News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Εργαλείο K-Cutter | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η Αγγλική εταιρία Kirintec κυκλοφόρησε το 2011 ένα εργαλείο που αρχικά απευθύνονταν σε πυροτεχνουργούς αλλά αργότερα η εταιρία αντιλήφθηκε ότι έχει πολύ περισσότερες πρακτικές χρήσεις. Είναι ο ηλεκτρικός κόφτης καλωδίων K-Cutter που τον βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Το προϊόν αυτό έχει αριθμό κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ (NSN – NATO Stock Number) 1377-99-968-6731 και διαφημίζεται από την κατασκευάστρια εταιρία του για τις ακόλουθες χρήσεις:

  • Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών
  • Κρυφή Εισχώρηση σε Χώρο
  • Αντικατασκοπεία
  • Ειδικές επιχειρήσεις

Προτού δούμε πως αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παραπάνω περιπτώσεις ας δούμε εν συντομία τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Είναι μία μικρή συσκευή που τοποθετείται σε ένα καλώδιο και με ενσύρματη ή ασύρματη ηλεκτρονική ενεργοποίηση κόβει με ασφάλεια το καλώδιο αυτό.

kcutter_02

Έχει μήκος 46 χιλιοστά, διάμετρο 12 χιλιοστά και ζυγίζει μόλις 40 γραμμάρια. Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του είναι ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί με ενσύρματο ή με ασύρματο τρόπο και έχει τη δυνατότητα να κόβει με ασφάλεια ακόμα και ατσάλινα καλώδια διαμέτρου 4 χιλιοστών.

kcutter_03

Είναι σαφώς αδιάβροχο και κατασκευασμένο από μη ηλεκτρικά αγώγιμα υλικά για την αποφυγή βραχυκυκλώματος αν τα κομμένα άκρα του καλωδίου έρθουν σε επαφή μαζί του. Ώστε να γίνει αυτό πιο κατανοητό, θα δούμε εν συντομία έναν πιθανό αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, από τι αποτελείται και ποια θα ήταν τα βήματα για την εξουδετέρωση του.

kcutter_04

Βλέπουμε έναν σχετικά απλό αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από δύο βλήματα 90 χιλιοστών και ένα μηχανισμό πυροδότησης με κινητό τηλέφωνο. Πρακτικά, το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί ως ένας διακόπτης. Όταν πραγματοποιηθεί μία κλήση σε αυτή τη συσκευή το κύκλωμα θα κλείσει και με το ρεύμα που παρέχει η 9V μπαταρία θα πυροδοτηθεί το ηλεκτρικό καψύλιο που θα οδηγήσει στη πυροδότηση των δύο βλημάτων μέσω του ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού. Τα βήματα για την ασφαλή εξουδετέρωση αυτού του μηχανισμού αν δεν ήταν δυνατή η ελεγχόμενη καταστροφή του θα ήταν:

  1. Ασφάλιση της περιοχής
  2. Δημιουργία παρεμβολών στο κινητό τηλέφωνο
  3. Κόψιμο ενός από τα δύο καλώδια ρεύματος
  4. Κόψιμο του δεύτερου καλωδίου ρεύματος
  5. Αφαίρεση του ηλεκτρικού καψυλίου

Τα βήματα 3 και 4 μπορούν να γίνουν είτε με ρομπότ είτε από πυροτεχνουργό. Ο λόγος που κόβουμε ένα προς ένα τα καλώδια και όχι και τα δύο μαζί είναι γιατί αν τα κόψουμε μαζί κινδυνεύουμε να πυροδοτήσουμε ακούσια τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Αν τα κόψουμε μαζί τότε και τα δύο καλώδια θα ακουμπήσουν στο κόφτη δημιουργώντας ένα κύκλωμα. Παρότι όλα τα εργαλεία των πυροτεχνουργών είναι από υλικά που παρέχουν προστασία από στατικό ηλεκτρισμό και έχουν χαμηλή ή ακόμα και καθόλου ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πολύ ριψοκίνδυνο να κόψουμε και τα δύο καλώδια μαζί. Εδώ έρχεται το K-Cutter. Ο πυροτεχνουργός το τοποθετεί σε ένα από τα δύο καλώδια και εν συνεχεία από απόσταση και με ασφάλεια κόβει με σιγουριά το καλώδιο γνωρίζοντας ότι θα κοπεί σωστά.

kcutter_05

Κάποιοι πιο πολύπλοκοι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μπορεί να έχουν μηχανισμούς παγίδευσης που κάνει το K-Cutter σχεδόν απαραίτητο. Αυτή είναι η βασική χρήση του, ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε έχει αρκετές ακόμα. Μία από τις δυνατότητες του είναι ότι μπορεί να συνδεθεί στον ίδιο δέκτη μαζί με άλλα K-Cutter για ταυτόχρονο κόψιμο πολλαπλών καλωδίων. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι για κρυφή εισχώρηση σε ένα χώρο κόβοντας για παράδειγμα τη παροχή ρεύματος, τηλεφωνική επικοινωνία, κάμερες κλειστού κυκλώματος, συναγερμούς, κτλ.

kcutter_06

Η εταιρία Kirintec παρουσιάζει και ένα παράδειγμα χρήσης του σε αντικατασκοπεία για την ακινητοποίηση ενός αυτοκινήτου κατά βούληση. Το K-Cutter έχει τοποθετηθεί κρυφά σε ένα καίριο σημείο της βασικής λειτουργίας του κινητήρα (παροχή καυσίμου, ρεύμα πολλαπλασιαστή, κτλ.) και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση για να το κόψει.

kcutter_07

Και φυσικά όλα τα παραπάνω καθώς και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να είναι μέρος μίας ειδικής επιχείρησης ως δολιοφθορές, καταστροφές, ενέδρες, κτλ. Σήμερα, το εργαλείο αυτό πωλείται σε συλλογές των 25 K-Cutter που περιλαμβάνουν και αντίστοιχους δέκτες επικοινωνίας όπως τους περιγράψαμε.

kcutter_08

Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα διαφημιστικό βίντεο από την ίδια την εταιρία που δείχνει πρακτικά κάποια από όσα είδαμε σε αυτό το άρθρο.

το βρήκαμε εδώ

EOD
#Εργαλείο #KCutter #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...