News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

ΕΥΠ: Επιστροφή Διπλωμάτη για Κατασκοπεία (2009)

Το Φεβρουάριο του 2012 είχε γίνει μία διαρροή από πάνω από πέντε εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα της πολυεθνικής εταιρίας συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών SratFor. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν σαφώς και πολλά σχετικά με τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και ένα από αυτά είναι αυτό που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Το email αυτό είχε σταλεί τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 16:57:28 από το Όστιν του Τέξας των ΗΠΑ. Ο συντάκτης του ήταν ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής της StratFor, κύριος Ρόμπερτ Ρέινφρανκ και το είχε στείλει στην εσωτερική λίστα επικοινωνίας «The OS List» της εταιρείας. Η λίστα επικοινωνίας OS (Open Source) χρησιμοποιείται από την εταιρία για ενημέρωση σχετικά με πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από «ανοικτές» πηγές, δηλαδή όχι από κάποια μυστική ή απόρρητη επικοινωνία. Παρακάτω βλέπετε τον κύριο Ρόμπερτ Ρέινφρανκ, οικονομικό αναλυτή της StratFor και συντάκτη του email που θα δούμε στη συνέχεια.

Πηγή: WikiLeaks.org
Πηγή: WikiLeaks.org

Ο τίτλος του μηνύματος ήταν «GREECE/TURKEY – Greek diplomat returned after espionage claims» ή στα Ελληνικά «ΕΛΛΑΔΑ/ΤΟΥΡΚΙΑ – Έλληνας διπλωμάτης επέστρεψε πίσω έπειτα ισχυρισμούς κατασκοπείας» και η πηγή του κυρίου Ρ. Ρέινφρανκ ήταν από τη Τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.

Πηγή: en.kiosko.net
Πηγή: en.kiosko.net

Δε θα είχε νόημα να εκφέρουμε τη προσωπική μας άποψη για αυτή τη πληροφορία και γι’αυτό δε θα το κάνουμε. Ωστόσο, θα παραθέσουμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά το περιεχόμενο του μηνύματος που είχε σταλεί τότε. Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στη συνέχεια.

Πηγή: StratFor.com
Πηγή: StratFor.com


Ένας διπλωμάτης από το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Ελλάδα να ανακαλέσει το διπλωμάτη της λόγω ισχυρισμών ότι παρέδιδε Τουρκικά στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MIT), έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο συλλογής πληροφοριών, αποκάλυψε ότι ένας διπλωμάτης που εργάζεται στο Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη εργάζονταν ως κατάσκοπος. Το σκάνδαλο μεγάλωσε όταν τρεις ύποπτοι κρατήθηκαν τη Πέμπτη σε μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εκτελέστηκε από την Αστυνομική Υπηρεσία στη Σμύρνης λόγω κατηγοριών συλλογής απόρρητων πληροφοριών και κατασκοπεία εκ μέρους άλλης χώρας για υλικό κέρδος.

Το ΜΙΤ ακολούθησε τους τρεις υπόπτους και βρήκε ότι οι ύποπτοι είχαν παρακολουθήσει πολλές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις και προσπάθησαν να φωτογραφίσουν ότι γίνονταν από όσο πιο κοντά ήταν εφικτό. Οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν ότι έδιναν στην Ελλάδα πληροφορίες κρατικών μυστικών και σχεδίων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικών ασκήσεων. Οι ύποπτοι εικάζεται ότι λάμβαναν 500-1000 Ευρώ σε αναλογία με τη σπουδαιότητα των πληροφοριών που παρέδιδαν.

Το ΜΙΤ επίσης παρακολουθούσε κάθε βήμα και ενέργεια του διπλωμάτη για σχεδόν ένα χρόνο. Στη συνέχεια παρουσίασε τα ευρήματα του στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον Πρωθυπουργό. Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τότε από την Ελλάδα να αποσύρει τον διπλωμάτη της αλλιώς η Τουρκία θα τον καθιστούσε περσόνα νον γκράτα. Αν ένας διπλωμάτης χαρακτηριστεί περσόνα νον γκράτα, η διπλωματική του καριέρα θεωρείται τελειωμένη καθώς καμία χώρα δε θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια του.

Ο Έλληνας διπλωμάτης βρέθηκε να έχει συνδέσμους με τα τρία συλληφθέντα άτομα. Μία ανάκριση αποκάλυψε ότι ένας από τους υπόπτους, που εργάζονταν ως ταξιδιωτικός πράκτορας για οργανωμένα ημερήσια ταξίδια σε Ελληνικά νησιά, είχε απειληθεί από υπαλλήλους της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι είπαν ότι θα τον απέτρεπαν από το να οργανώνει ταξίδια στα Ελληνικά νησιά, επηρεάζοντας σοβαρά την επιχείρηση του. Τόσο ο διπλωμάτης όσο και οι ύποπτοι εικάζεται ότι παρείχαν απόρρητες πληροφορίες στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Σύμφωνα με τις αναφορές υπάλληλοι της ΕΥΠ υποσχέθηκαν παροχή μηνιαίου μισθού 10000 Ευρώ, αλλά οι ύποπτοι λένε ότι τους κορόιδεψαν.


Ρόμπερτ Ρείνφρανκ
STRATFOR
Ώστιν, Τέξας
Σταθερό τηλέφωνο: +1 512 744-4110
Κινητό τηλέφωνο: +1 310 614-1156


το βρήκαμε εδώ

Ελλάδα,Τουρκία
#ΕΥΠ #Επιστροφή #Διπλωμάτη #για #Κατασκοπεία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...