News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Επιβίωση: Ο Κανόνας των 3

Featured in:

Ο κανόνας των 3 είναι κάτι που οι περισσότεροι που ασχολούνται με την επιβίωση το γνωρίζουν με τις τέσσερις βασικές ανάγκες. Τον αέρα, το καταφύγιο, το νερό, και το φαγητό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο το παραδοσιακό κανόνα των 3 όσο και μία πιο μοντέρνα έκδοση του από κάποιον εξαιρετικά έμπειρο άνθρωπο.

Πηγή: SimplyFantasticBooks.wordpress.com

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το τέταρτο Prepper World Summit (Παγκόσμιο Συνέδριο Ετοιμότητας). Εκεί ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ έκανε τη παρουσίαση «Hybrid Survival – Myths and Misconceptions» (Υβριδική Επιβίωση – Μύθοι και Παρεξηγήσεις) όπου ανάμεσα σε άλλα παρουσίασε και τη δική του έκδοση του κανόνα των 3. Ο κανόνας των 3 διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία επιβίωσης ως μία βασική αρχή που λέει ότι δε μπορείς να ζήσεις πάνω από τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο, τρεις ημέρες δίχως νερό, και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό.

Πηγή: UrbanSurvivalNetwork.com

Προτού δούμε τη παραλλαγή του κυρίου Τάιλερ Γουάιτ αξίζει να αναφέρουμε κάποια λόγια για τον ίδιο. Ο ίδιος είχε πάντα μία αγάπη για την επιβίωση που τον οδήγησε να ζήσει με ινδιάνους όταν ήταν μικρός, αργότερα έγινε πρόσκοπος, και μετά μπήκε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ όπου πέρασε ένα μεγάλο διάστημα σε εμπόλεμες ζώνες. Ανάμεσα από τις ειδικότητες του ήταν και εκπαιδευτής επιβίωσης και ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσει τις γνώσεις και εμπειρίες του σε αυτό το χώρο. Μάλιστα, έχει κάνει ασκήσεις επιβίωσης από αρκτικά κλίματα, μέχρι ζούγκλες, και ερήμους, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτής τεχνικών επιβίωσης τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Τάιλερ Γουάιτ παρακάτω.

Πηγή: ReadyManTV.com

Αυτό που άλλαξε ο κύριος Τ. Γουάιτ ήταν να το αναλύσει λίγο παραπάνω. Τι ακριβώς θέλει να μας πει ο «κανόνας των 3» που όλοι γνωρίζουμε; Αυτό που θέλει να περιγράψει είναι τι μπορεί να μας σκοτώσει, και πόσο χρόνο έχουμε για να το αποφύγουμε αυτό. Ασφαλώς και τα νούμερα είναι υποκειμενικά σε όλες τις περιπτώσεις του κανόνα. Για παράδειγμα, ένας τραυματίας στην έρημο μπορεί να πεθάνει από αφυδάτωση σε 2 μέρες, αλλά σε ένα τροπικό δάσος σε 4 ημέρες. Ωστόσο, δίνουν ένα μέτρο, ένα μέσο όρο. Με τη προσέγγιση του πόσο χρόνο έχεις προτού σε σκοτώσει αυτό το «κάτι» ο κύριος Τ. Γουάιτ κατέληξε στο παρακάτω βελτιωμένο κανόνα των 3.

  • 3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια
  • 3 λεπτά χωρίς αέρα
  • 3 ώρες χωρίς καταφύγιο
  • 3 ημέρες χωρίς νερό
  • 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό
  • 3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους

Πηγή: ThePrepperWorldSummit.com

Κάποια ίσως να μην είναι άμεσα κατανοητά σε όλους τους αναγνώστες και γι’αυτό θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση τους αμέσως τώρα. Ας τα δούμε ένα προς ένα εν συντομία.

3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια
Από την εμπειρία του σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και στις δραστηριότητες του στη φύση, ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πολύ πριν περάσουν τρεις ημέρες γιατί δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας. Είτε αυτό είναι όπλα, είτε να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία. Σε όσους έχουν κάνει εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών αυτό σίγουρα θα σας θύμισε το πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης. Πρώτα απ’όλα είναι η προσωπική ασφάλεια. Προτού βοηθήσεις οποιονδήποτε, ή τον ίδιο σου τον εαυτό, πρέπει να είσαι ασφαλής. Άρα γι’αυτό ο κύριος Τ. Γουάιτ θεωρεί ότι σε κατάσταση επιβίωσης η ζωή κάποιου κινδυνεύει εάν στα πρώτα δευτερόλεπτα δεν έχει ήδη λύσει το θέμα της ασφάλειας.

3 λεπτά χωρίς αέρα
Αυτό είναι κάπως αυτονόητο, ότι και να κάνεις πρέπει να έχεις κατά νου ότι αν δε καταφέρεις να βάλεις οξυγόνο στο σώμα σου μέσα σε 3 λεπτά, είναι πολύ πιθανό να πεθάνεις.

3 ώρες χωρίς καταφύγιο
Αυτό εξαρτάται αρκετά από το περιβάλλον αλλά σε κάθε περίπτωση σε κατάσταση επιβίωσης πρέπει κανείς να έχει εντοπίσει πιθανά καταφύγια ή να τα έχει κατασκευάσει προτού κάνει οτιδήποτε άλλο. Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε κατάσταση επιβίωσης πεθαίνουν από υποθερμία ή ηλίαση-θερμοπληξία. Αυτό στοχεύει να υπενθυμίσει αυτός ο κανόνας.

3 ημέρες χωρίς νερό
Ίσως η πιο γνωστή αρχή επιβίωσης στο κόσμο. Το νερό είναι ότι πιο πολύτιμο σε μία κατάσταση επιβίωσης και στατιστικά ο μέσος υγιής άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό πάνω από τρεις ημέρες. Περισσότερα για το νερό στην επιβίωση στο άρθρο μας «Επιβίωση: Νερό».

3 εβδομάδες χωρίς φαγητό
Όλοι πεινάνε σε κατάσταση επιβίωσης αλλά ποτέ δε πρέπει να βιαζόμαστε να φάμε, ειδικά εάν δεν έχουμε πρώτα λύσει το πρόβλημα του νερού. Το φαγητό θα χρειαστεί νερό για να μεταβολιστεί και έτσι, εάν δεν έχουμε ήδη βρει νερό, μπορεί να επιδεινώσουμε τη κατάσταση μας. Βάσει στατιστικών μελετών ο μέσος υγιής άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 3 εβδομάδες χωρίς καθόλου φαγητό και από εκεί έρχεται αυτή η αρχή.

3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ, εάν έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχεις καταφέρει να βρεις άλλον άνθρωπο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τόσο από ψυχολογικής άποψης διότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, όσο και από πρακτικής. Ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνος του αλλά εάν βρει και άλλους αυτομάτως οι δυνατότητες του πολλαπλασιάζονται και έτσι αυξάνεται εκθετικά η πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης ή διάσωσης. Άρα εφόσον κάποιος έχει ήδη λύσει όλα τα προηγούμενα και έχει φτάσει να περνάει μήνες σε κατάσταση επιβίωσης, το μόνο που μπορεί να τον σκοτώσει είναι η αδυναμία να τα κάνει όλα μόνος του, άρα χρειάζεται και άλλους ανθρώπους.

Πηγή: WildernessToday.com

Σίγουρα κάποιοι θα συμφωνούν και κάποιοι θα διαφωνούν με τις αλλαγές του κυρίου Τ. Γουάιτ στο «κανόνα των 3». Ο καθένας μπορεί να κρατήσει ότι βρίσκει πρακτικό για τη περίπτωση του, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα άποψη. Κλείνοντας, αυτό που τονίζει πάντοτε ο κύριος Τ. Γουάιτ είναι ότι σήμερα είμαστε ευλογημένοι που έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τη πρακτική εξάσκηση. Είναι κάτι που ο ίδιος το αποκαλεί «Hybrid Survival» (Υβριδική Επιβίωση) καθώς συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με τη παραδοσιακή επιβίωση. Κανένα βίντεο, βιβλίο, ή ιστοσελίδα δε μπορεί να διδάξει την αίσθηση από ένα ξύλο κατάλληλο για φωτιά, πως μυρίζει κάποιο συγκεκριμένο φυτό, πως είναι η βραδινή πορεία σε δάσος, πως νοιώθεις όταν καταφέρνεις να φτιάξεις ένα καταφύγιο κάτω από δύσκολες συνθήκες, κτλ. Σήμερα η απόκτηση της γνώσης είναι πιο εύκολη από ποτέ, η μετατροπή της σε εμπειρία είναι κάτι που δυστυχώς όλο και λιγότεροι κάνουν. Άρα, όπως λέμε συχνά και εμείς στα άρθρα μας, χωρίς προσωπική εξάσκηση όσων αναφέρουμε δεν έχετε πολλά να αποκομίσετε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Source link

Επιβίωση
#Επιβίωση #Κανόνας #των

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...