάς. Το όπλο αυτό είχε τον ολοκαίνουργιο φλογοκρύπτη Α2 που έλυνε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

flogokrypth_a1_a2_12

Βλέπετε μία φωτογραφία από το όπλο Colt μοντέλο 634 ή όπως είναι γνωστό Colt SMG από τη δεκαετία του 1980 με τον φλογοκρύπτη Α2 παρακάτω.

flogokrypth_a1_a2_13

Η μόνη του διαφορά από τον φλογοκρύπτη Α1 είναι ότι αντί για έξι οπές απελευθέρωσης των αερίων περιμετρικά έχει πέντε. Η οπή όπου βρίσκονταν στο κάτω μέρος του όπλου δεν υπάρχει πια για να διορθώσει την αδυναμία που είχε ο Α1 και που περιγράψαμε παραπάνω.

flogokrypth_a1_a2_14

Από το 1982 μέχρι και σήμερα έχουν κατασκευαστεί πολύ πιο μοντέρνα σχέδια αλλά τόσο ο Α1 όσο και ο Α2 χρησιμοποιούνται από πολλά διαφορετικά όπλα μέχρι και σήμερα. Ασφαλώς στην επιλογή του κατάλληλου φλογοκρύπτη παίζει τεράστιο ρόλο το μήκος και σχέδιο της κάννης καθώς και το διαμέτρημα που χρησιμοποιεί. Ως γενικός κανόνας, όσο μικρότερη είναι η κάννη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φλόγα καθώς η θερμοκρασία των αερίων θα είναι μεγαλύτερη λόγω της πίεσης και ο χρόνος να καούν όλα τα εύφλεκτα σωματίδια προτού εξέλθουν μικρότερος. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον φλογοκρύπτη Α1 και Α2, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.

flogokrypth_a1_a2_15

Παρ’όλα αυτά, πολλοί επαγγελματίες συνεχίζουν να επιλέγουν τον Α1 έναντι του Α2 διότι παρότι δε προσφέρει επαρκή απόκρυψη σε βολές από θέση πρηνηδόν, έχει αρκετά καλύτερη διασπορά των αερίων που σημαίνει μικρότερη λάμψη και μειωμένη ανάκρουση.

flogokrypth_a1_a2_16

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγο του σχεδίου του στα Αγγλικά συχνά αναφέρεται ως «birdcage» δηλαδή «κλουβί πτηνών» και σχεδόν όλα τα εργοστασιακά τυφέκια και αραβίδες της οικογενείας AR-15 (ή κατά τα στρατιωτικά πρότυπα τυφέκια M16 και αραβίδες M4) που κατασκευάζονται σήμερα έρχονται με τον φλογοκρύπτη Α2.

flogokrypth_a1_a2_17

το βρήκαμε εδώ

Παρελκόμενα
#Φλογοκρύπτης #Colt #Α1 #και #Α2

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...