News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Επιχείρηση «Περιπλανώμενη Ψυχή» | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Μία από τις ενδιαφέρουσες ψυχολογικές επιχειρήσεις του Πολέμου του Βιετνάμ ήτο η επιχείρηση «Περιπλανώμενη Ψυχή» (στα Αγγλικά «Wandering Soul»), σχεδιασμένη από τη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) και εκτελεσμένη από μονάδες ψυχολογικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Αυτή την επιχείρηση θα μελετήσουμε και εμείς στο παρόν άρθρο μας.

Πηγή: Pinterest.com

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα, το πιο σπουδαίο στάδιο στο σχεδιασμό μίας ψυχολογικής επιχείρησης είναι η κατανόηση του στόχου. Κάπως έτσι οι Αμερικανοί ανακάλυψαν το βιετναμέζικο μύθο της «περιπλανώμενης ψυχής» (ή Λου Βαν στα βιετναμέζικα) που ήτο βαθιά ριζωμένος στις παραδόσεις των ντόπιων. Εν συντομία, ο μύθος λέει ότι εάν κάποιος πεθάνει μακριά από το μέρος καταγωγής του ή δε ενταφιαστεί σύμφωνα με τις παραδόσεις, η ψυχή του θα περιπλανιέται για πάντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ταφή του στο τόπο καταγωγής του.

Πηγή: TopVietnamTravel.com

Για την ακρίβεια ο μύθος λέει ότι ο νεαρός Κιέν Μουκ Λιέν σε μικρή ηλικία ανακάλυψε ότι η ψυχή της κακοποιού νεκρής μητέρας του βασανίζονταν από δαίμονες και ήταν σε διαρκή πείνα. Ο Κιέν Μουκ Λιέν της πήγαινε φαγητό στο δάσος αλλά οι δαίμονες το έκαναν στάχτη πριν το φάει. Ο Βούδας του είπε πως να κάνει μία τελετή για να ζητήσει από τους δαίμονες να την αφήσουν, και ονόμασε αυτή τη τελετή «Λου Βαν» (Περιπλανώμενη Ψυχή). Μέχρι και σήμερα κάθε 15η ημέρα του έβδομου σεληνιακού μήνα αρκετές κοινότητες στο Βιετνάμ κάνουν αυτή τη τελετή ως παράδοση για να τιμούν τις βασανισμένες ψυχές.

Πηγή: PCF45.com

Πίσω στις ΗΠΑ τώρα, αυτή η βαθιά πίστη και παράδοση ήταν η ιδέα να μεταμορφωθεί σε ψυχολογική επιχείρηση. Το πρώτο μέρος ήταν ασφαλώς η ηχογράφηση. Πέραν της χρήσης καλών Βιετναμέζων ηθοποιών, απαιτούσε και αρκετή επεξεργασία ώστε οι ήχοι και οι φωνές να είναι απόκοσμες. Στις ΗΠΑ αυτή η κασέτα ονομάζονταν κοροϊδευτικά «κασέτα φαντασμάτων νούμερο δέκα». Παραπάνω βλέπετε φωτογραφίες από την ηχογράφηση και επεξεργασία, και παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το τελικό αποτέλεσμα.Σε ελληνική απόδοση αυτό που ακούτε είναι τα ακόλουθα.


(μουσική κηδείας και αναπνοές)

(ένα παιδί που κλαίει και ζητά το πατέρα της)

Μπαμπά, μπαμπά, έλα μαζί μου, έλα σπίτι… Μπαμπά! Μπαμπά!

(απάντηση του νεκρού πατέρα)
Ποιος είναι; Ποιος μου μιλάει; Η κόρη μου; Η σύζυγος μου;
Ο πατέρας σου είναι πίσω στο τόπο του μαζί σου, κόρη μου
Ο σύζυγος σου είναι πίσω στο τόπο του μαζί σου, γυναίκα μου
Αλλά το σώμα μου χάθηκε. Είμαι νεκρός, η οικογένεια μου…

Τραγικό… Πόσο τραγικό…

Οι φίλοι μου, γύρισα να σας πω ότι είμαι νεκρός… Νεκρός
Είμαι στη κόλαση… Στη κόλαση
Ήταν άδικος θάνατος. Πόσο άδικος… Πόσο άδικος…
Αλλά όταν κατάλαβα την αλήθεια ήταν αργά, πολύ αργά

Φίλοι μου… Όσο είστε ακόμα ζωντανοί…
Υπάρχει ακόμα μία ευκαιρία να ενωθείτε με τους αγαπημένους σας
Με ακούτε που σας μιλάω;

Πηγαίνετε σπίτι. Πηγαίνετε σπίτι φίλοι μου
Βιαστείτε! Εάν αργήσετε, θα καταλήξετε σαν εμένα
Πηγαίνετε σπίτι φίλοι μου πριν να είναι αργά

Πηγαίνετε σπίτι! Πηγαίνετε σπίτι φίλοι μου…


Πηγή: Quora.com & Pinterest.com

Παραπάνω βλέπετε φωτογραφίες από μεγάφωνα που χρησιμοποιούνταν από δυνάμεις του 6ου τάγματος PSYOP για να παίζουν αυτή τη κασέτα. Επίσης, παρακάτω βλέπετε τη βάση του 6ου τάγματος PSYOP των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, της μονάδος που εκτελούσε τη πλειοψηφία αυτών των ειδικών επιχειρήσεων.

Πηγή: PsyWarrior.com

Ασφαλώς, δεν ήταν αυτή η μοναδική ηχογράφηση, αλλά ήταν σίγουρα η πιο γνωστή. Μάλιστα, συχνά ενισχύονταν και με άλλες ψυχολογικές επιχειρήσεις όπως ρίψη του παρακάτω φυλλαδίου στα γειτονικά χωριά. Το φυλλάδιο αυτό δείχνει ένα νεκρό Βιετκόνγκ και γράφει στα δεξιά «είναι θάνατος αυτός;» και στη πίσω όψη του γράφει «Δυστυχώς δεν είναι. Αλλά είναι ο τελικός τόπος ανάπαυσης, πολλά, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τους τάφους των προγόνων του. Το σώμα του δε μπορεί να αναγνωριστεί, δεν έχει τάφο, και η ψυχή του δε θα αναπαυτεί ποτέ».

Πηγή: PCF45.com

Η επιχείρηση αυτή είχε μέτρια επιτυχία καθώς μείωσε αρχικά το ηθικό των Βιετκόνγκ, αλλά σταδιακά τους έκανε να εξαγριωθούν περισσότερο διότι οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονταν τις παραδόσεις τους. Έτσι, συχνά επιτίθονταν σε αυτές τις μονάδες ψυχολογικών επιχειρήσεων. Μία αστεία επίπτωση για τους Αμερικάνους ήταν ότι εντός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δημιουργήθηκε ενός είδους μύθος ότι αυτή η κασέτα έφερνε κακή τύχη όταν έπαιζε. Όπως και αν έχει, είναι σίγουρα κάτι ενδιαφέρον από το οποίο μπορούμε να μάθουμε αρκετά για το χώρο των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

το βρήκαμε εδώ

Ψυχολογικές επιχειρήσεις
#Επιχείρηση #Περιπλανώμενη #Ψυχή #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...