News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

Εκρηκτικός Αφρός LEXFoam | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία σπάνια εκρηκτική ύλη που δεν είναι ευρέως γνωστή. Συγκεκριμένα, θα δούμε τον εκρηκτικό αφρό LEXFoam ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων και εξουδετερώσεις εκρηκτικών μηχανισμών με ελεγχόμενη έκρηξη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πηγή: Pinterest.com

Για πολλά χρόνια ειρηνευτικές αποστολές ναρκαλιευτών είχαν ατυχήματα λόγω των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιούν για τις ελεγχόμενες καταστροφές, κατά κανόνα αυτά ήταν το πλαστικό εκρηκτικό C4 και το TNT. Το πρόβλημα αυτό περιόρισε η χρήση του LEXFoam ο οποίος πήρε το όνομα του από τα αρχικά των λέξεων Liquid Explosive Foam (Αφρός Υγρής Εκρηκτικής Ύλης). Η ιστορία αυτής της εκρηκτικής ύλης ξεκινάει το 1995 όταν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να βρει μία λύση στους άδικους θανάτους ναρκαλιευτών σε πάνω από 60 χώρες σε εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων. Το αποτέλεσμα της συνεδρίας ήταν μία απόφαση ώστε το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να βρει μία λύση στο πρόβλημα. Με τη σειρά του το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε το έργο ως διυπηρεσιακή έρευνα από τις παρακάτω υπηρεσίες.

  • Ανθρωπιστικές ομάδες ναρκαλιευτών
  • Διοίκηση Συσκευών Νυχτερινής Παρατήρησης και Ηλεκτρονικών Αισθητήρων
  • Διοίκηση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών

Πηγή: GlobalSecurity.org
Πηγή: GlobalSecurity.org

Τελικά, οι παραπάνω υπηρεσίες πάντα σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από ένα έτος το στόχο που τους είχε ανατεθεί. Η κατασκευή της νέας εκρηκτικής ύλης ξεκίνησε από την εταιρία Mining Resource Engineering Limited (MREL) με το όνομα LEXFoam. Ένας ανθεκτικός αφρός που δεν επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία και δεν είναι εκρηκτική ύλη στη μορφή όπου έχει μέσα στη συσκευασία του. Στη μορφή που έχει στη συσκευασία το LEXFoam κατηγοριοποιείται ως εύφλεκτη ύλη υγρής μορφής, δηλαδή κατηγορία 3 που έχει τη παρακάτω ένδειξη.

Πηγή: BarcodesInc.com
Πηγή: BarcodesInc.com

Ο λόγος είναι ότι αποτελείται κυρίως από νιτρομεθάνιο που είναι απλώς εύφλεκτο και όχι εκρηκτικό. Ασφαλώς έχει και άλλα συστατικά αλλά το βασικό του υλικό είναι το νιτρομεθάνιο. Η ταχύτητα εκρήξεως του είναι 4000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και κατασκευάζεται τόσο σε μικρές συσκευασίες τύπου σπρέι όπως είδατε στη πρώτη φωτογραφία, όσο και ως μεγάλο σύστημα ψεκασμού που χρησιμοποιεί υγρό προπάνιο για ωθήσει τον αφρό όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: CNDSI.com

Χάρη στη μορφή του (είναι σαν αφρός ξυρίσματος στην υφή αλλά κολλώδης) μπορεί εύκολα να μπει σε κάθε σημείο της νάρκης όπως επίσης και να ενωθεί με άλλες νάρκες με λωρίδες αφρού ή ακαριαίο πυραγωγό σχοινί για καταστροφή πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών ταυτόχρονα. Επίσης χάρη σε αυτή τη μορφή αφρού που έχει, περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες κακής κάλυψης των ναρκών προς καταστροφή το οποίο συχνά αφήνει υπολείμματα από μη εκραγέντα πυρομαχικά. Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς τόσο στην Αφρικανική ήπειρο όσο και στη Βοσνία και στο Κόσοβο, κυρίως από το στρατό ξηράς των ΗΠΑ. Σήμερα η μοναδική κατασκευάστρια εταιρία του LEXFoam είναι η αμερικανική Golden West Products International που έχει έδρα στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πηγή: GoldenWestHF.org

Μάλιστα η εταιρία Golden West Products International χρησιμοποίησε τη τεχνολογία νιτρομεθανίου (ή NMD για συντομία) που περιγράψαμε παραπάνω σε ένα νέο σύστημα που ονομάζει LEP (Liquid Explosive Pouch, Σακούλα Υγρού Εκρηκτικού) που πρακτικά θυμίζει παγοκύστες. Ο πυροτεχνουργός το γεμίζει με το υγρό εκρηκτικό, κόβει όσες κυψέλες χρειάζεται και τις τοποθετεί επάνω στη υλικό προς καταστροφή. Κάθε σακούλα LEP χωράει 400 γραμμάρια LEXFoam και έχει δύο μορφές, τη μορφή σωλήνα που ονομάζεται LEP-T (όπου T είναι από τη λέξη tube – σωλήνας) και ορθογώνιο LEP-S (όπου S είναι από τη λέξη sheet – φύλλο). Οι σακούλες έχουν υποδοχές για τους τυποποιημένος πυροκροτητές για πιο εύκολη διασύνδεση.

το βρήκαμε εδώ

Εκρηκτικές Ύλες
#Εκρηκτικός #Αφρός #LEXFoam #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...