News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 3

Εξάρτηση από ουσίες στις μονάδες Tier 1 των ΗΠΑ

Εις τας ΗΠΑ υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός μονάδων ειδικών επιχειρήσεων του Υπουργείου Αμύνης που αναφέρονται ως «Tier 1» (Πρώτου επιπέδου). Ο στόχος αυτών των μονάδων είναι η άμεση επέμβαση όπου και αν χρειαστεί εις το πλανήτη εντός λίγων ωρών. Έτσι αυτά τα στελέχη έχουν την ανώτερη δυνατή εκπαίδευση, διαδικασία επιλογής, και ασφαλώς υλικοτεχνική υποστήριξη που είναι εφικτό γιατί μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό προσωπικού συγκριτικά με το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πιο γνωστές τέτοιες μονάδες είναι η DEVGRU από το πολεμικό ναυτικό, και η Delta Force από το στρατό ξηράς. Εδώ όμως θα δούμε μία πιο σκοτεινή πλευρά των μονάδων αυτών.

Πηγή: Special-Ops.org

Εις το βιβλίο «The Operator» του στελέχους της DEVGRU που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν το 2011 εις το Πακιστάν, γίνεται επανειλημμένα αναφορά για χρήση του υπνωτικού-ηρεμιστικού «Ambient». Προτού βιαστείτε να κατακρίνεται ότι η υπηρεσία τους παρέχει αυτές τις ουσίες, ας δούμε γιατί τους παρέχονται. Όπως αναφέρει, πολλές φορές ήταν στο κρεβάτι του στις ΗΠΑ, χτυπάει το τηλέφωνο και σε 2 ώρες πρέπει να είναι στη μονάδα, και μέσα σε λίγες ώρες πρέπει να πάει να εκτελέσει μία επιχείρηση στην άλλη άκρη του πλανήτη. Για να μπορέσουν να κοιμηθούν σε αυτές τις πτήσεις ώστε να είναι ξεκούραστοι αναγκάζονται να παίρνουν τέτοια χάπια.

Πηγή: Reddit.com

Ένα άλλο στέλεχος της DEVGRU που έως και πριν λίγους μήνες ήτο ενεργό επιχειρησιακό στέλεχος, αναφέρει στο βίντεο που μπορείτε να βρείτε εδώ, ότι ήταν ένας σουρεαλιστικός τρόπος ζωής. Αναφέρει, κοιμάσαι στο κρεβάτι σου, και σε λίγες ώρες είσαι σε μία άλλη χώρα να εκτελείς μία κεκαλυμμένη επιχείρηση, και 3 ημέρες μετά είσαι και πάλι πίσω στο σπίτι σου.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=iHP5uu_N-aU

Σε συνέντευξη του κυρίου Του Λαμ που μπορείτε να βρείτε εδώ, θα ακούσετε την εμπειρία του όταν εργάζονταν στη Delta Force (γνωστή σήμερα ως CAG) αλλά και μετέπειτα στην άκρως μυστική «Task Force Orange». Εκεί ανέφερε ότι πολλά στελέχη των μονάδων Tier 1, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, παθαίνουν εξάρτηση από ουσίες που τους παρέχονται για να μπορούν να εκτελούν τις αποστολές τους. Ενδεικτικά, είχε αναφέρει για να κατανοήσουν οι ακροατές τις δυσκολίες, ότι μία φορά ενώ ευρίσκοντο εις τας Φιλιππίνας έφτασε ένα αεροπλάνο της JSOC σε ένα ερημικό δρόμο, τον πήρε, τον πήγε στις ΗΠΑ για κάποιες συναντήσεις, και σε λιγότερο από 24 ώρες από την άφιξη του εις τας ΗΠΑ έπρεπε να μεταβεί σε μία άλλη χώρα της Ασίας για να εκτελέσει μία κεκαλυμμένη επιχείρηση. Αυτό, όπως αναφέρει, δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στο τρόπο δράσης αυτών των μονάδων. Έτσι, η υπηρεσία τους έδινε τόσο «Ambient» για να μπορούν να κοιμηθούν όσο και άλλες ουσίες για να «ξυπνήσουν» ή να μένουν ξύπνιοι, όπως οι αμφεταμίνες. Αναφέρει ότι είχε χρειαστεί σε μία τέτοια επιχείρηση να μείνει ξύπνιος επί 3 ημέρες.

Πηγή: SoldierSystems.net

Τώρα, με αυτό το ρυθμό επιχειρήσεων και εκπαιδεύσεων, τα στελέχη έχουν και πολλούς τραυματισμούς που όμως δε πρέπει να τους σταματήσουν. Έτσι η υπηρεσία τους προσφέρει κυρίως το οπιούχο φάρμακο «OxyContin». Κάτι που προφανώς απαλύνει το πόνο, αλλά δε παύει να προκαλεί εξάρτηση και να καλύπτει και κάποια συναισθήματα.

Πηγή: NPR.org

Τις ίδιες ακριβώς ουσίες αναφέρει ότι ελάμβανε και ο κύριος Σον Ράιαν όταν εργάζονταν εις τη GRS της CIA (περισσότερα εις το άρθρο μας «Τι είναι η GRS της CIA;»). Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι για πέντε χρόνια μετά την αποστρατεία του είχε εξάρτηση από κοκαΐνη και είχε μεταναστεύσει μόνιμα εις τη Κολομβία. Έπειτα από αρκετές δυσκολίες και μεγάλο αγώνα, κατάφερε να απεξαρτηθεί, αλλά αναφέρει ότι σημαντικός λόγος για την εξάρτηση του ήταν και οι ουσίες που λάμβανε ώστε να μπορεί να είναι πάντα επιχειρησιακά έτοιμος.

Πηγή: Reddit.com

Εν κατακλείδι, λόγω όλων των παραπάνω όταν τα στελέχη αυτά αποστρατεύονται συχνά είτε έχουν εξάρτηση από κάποιες από αυτές τις ουσίες, ή όταν παύσει η χρήση τους εμφανίζονται προβλήματα τα οποία καλύπτονταν από τη χρήση τους. Είτε αυτά είναι ψυχολογικού χαρακτήρα, είτε παθολογικού. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το να επιχειρεί κανείς στο παγκόσμιο επίπεδο ταχείας επέμβασης που κάνουν τα στελέχη των μονάδων αυτών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τέτοιες ουσίες, και προφανώς όταν η λήψη τους σταματήσει, τότε εμφανίζονται πολλά προβλήματα. Καθώς τας ΗΠΑ προσπαθούν να θεοποιούν αυτάς τας μονάδας, σπανίως θα δείτε να γίνεται αναφορά σε αυτά τα ζητήματα. Γι’αυτό το θεωρήσαμε σωστό να το αναφέρουμε καθώς αποτελεί μία από τις σκληρές πραγματικότητες του επαγγέλματος.

το βρήκαμε εδώ

Υποθέσεις
#Εξάρτηση #από #ουσίες #στις #μονάδες #Tier #των #ΗΠΑ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...